Underverden: Udmærket dansk (action)thriller

Underverden

26/01-17Udmærket dansk (action)thriller
Jeg tror, at man skal afstemme sine forventninger og tage det med et gran salt, når man hører folk omtalte "Underverden" som en "dansk actionfilm" og/eller Danmarks svar på en Batman-film.

Filmen starter meget godt ud med en scene fra Københavns gader, hvor der optages fra fugleperspektiv og kameraet bevæger sig lodret ned mod den bil, hvor man på lydsporet kan høre bankrøverne snakke. Røveriet foregår, alt imens der fortsat bliver optaget ude på gaden, hvorefter en biljagt bidrager til filmens production value. På denne måde bringer filmen mindelser om udenlandske film af samme genre og ligner i mindre grad størstedelen af danske film.

Jeg synes, at "Underverden" er en god film. Jeg tror dog, at jeg i et naivt og optimistisk håb havde forventet actionbrag a la "Die Hard" eller "Terminator". Filmen minder måske mere om "Taken"-filmene, hvis man skulle prøve at finde en dansk pendant til "Underverden". Det ville måske i højere grad være passende at kalde Fenar Ahmads film for en (action)thriller. Der er nemlig ikke nok skuddueller eller eksplosioner til at kunne måle sig med Hollywoods store actionbrag. Men filmen udspiller sig også i Danmark og ikke i USA. Set fra denne vinkel giver det mening, at filmen er mere underspillet og ikke svælger sig i skudvekslinger. Desuden giver det filmen en vis national realisme på trods af, at filmen, måske qua sin genre, har visse troværdighedsproblemer og hændelser, der fik mig til at undre mig.

Filmen skal have ros for at skildre en anden befolkningsgruppe end den hvide gennemsnitsdansker. At hovedpersonen har indvandrerbaggrund ligesom størstedelen af de medvirkende har også en funktion for historien og udstyrer også filmen med en form for samfundskritisk brod. Det er sjældent, at man ser en dansk film, hvor personer af anden etnisk baggrund dominerer så meget på rollelisten, hvilket også til en vis grad må hænge sammen med instruktørens etniske baggrund.

Hvis man vil se et udmærket bud på en dansk actionthriller vil jeg gerne anbefale "Underverden". Filmen har en lydside med musik, som bringer én i den rette stemning, men hvis man forventer en actionoptrapning a la Hollywood kan man godt blive skuffet.

Login

Du skal være logget ind på Scope for at skrive indlæg.

Profilnavn
Kodeord
Husk mig

Opret Scope-profil.