Snowden: Helt eller forrædder?

Snowden

01/02-17Helt eller forrædder?
Oliver Stone skal afgjort have points for at have lavet en afballanceret film.

Han fremstiller ikke Snowden som den store amerikanske helt, som har gjort det hele af patriotiske grunde. Ifølge Stone er Snowden en helt almindelig amerikaner, med særlige evner - som viste sig ved et tilfælde.

Faktisk er Snowden så dygtig, at det er ham som er arkitekten bag mange af de overvågningsprogrammer som han selv ender med at tage afstand fra.

Langsomt begynder Snowden at få en samvittighed - Stone giver ikke ham selv æren for den. Indflydelsen kommer fra hans kæreste,
Shailene Woodley - som er langt mere venstreorienteret og samfundskritisk, end Snowden. Faktisk opstår det endelige brud på tilliden mellem CIA og Snowden først, da han opdager at han og kæresten overvåges.

Derfor er det også vanskeligt at udråbe Edward Snowden til en egentlig helt. Der findes, uden tvivl, stadig overvågningsprogrammer designet af ham - som fungerer og arbejder på dagligt basis, og han har et reelt medansvar for at det eksisterer.

Atombomben blev ikke konstrueret af mennesker, som ønskede at begå massemord - den blev lavet af mennesker, som var dedikeret til at løse en opgave og som deltog i en kapløb om at være de første.

Det samme kan man sige om overvågningssystemerne - viden er magt, det er en evig sandhed. Viden kan både bruges positivt, til at forhindre noget slemt i at ske - men det kan også bruges som pressionsmiddel til at gennemtvinge politiske og økonomiske fordele.

Stone får også berørt problematikken omkring de amerikanske droneangreb - og her ser man tydeligt hans kritiske tilgang, da en dronepilot fortæller om sit job med at dræbe - som bare en ny dag på kontoret.

Snowden er ikke en helt - han er heller ikke et offer, og han er bestemt heller ikke en forrædder. Systemet gav ham bare ikke andre muligheder.

Jeg har svært ved at vurdere om overvågning er godt eller skidt.

Det er betryggende at vide at der fanges terrorister hver dag, inden de når at udløse en bombe - men spørgsmålet er om det hele ikke bare er en ond cirkel som fortsætter i det uendelige. Øje for øje, har aldrig være den rigtige måde at løse noget på.

Joseph Gordon-Levitt er perfekt, som den udtryksløse nørd - som er blændende til sit arbejde, men ender med ikke at turde stole på sit eget land.

Alt i alt, en troværdig, interessant og sober biografi - uden for stor overvægt af politisering, som Stone sagens kunne have endt med at lave.

8/10

Login

Du skal være logget ind på Scope for at skrive indlæg.

Profilnavn
Kodeord
Husk mig

Opret Scope-profil.