Hell or High Water: Top 10 2016

Hell or High Water

19/01-17Top 10 2016
I vanlig stil kommer min opgørelse over årets bedste film først lidt inde i det nye år, fordi jeg lige skulle have fanget de sidste titler fra året, der gik. Min topliste er nemlig defineret som “de bedste film, der fik almindelig dansk biografpremiere i løbet af kalenderåret 2016”. Som generelt var et halvsvagt filmår med lidt langt mellem snapsene, hvis du spørger mig. Det kan bl.a. ses på, at der ikke er én eneste rigtig blockbuster, som er i stand til at brage sig ind på den nedenstående top 10.

Men selvfølgelig var der også nogle fremragende film blandt mine lidt over 100 biografbesøg. Først skal vi lige have en ...

Honourable Mention for Best Danish Film: Kollektivet
Jeg missede desværre et par af årets prominente danske film, men for mig er der en ret klar dansk førsteplads til Thomas Vinterbergs vedkommende og velfortalte film om smertende kærlighed på den frie kærligheds tid, hvor Trine Dyrholm igen-igen leverer en stærkt spillet hovedrolle.

... og så til den absolutte topliste:

10. Dheepan
Jacques Audiards Guldpalme-vindende film om en tamilsk terrorist, der flygter til Europa sammen med en påtaget familie, er en klog og medrivende fortælling om de komplicerede forhold, der ofte ligger bag, når vi taler om flygtninge, ghettoer og parallelkulturer. I høj grad en film til sin tid.

9. Carol
Elegant og ekstremt vellavet historie om den skjulte tiltrækning mellem to kvinder på en tid, hvor homoseksualitet blev behandlet som en sindssygdom. Baseret på en halvvejs selvbiografisk roman af Patricia Highsmith, strålende iscenesat med fokus på det diskrete og usagte af Todd Haynes, og med Cate Blanchett i én af hendes bedste roller nogensinde.

8. Sully (Miraklet på Hudsonfloden)
En ægte heltefortælling om den pilot, som med hjælp fra den intuition, der kommer af erfaring, nødlandede et Airbus-fly uden motorkraft på Hudsonfloden - og dermed reddede alle 155 ombordværende. Clint Eastwood og Tom Hanks i effektivt samarbejde om én af de der Eastwood-fortællinger, der stille og roligt sniger sig langt ind under huden.

7. Arrival
Fremragende sci-fi i klassisk stil, hvor en strålende Amy Adams er det uendeligt menneskelige midtpunkt i en historie om kommunikation, tillid og transcendens. Denis Villeneuves enormt vellavede film placerer sig flot ved siden af Close Encounters of the Third Kind og Contact som de essentielle film om mødet med det ultimativt fremmede.

6. Saul fia (Sauls søn)
Knap to timers oplevelse af helvede i frøperspektiv er, hvad man får i László Nemes’ skildring af Auschwitz set indefra, hvor hovedpersonen Saul bevæger sig rundt i lejren på en selvvalgt mission, der forekommer at være lige så meningsløs som masseudryddelserne omkring ham. Voldsom og væmmelig i sin kompromisløse og særegne filmstil.

5. The Big Short
Aldrig har finanskrisen været så sjov! The Big Short gør krakket i 2008 til en superskarp satirisk komedie - med fokus på de finansfolk, som tjente millioner på, at bunden gik ud af det amerikanske boligmarked. Adam McKays instruktion er fræk og overraskende, og Christian Bale og Steve Carell er fremragende i spidsen for en bidskt humoristisk film.

4. Brooklyn
Saoirse Ronan er forrygende og umanerligt charmerende som den unge irer, der immigrerer til USA i håbet om at finde et bedre liv - og får hovedrollen i et romantisk drama på tværs af kontinenter. Som med et fint manus af Nick Hornby og nænsom instruktion fra John Crowley bliver til en gennemført dejlig film. Simple historier kan være de mest gribende.

