The Lost City of Z: Junglefeber

The Lost City of Z
Film The Lost City of Z
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Debat
JunglefeberCarcajou

07/09-17Junglefeber
I 1906 bliver en ung britisk officer, Percy Fawcett, sendt til Amazonas for at hjælpe med at tegne grænsen mellem Bolivia og Brasilien. På den udmarvende ekspedition finder Fawcett tegn på noget, han mener har været en gammel by midt ude i regnskoven, som han giver navnet Z. Det bliver det store projekt i hans liv, og i de følgende årtier vender Fawcett flere gange tilbage til junglen for at finde beviser for sin teori.

Forfatter-instruktør James Gray tager os med tilbage til de store opdagelsesrejsendes tid med denne fortælling om én blandt dem, der ikke var så velset i sin samtid, men til gengæld har fået en vis oprejsning via nyere arkæologiske opdagelser i Amazonas. "The Lost City of Z" zoomer dygtigt ind på dengang, hvor eventyret faktisk kunne være et projekt for livet - med alt, hvad det også indebar af imperialisme, æresbegreber og stiff-upper-lip-britiskhed.

Rejserne i Amazonas står selvsagt centralt i fortællingen, og Gray skildrer dem med mange elementer, som minder om andre film fra den dybe regnskov. Den fremstår som et fremmed og fascinerende sted med sine egne regler, hvor man kan møde alt fra teatertrupper til kannibaler. Og hvor der lurer en særlig galskab under overfladen, hvis man begynder at bukke under for hunger og luskede tropesygdomme.

"The Lost City of Z" er dog ikke blot en heltefortælling om europæere på opdagelse i vildmarken, men også et portræt af sin stædige hovedperson. Gray skildrer Percy Fawcett som en mand, der primært er drevet af at ville bevise sit værd, fordi hans far var en gambler og drukkenbolt, der ødslede familieformuen bort. Den vanære gør sønnen til en stolt og stridbar person, der kaster sig frontalt ind i konflikterne i Royal Geographical Society og dets hakkeorden af berømte eventyrere.

Rollen som Percy Fawcett spilles solidt af Charlie Hunnam, der har karismaen til at gøre den gammeldags gung-ho-stil troværdig inden for sine egne rammer. Fint sekunderet af Robert Pattinson som Fawcetts mangeårige assistent og med lige så solidt modspil fra Sienna Miller som hustruen med ben i næsen, der holder sammen på tingene på hjemmefronten, mens hendes mand søger efter den store opdagelse i Sydamerika. Derudover er Angus Macfadyen glimrende som biologen James Murray, der får en slags skurkerolle som symbol på de smålige konflikter i eventyrernes klub.

"The Lost City of Z" er en fascinerende og ambitiøs fortælling om mænd, der vier livet til lettere vanvittige projekter i deres søgen efter ære og storhed. James Gray har valgt en ganske udfordrende form til fortællingen, eftersom det bliver temmelig repetitivt og noget langtrukkent, når Fawcett & co. igen og igen rejser ud i junglen. Men samtidig får man altså flot etableret samspillet mellem eventyret og viljen til at udforske det uudforskede kontra den personlige ærgerrighed, som åbenlyst også driver værket. Derfor lander jeg på fire små stjerner.

Login

Du skal være logget ind på Scope for at skrive indlæg.

Profilnavn
Kodeord
Husk mig

Opret Scope-profil.