Your Name: To sider af Japan i hyperromantisk mysterium

Your Name

08/07-17To sider af Japan i hyperromantisk mysterium
To gymnasieelever begynder pludselig at bytte krop, så de vågner op i hinandens kroppe om morgenen og skifter tilbage den følgende nat. Den ene er en dreng fra Tokyo, den anden en pige fra en landsby langt ude på landet, og det begynder at gå op for dem, at deres mærkelige forbindelse har noget at gøre med en komet, der vil passere over Japan.

"Your Name" er en smukt animeret tegnefilm, hvor forfatter-instruktør Makoto Shinkai i typisk japansk stil arbejder med en historie, der er langt mere kompleks, end hvad vi normalt ser i Hollywood-studiernes animerede film. Her kommer kompleksiteten primært fra mysteriet om, hvorfor de to hovedpersoner bytter krop, hvilket efterhånden drejer over mod spørgsmålet om, hvad de kan gøre ved den bagvedliggende årsag.

Samtidig indeholder filmen en fin skildring af teenagelivet i Japan og de store kontraster, der er mellem storbydrengen og så pigen fra landet, hvis familie har ansvaret for områdets tempel og dermed er solidt forankret i historie og ritualer. Det giver både morsomme øjeblikke og et interessant billede af et lettere skizofrent Japan, der både forsøger at rumme modernitet og traditioner, som mange næsten har glemt, hvad betyder.

Shinkais pointe synes at være, at man ikke må glemme helheden - altså et forsvar for sammenhængskraft og gamle dyder, samtidig med at storbyteenagerne også skildres positivt. Men de større pointer bliver så pakket ind i en engagerende, hyperromantisk historie, som givetvis er hovedårsagen, til at "Your Name" er blevet én af de mest succesfulde animefilm nogensinde.

Login

Du skal være logget ind på Scope for at skrive indlæg.

Profilnavn
Kodeord
Husk mig

Opret Scope-profil.