Agent 007 strengt fortroligt: John Glens letantændelige il...

Agent 007 strengt fortroligt

21/06-17John Glens letantændelige ilddåb
"For Your Eyes Only" er stadig en af mine Bond-favoritter, og det er en fornøjelse at konstatere, at det ikke bare var i barndommens berusende begejstring, man lod sig forføre. Det var den første Bond-film, jeg fysisk kunne afspille (!), og lå mirakuløst overspillet på et VHS-bånd på min farmors TV-bord. Et bånd som jeg naturligvis endte med at slide op.

Man har klogeligt valgt at vende tilbage til en mere klassisk Bond-stil for (bogstavelig talt) at finde jordforbindelsen igen efter mastondontprojektet "Moonraker". Manuskriptet har fået med lugejernet, men her ment i absolut positiv forstand. De få bolde der er i luften bliver grebet. Og selvom en græsk forretningsmand som skurk måske ikke klinger skidefrygtindgydende, så vinder denne ankomst til 80'erne ved sin tiltrængte charme og ukomplicerede tilgang til ramasjang.

Det er en film, der bare tager de rigtige valg. Man har gjort klogt i at holde fokus på den lille personlige historie og lade den verdenspolitiske del stå i baggrunden som andenviolin. Jeg elsker, at der nærmest går Robin Hood i den til sidst med et hold af lystige Bond-svende til at assistere ham! Alt sammen hjulpet godt på vej af en knivskarp klipning, og oven i hatten har man valgt at krydre begivenhederne med næsvist mange actionscener. Filmen er så godt som konstant underholdende. Fra den fremragende indledende helikoptertur (hvor Blofeld får et både værdigt og nedværdigende farvel) til de halsbrækkende skiscener (nu på bobslæde-bane!), hen over en af seriens sjoveste biljagter og så selvfølgelig en bjergklatring-scene, der både i suspense og stuntarbejde er noget af det mest imponerende, jeg har set i en Bond-film!

Det er også filmen, hvor mesterklipperen (på tre Bond-film) John Glen bliver forfremmet til instruktør. Han ryster ikke på hånden, og man forstår så afgjort hvorfor han til dato er den kaptajn med flest ture på MI6-prammen (han instruerede ydermere de næste fire film). Klimaks er måske lidt lavmælt i forhold til resten af filmen, men omvendt er det et effektivt statement, og står som fint modstykke til sidste films overgearede afslutning. Og helt ærligt, når location'en består af et 500 år gammelt munkekloster på en 300 meter høj klippesten, så er det svært at være på tværs.

P.S. Dette blev desværre den første film uden Bernard Lee i rollen som M. som døde under optagelserne. En stor del af arven ifølge mig. Jeg har godt nok småfnist mange gange, mens jeg så ham give Connery en regulær skideballe OG sågar formå at viske Moores smørrede smil væk med ét eneste gennemborende blik.

Karakter: 8/10

23/06 14:58John Glens letantændelige ilddåb
Læser "folk" stadig med?

Lige DEN her ville jeg elske at høre jeres ytringer om, da da den står mit barndomshjerte utrolig nært (ikke bare som Bond-film, men i det hele taget omkring hvad en "rå" action-film kunne være). Mener, vi to Thomas var rørende enige om, at turen i Citroën'en havde klassiker-status, right? Ikke mindst takket være Moores fjæs :D

23/06 16:18John Glens letantændelige ilddåb
jeg sys For Your Eyes Only klart er en af seriens bedste film. jeg fandt det ufrivillige undervandstræk bag en båd helt forrygende tænkt og iscenesat

dejligt skriv, emil!

23/06 17:19John Glens letantændelige ilddåb
Lovede du ikke at gå i gang med en top liste? :)
Og hvor er Wayne, for resten?

23/06 18:03John Glens letantændelige ilddåb
Fedt Tommy! Og ja....man kan jo blive ved, også til vands er den nemlig helt rigtigt forrygende.

Og Roger Moores kølige fod på Mercedes Benz'en der giver håndlangeren et hjælpende skub ud over skrænten er også værd at nævne.

Og tak for rosen!

Adis: Jo, det kom jeg da vistnok til :-) jeg fandt tiden til at skære listen ned til 120, så lige nu gælder det hårde udskilningsløb ned til 100 og så lige få dem rangeret selvfølgelig. Det er - som du ved - en næsten umulig opgave. Men jeg skal nok holde mit løfte!

24/06 18:16John Glens letantændelige ilddåb
Jo for satan, det var/er vi mere end enige om, min ven. Moore's mimik er priceless og samtidig er biljagten gennemført fantastisk. I det hele taget en feee Bond film med flere af seriens bedste actionscener. Moore's bedste og en af seriens bedste 007 eventyr.

Og hamrende lækker anmeldelse. Fik lyst til endnu et gensyn (selv om jeg har set den 4-5-6 gange:)

25/06 13:08John Glens letantændelige ilddåb
Arh, det er sgu godt at høre! :-)

Og ja - med den her og "The Spy Who Loved Me" havde Roger Moore en formidabel 'dobbelt-feature' at se tilbage på.

25/06 13:35John Glens letantændelige ilddåb
Bestemt og for mig følger Octopussy lige efter. Den synes jeg personligt er ret undervurderet/ufortjent overset.

26/06 08:18John Glens letantændelige ilddåb
der følger jeg med thomas, synes bestemt også octopussy er en bragende go bond-film

28/06 17:49John Glens letantændelige ilddåb
Der kommer en anmeldelse af "Octopussy" i aften ;-)

13/07 11:07John Glens letantændelige ilddåb
Jamen Wayne er da lige her ;-)

Der er absolut flere favoritscener i For Your Eyes Only - alene titelmelodien hører stadig til de absolut bedste.

Det klassiske græske hævndrama, og det fantastiske waste af Lotusbilen - bare for at lave en af seriens bedste jokes... tyverisikret!

Skiscenerne klippede vi ind i en video, som skulle gøre de nye 1. g'ere interesserede i at være med i skolebladet som jeg var redaktør for. Vi havde selvfølgelig både anskaffet motorcykler og ski - så vi selv blev klippet ind i filmen. Det var sikkert sjovest for os - men vi manglede aldrig folk på redaktionen!

Måske første gang vi kontant ser Bonds grænse - han afviser kontant en teenagepige og den store aldersforskel er også tydelig. Selvom Carole Bouquet som spiller Melina Havelock i virkeligheden kun er et år ældre end Lynn-Holly Johnson, som er skøjteprinsessen Bibi Dahl.....

Mange gode scener, hvor biljagten, undervandscenerne og klatringen er genialt tænkt.

15/07 12:42John Glens letantændelige ilddåb
Sjovt nok er titelsangen det eneste ved den film, jeg finder kedelig :D

Der er jeg mere til den her:

https://www.youtube.com/watch?v=7__rt0hRm8s

16/07 02:40John Glens letantændelige ilddåb
Ja fra en af seriens bedste film. Synd at scenen lige inden ikke er med. En top 4 over Bond Titel sange var vel på sin plads?

16/07 14:29John Glens letantændelige ilddåb
Strålende idé!

Login

Du skal være logget ind på Scope for at skrive indlæg.

Profilnavn
Kodeord
Husk mig

Opret Scope-profil.