Justice League - 2 D: Var det virkelig det?

Justice League - 2 D

15/12 15:55Var det virkelig det?
*spoilers*

Batman samler Jordens superhelte for at kunne forsvare planeten mod en forestående invasion.

"Justice League" er en direkte fortsættelse af "Batman v Superman: Dawn of Justice", men nok noget mindre direkte end instruktør Zack Snyder havde forestillet sig. Hvis man husker tilbage til det bombastiske møde mellem DC's to største helte, indeholdt den film et overraskende kompliceret plot, hvor Batman havde nogle udsyrede forudanelser om en kommende fare. Eller også var det måske nogle fra fremtiden, der kontaktede ham. I hvert fald blev han rådet til at samle Jordens helte og fik at vide, at Lois Lane havde en vigtig rolle at spille. Plus at filmen sluttede med, at en gal Lex Luthor kaglede om en invasion.

Det oplæg havde Snyder givetvis tænkt sig at arbejde videre med i "Justice League", hvor DC-fans tippede på, at man ville få superskurken Darkseid at se - hvilket også ville give mening i forhold til Snyders gennemgående tema om superheltene som levende guder, da Darkseid stammer fra DC's New Gods-koncept. Det er desuden blevet lækket, at manuskriptet til "Justice League" oprindelig arbejdede med, at Superman skulle blive ond, efter at de andre helte fik ham genoplivet (surprise, han var slet ikke død ret længe!).

Men så fik Warner Bros. tilsyneladende nok af at se på DC-film, der blev slagtet af anmelderne og nok heller ikke var så store økonomiske succeser, som de håbede. Og så døde Zack Snyders datter, hvorefter han trak sig helt fra produktionen. I forvejen var Joss Whedon blevet tilkaldt til at skrive nye scener til en film, der åbenbart allerede havde brug for at blive reddet. Nu fik Whedon i stedet ansvaret for også at instruere de nye scener og løbe filmen helt i mål - hvilket jeg gætter på har omfattet at klippe den en halv time kortere, end Snyder havde forestillet sig.

Så den færdige "Justice League" er altså en rendyrket bastard. Zack Snyders oprindelige vision udsat for redningsforsøg fra Joss Whedon. Stadig med noget af Snyders bombastiske og alvorlige stil, men tydeligt forsøgt drejet over mod lettere underholdning. Ikke overraskende er resultatet lidet imponerende.

Det betyder blandt andet, at hele setuppet fra "Batman v Superman" stort set bliver glemt. Var der ikke noget med Lois Lane? Nå, det betyder nok ikke noget. Men alle er tilsyneladende klar over, at lige om lidt kommer der en interdimensionel invasion, fordi ... Batman har drømt det? Og Superman, ham genopliver man da bare.

Plottet i "Justice League" ender med at være en gang pseudomytologisk lirumlarum om nogle mægtige æsker, der er gemt forskellige steder på Jorden, og som tilsyneladende bliver aktiveret, fordi folk er kede af, at Superman er død. Og så bliver der åbnet en portal, og det vælter ud med paradæmoner, anført af den onde skurk Steppenwolf, der vist nok er en slags herold for Darkseid (men det fortæller filmen os ikke noget om). Steppenwolf får så fat i de her æsker og bliver vildt farlig, og han er sur og vil slå hele planeten ihjel. Fordi han kan. Eller muligvis fordi han er rasende, over at han er så ringe computeranimeret (det ville i hvert fald være en rimelig grund).

Og dermed er "Justice League" basalt set reduceret til at være én lang buldrende actionsekvens, hvor selv actionscenerne ikke er specielt ophidsende. Selv om der trods alt er flotte øjeblikke blandt det meget omfattende arbejde med computeranimationer. Midt i det rod får vi så en overfladisk introduktion til tre nye superhelte, der vist nok får en solofilm hver i de kommende år. Her bliver de meget skematisk sat op, og især The Flash bliver meget forceret brugt som comic relief.

Generelt synes jeg, at det igen er Gal Gadot, der lyser mest op som Wonder Woman, mens Ben Affleck mest af alt ligner en Batman, der har lyst til at gå op og lægge sig. I det hele taget har "Justice League" et stort problem, i at hverken dens historie eller dens helte er specielt engagerende. Men hey, der er da pænt mange paradæmoner, som får tæsk undervejs.

"Justice League" skulle have været filmen, der for alvor etablerede et samlet DC-filmunivers - ligesom Marvel med stor succes har gjort det i deres film. Men Warner og DC har allerede erkendt, at det mislykkedes, for de har meldt ud, at heltenes kommende solofilm virkelig skal betragtes som solo og ikke dele af et større sammenhængende forløb. Det er nok meget klogt, for DC Extended Universe er endt som en klodset maveplasker. Faktisk er "Justice League" i mine øjne tæt på at være lige så dårlig som "Suicide Squad", så der er virkelig ikke meget bygge videre på. To små stjerner herfra.

19/12 09:31Var det virkelig det?
rigtig godt skriv og er enig med dig langt hen ad vejen. tror jeg var lidt mere positiv indstillet overfor superheltene dog

21/12 14:28Var det virkelig det?
Der er jeg nok lidt farvet af, at jeg altid har været større fan af Marvels helte. :-) Men jo, jeg kunne godt se dem få en interessant film ud af Cyborg. Omvendt har jeg ret svært ved at forestille mig en Aquaman-film, der ikke bare bliver fjollet.

Login

Du skal være logget ind på Scope for at skrive indlæg.

Profilnavn
Kodeord
Husk mig

Opret Scope-profil.