Batman Begins: The Hero's Journey

Batman Begins

02/07-17The Hero's Journey
I forbindelse med at jeg har fået genset de to første film i Christopher Nolans Dark Knight-trilogi, som TV2 viser i denne weekend, synes jeg det er på tide, at jeg får mine tanker om de tre film ned på skrift.

I 2005 udkom Batman Begins som første del i en trilogi, som ville ende med at tage både publikum og anmeldere med storm. Batman Begins bevæger sig væk fra den kulørte og til tider platte tegneseriestil, som prægede de tidligere filmatiseringer af den flagermuseudklædte superhelt. Nolans film er derimod kendetegnet med en udpræget naturalistisk og realistisk tilgang til Batmanuniverset. Dette kommer til udtryk gennem et fokus på det hverdagsmæssige og en langt mere seriøs og alvorlig tilgang til materialet.

Batman Begins er yderligere en origins-historie, som i de senere år har været meget populær i Hollywood med film som Casino Royale, X-Men First Class med flere. Filmen skildrer, hvordan Bruce Wayne blev til Batman ved kronologisk først at skildre, hvordan hans forældre mistede livet på tragisk vis foran Bruce som barn. Senere erfarer vi, hvordan Bruce Wayne undergik hård træning hos Skyggekrigerne i Himalaya og erhvervede sig færdigheder og en tankegang, som han bruger til at bekæmpe forbrydere i sin hjemby Gotham City. I henhold til scenerne, hvor Bruce Wayne undergår forvandlingen til en toptrænet kriger følger Batman Begins en filmtradition, som bygger på urmyten, eller "The Hero's Journey", som denne populært er blevet kendt som af Joseph Campbell, som blandt andet også inspirerede George Lucas til at lave Star Wars.

Jeg er vild med film såsom Highlander og The Mask of Zorro, hvor helten foretager en rejse og bliver oplært af en læremester til at sejre over det onde. Derfor tror jeg også, at Batman Begins indtil nu klart har været min favorit af trilogien og er det nok stadigvæk. Filmen falder i højere grad indunder eventyrfilmkategorien i kraft af de arketypiske elementer i henhold til urmyten og har desuden en mere stramt fortalt fortælleform, som gør filmen mere tilgængelig end The Dark Knight efter min mening. Dette er nok også grunden til, at jeg indtil nu ikke har brudt mig synderligt meget om The Dark Knight. Batman Begins berører også filosofiske emner såsom retfærdighed, omend dette måske kun skraber lidt i overfladen. Ikke desto mindre er dette fortsat min foretrukne Batman-film.

Login

Du skal være logget ind på Scope for at skrive indlæg.

Profilnavn
Kodeord
Husk mig

Opret Scope-profil.