Logan: Flot farvel til en fremragende jærv

Logan

25/04-17Flot farvel til en fremragende jærv
I 2029 er X-Men fortid, og mutanter er næsten udryddede. Den tidligere Wolverine har nedlagt sin superhelteidentitet og lever nu i skjul sammen med en Alzheimers-ramt Professor X. Men han bliver nødt til at påtage sig en sidste mission, da de bliver opsøgt af en sygeplejerske, der beder om hjælp til at redde et mutantbarn i sikkerhed.

Den store overskrift omkring "Logan" er naturligvis, at det med stor sikkerhed er Hugh Jackmans sidste film i den rolle, som gjorde ham til superstjerne. Forfatter-instruktør James Mangold har hentet inspiration i den populære tegneserie Old Man Logan, der netop skildrer en aldrende Wolverine i en dystopisk fremtid. Filmens plot har dog intet med tegneserien at gøre, så det er mere den dystopiske stemning et sted mellem western og postapokalypse, som med succes er hentet over i filmen.

"Logan" er nemlig en virkelig god superheltefilm, hvor de spraglede kostumer og superkræfter er droppet til fordel for en mere jordnær og barsk fortælling. Det handler om en helt, der må se sine nederlag i øjnene og forsøge at gøre én sidste god gerning. Og det setup holder 100% - Hugh Jackman er igen fremragende i den rolle, han fra første færd har virket forbløffende perfekt til, og han får fint modspil fra Patrick Stewart som en lettere usammenhængende Professor X samt fra Stephen Merchant som den lyssky hjælper Caliban. Og så gør Mangold et lille kup med castingen af 11-årige Dafne Keen som den fåmælte unge mutant, som X-Men-fans straks genkender som en væsentlig karakter i de nyere historier.

Desværre synes jeg, at "Logan" taber en smule i sin sidste akt, hvor handlingen bliver en anelse søgt, og der går lidt for meget sjov med kloner i den. Hvilket fjerner noget af den spænding og intense stemning, som Mangold ellers har fået opbygget. Jeg synes også, det er synd, at de får reduceret Donald Pierce til en standardskurk som leder af de Reavers, som jagter mutanterne for et skummelt firma. Pierce er nemlig en stor skurk i X-Men-universet, så selv om Boyd Holbrook egentlig leverer sin tolkning af rollen godt, kunne der godt have været mere i dybde i den.

Men det sidste er selvfølgelig en ret nørdet kritik, for samlet set har jeg fire store stjerner til "Logan", der absolut er oppe blandt de bedste af Fox' Marvel-film. Og først og fremmest lader den Hugh Jackman få en flot afsked med hans ikoniske rolle som Wolverine.

20/09-17Flot farvel til en fremragende jærv
Wolverine har altid haft en skyggeside, sammen med hans pragtfulde ironi. Denne gang har det dystre langt overtaget i forhold til humoren.

Action er helt i top, og noget af det bedste Marvel har leveret. Der er dog et par uheldige valg hvor man må undre sig over at den værste "henchman" gang på gang får en chance mere - på trods af et ellers gigantisk bodycount. Men glimrende underholdning med en atypisk slutning, for en superheltefilm.

Som du, siger jeg farvel til en fantastisk jærv - som dog ikke er perfekt (den originale jærv er pænt lavere end Hugh Jackman.

I

Login

Du skal være logget ind på Scope for at skrive indlæg.

Profilnavn
Kodeord
Husk mig

Opret Scope-profil.