3. Room
Brie Larson fik sit store gennembrud med en Oscar for sin stærke hovedrolle som en ung kvinde, der har siddet fanget i syv år og har fået en søn med sin bortfører. Netop forholdet mellem mor og søn er det centrale i Lenny Abrahamsons vedkommende og nuancerede film, som ikke blot er en thriller, men i endnu højere grad handler om at tackle friheden.

2. Steve Jobs
Michael Fassbender er strålende som verdens mest berømte æblemand, men den virkelige stjerne her er Aaron Sorkin, hvis manus bryder alle normale regler for biopics ved nærmest at ignorere fakta og i stedet portrættere sin hovedperson igennem en tre-akters teatralsk fortælling med tre store lanceringsshow som ramme. Tilsat Danny Boyles legende instruktion bliver det til en overrumplende god film.

1. Hell or High Water
På overfladen er den her en ærkeamerikansk krimi om bankrøvere med Texas Rangers i hælene. Men den er også meget mere end det, for David Mackenzies superstramt komponerede film maler et billede af et moderne USA i konflikt med sig selv, hvor håbløshed og krise lurer i baggrunden alle steder i de landlige Texas-landskaber, og hvor ærkeamerikanske værdier som virkelyst og retfærdighed er blevet korrumperede. Jeff Bridges er forrygende som Ranger på pensionsgrænsen, men de øvrige roller sidder ligesom stort set alle detaljer i filmen lige i skabet. Årets bedste film og en stor positiv overraskelse.

19/01-17Top 10 2016
Hatten af for de 100 biografbesøg :) Hvordan får du pengene og ikke mindst lysten til tavse alt i bio? :)

Det er pudsigt med 2016. Flere jeg følger mener netop det har været et antastsisk år, selvfølgelig alt efter hvad man har nået at se. Blockbusters har muligvis skuffet, men overall var året ret godt og jeg mangler hav af film stadigvæk.

Og så er det fint at vente med sin liste godt stykke inde i januar. Jeg har set 2-3 film, der ville være på min liste.

19/01-17Top 10 2016
Jeg kan slet ikke følge, at 2016 skulle have været et fantastisk år, men jeg har også været skuffet over nogle titler, som anmelderne fx var meget begejstrede for. 2015 var et fantastisk år, syntes jeg, og 2014 var også en smule bedre end '16.

100 biografbesøg: Jeg har et ganske velbetalt job, og jeg kan virkelig godt lide at gå i biografen - det er en mere afslappende og fokuseret filmoplevelse end hjemme ved tv'et, synes jeg. :-)

19/01-17Top 10 2016
Bare se med på DENNE liste. Jeg tror jeg kan pege på 50+ titler, jeg ikke har set, men som potentielt kan være fantastiske film. Og der er sikkert andre også:

https://www.rottentomatoes.com/...frt/?year=2016

Jeg deler din glæde mht. biografbesøg. Sådan har jeg det også. Jeg undrer mig blot over, at du ser ALT :)

19/01-17Top 10 2016
RT

Når de har Zootopia - som bestemt er en ok film på toppen, men heller ikke mere, så har jeg godt nok ikke den store tillid til den liste.

Og Junglebogen på 4. pladsen - hmm. Men værst er det at Find Dory er på 7. pladsen. Det er uden sammenligning den værste film Pixar har lavet, nogensinde.

Er det børn som rater på den liste? Kigger man længere ned, så bliver det ikke bedre.

19/01-17Top 10 2016
Skulle vi andre have mere tillid til dig måske? Listen skulle blot ses som et overblik over modtagelsen af film fra 2016 og mange er enige om, der har været fantastiske film. Mark Kermode mener også det har været et super år. Jeg tror vi har set meget lille udsnit af film herhjemme og har endda tendens til at skyde skylden på blockbustersæsonen alene.

Zootopia er fremragende animation!

19/01-17Top 10 2016
"Zootopia er fremragende animation"

Ja, det er det da - men historien er ikke noget mesterværk - og det vil jeg da forvente af en film som skulle være årets bedste.

Mere tillid til mig? Nix - det forlanger jeg ikke.

