The Great Wall - 2 D: Et flop af et kultursammenstød

The Great Wall - 2 D

25/04-17Et flop af et kultursammenstød
I det 11. århundrede rejser en gruppe europæiske lejesoldater til Kina på jagt efter sortkrudt. De bliver mødt med mistro fra den kinesiske hær, men snart står europæerne midt i kampen for at forsvare Den Kinesiske Mur mod en horde af invaderende monstre.

"The Great Wall" er bemærkelsesværdig ved at være den første engelsksprogede film fra Zhang Yimou - én af de største instruktører i kinesisk film, der er kendt for både seriøse dramaer som "Under den røde lygte" og spektakulære wuxia-film med "Hero" som det absolutte højdepunkt. At det er lykkedes at få Zhang med på projektet, er givetvis endnu et tegn på den stigende indflydelse, kinesiske pengemænd har i Hollywood. Manuskriptet er da også helt tydeligt skrevet som et forsøg på at appellere til både det vestlige og det asiatiske publikum på én gang.

Resultatet er derfor et internationalt sammenstød af klicheer i en heltefortælling om de omrejsende soldater, der nok er lidt ufine i kanten, men lader sig hverve til den gode sag, når det er nødvendigt. Hvorfor den megaseje kinesiske kung-fu-hær med krudtvåben egentlig har brug for dem, står lidt hen i det uvisse. Men så kan der da blive lagt op til en romance mellem den hvide helt og den superkompetente chef for kinesernes eliteenhed af kvindelige akrobater.

Problemet er bare, at "The Great Wall" så åbenlyst er en kommerciel konstruktion uden sjæl og gejst. Bevares, der er nogle nydelige kampscener med vilde stunts, men monstrene er uinteressante aktører i et tyndt plot, og gode skuespillere som Matt Damon og Willem Dafoe ser ud til at undre sig over, hvad de laver i det her rod. Det går så lidt bedre på den kinesiske side, hvor Jing Tian er en udmærket heltinde.

Filmens eneste klare plus er dog, at Zhangs blændende visuelle sans som vanligt giver nogle virkelig flotte billedsekvenser. Men samlet set falder forsøget på at lade Øst og Vest mødes i en actionstorfilm pladask til jorden.

20/09-17Et flop af et kultursammenstød
Desværre er historien slet ikke på højde med billederne - og monstrene kunne bestemt være bedre udført. Reelt er den vel til 2½ stjerne, men jeg ender altså på 3 for hæderlig underholdning som man kun ser den ene gang.

Login

Du skal være logget ind på Scope for at skrive indlæg.

Profilnavn
Kodeord
Husk mig

Opret Scope-profil.