Jeg synes også at der har været mange, rigtig gode film i 2016 - det har bestemt været et fint år, jeg stejler bare over listen fra RT. Har du set Find Dory?

19/01-17Top 10 2016
AB: Der er jo lige den forskel, at Rotten Tomatoes' liste er film med amerikansk premiere i 2016, hvor min er film med dansk premiere. Der er et antal titler på deres liste, som ikke er kommet til Danmark endnu eller først har fået premiere efter nytår. Derudover var det ikke kun blockbusters, der skuffede mig - jeg synes også, at Oscar-sæsonen 2016 var forholdsvis svag. I øvrigt ser jeg ikke alt. Langtfra. :-)

19/01-17Top 10 2016
[Der er jo lige den forskel, at Rotten Tomatoes' liste er film med amerikansk premiere i 2016, hvor min er film med dansk premiere.]

Ja, det grundprincip har de fleste af os vist mht. vores ÅRSlister. Men ikke Adis, han vil have det hele med. Sågar 2017 :-)

Og fin liste, Carca - vi har da tre fællesnævnere, kan jeg se. "Sully" kan jeg dog slet ikke følge. Middelmådig, at best. Og så må jeg altså også lige lette på hatten over dine biografvaner. GODT GÅET!

19/01-17Top 10 2016
Car: det er jo sådan set sagens kerne, at man differentierer fra person til person, alt efter hvem man (og hvor) spørger om kvaliteten af filmåret 2016. Og du nævner oscarsæsonen, men den er kun svag fordi VI i dk ikke har fået filmene endnu. Lad os lige vente til de nominerede bliver offentliggjort og dømme derefter :) Film som Manchester by The Sea, La La Land og Moonlight skulle være ret fantastiske 2016 film.

19/01-17Top 10 2016
Wayne - RT er tvivlsom, hvad angår 'bedst anmeldte film' oversigt. Det var ikke så meget pladserne jeg refererede til, men blot oversigten over film.

19/01-17Top 10 2016
.....men ser man med danske øjne, og dermed året der er gået, så har det været et skuffende år for de "store" film, blockbusters og oscarbaits, helt enig (dog med redningskranse, "Steve Jobs", The Coens, "The Revenant" og Tarantino). Til gengæld har der været mange små perler gemt i høet, synes jeg, hvilket så også endte med at diktere min årsliste.

19/01-17Top 10 2016
Oberst - men 'The Revenant' har jo spillet i oscarsammenhæng, derfor finder jeg det lidt uinteressant, når jeg skal analysere på året 2016. Samme gælder Tarantino. Personligt var det en god ide at lave to slags lister med forskellige udgangspunktet for premiere. Det var jo et forslag på moovy.

Mht de store blockbusters, så ligger jeg karaktermæssigt mellem 7-8/10 - på de bedste. Der var en håndfuld solide 8'ere i spil, særligt de animerede, så altså, helt skidt var det heller ikke. Ingen mesterværker, men det er alligevel så sjældent efterhånden de store blockbusters scorer rene 10ere.

Du nævner 'The Coens', men jeg synes til gengæld den var deres dårligste i lang tid. Men sådan er vi så forskellige.

19/01-17Top 10 2016
Du forveksler "uinteressant" med "ubelejligt", men lad nu det ligge.

Jeg forventer aldrig en blockbuster til en 10'er, men af de femstjernede (8-9) oplevelser har der kun været dem, jeg nævnte i den "store" afdeling. Og blandt regulære action-blockbusters tæller jeg nul. Det er skuffende (især med antallet af kandidater).

19/01-17Top 10 2016
AB: Med Oscar-sæsonen mente jeg nu de film, der kandiderede for er år siden - det var i mine øjne ikke noget specielt imponerende felt. Men jeg glæder mig meget til at se dem, du nævner. De kan måske komme med på min 2017-liste. ;-)

Login

Du skal være logget ind på Scope for at skrive indlæg.

Profilnavn
Kodeord
Husk mig

Opret Scope-profil.