Star Wars: The Last Jedi - 2 D: Taskenspil i rummet

Star Wars: The Last Jedi - 2 D

25/01-18Taskenspil i rummet
På jediernes hellige planet forsøger Rey at rekruttere Luke Skywalker som sin læremester. Samtidig bliver modstandsbevægelsens hovedkvarter angrebet af The First Order, og det sender de tilbageværende modstandskæmpere på en desperat flugt, hvor de forsøger forskellige tricks for at undslippe forfølgerne fra den mørke side.

Det midterste afsnit i den nye Star Wars-trilogi er lagt i hænderne på Rian Johnson, der senest imponerede med "Looper". Her har han så skrevet og instrueret en toer, der overordnet er ganske traditionel, ved at den udfylder midterstykkets klassiske rolle med at gøre det endnu hårdere for heltene. Og så har vi altså også forløbet omkring Reys træning, der naturligvis afspejler Lukes træning hos Yoda i "The Empire Strikes Back".

"The Last Jedi" var en lidt underlig oplevelse for mig. Da jeg kom ud af biografen, tænkte jeg umiddelbart okay, det var en fin gang space opera. Men efterhånden som jeg har fået den lidt på afstand, er jeg blevet mere og mere mellemfornøjet, fordi de svage sider træder tydeligere frem. Det er en flot produktion med masser af fart på, men efter mening kommer Johnson altså også ud i en god del distanceblænderi.

"The Force Awakens" fik med rette kritik for at læne sig rigtig meget op ad den allerførste Star Wars-film i plot og stil. Og det virker, som om Johnson i meget høj grad har ønsket at levere noget andet end det. Så i mine øjne begiver han sig ud i en masse taskenspilleri, hvor han først antyder, at "The Last Jedi" vil være ren kliché og følge tidligere skabeloner - for derefter at overraske med, at det alligevel ikke er sådan. Og det er sådan set fint nok som udgangspunkt - der er intet galt med at prøve at gøre noget nyt. Men problemet er bare, at han i bestræbelserne på at narre publikum får lavet en film, der simpelt hen ikke hænger ordentligt sammen.

Hele setuppet omkring de flygtende rebeller er fx ekstremt fortænkt, og selv for en film af denne type synes jeg, det virker utroværdigt, hvad der foregår. Også holdt op mod logikken fra andre Star Wars-film. Det bliver helt galt, da nogle af heltene midt i det hele bliver sendt på en akut mission, hvor der pludselig kommer et mellemspil i James Bond-stil på en kasinoplanet ... der tilmed viser sig ikke at have nogen væsentlig betydning i den større sammenhæng. Dertil er både opbygningen og afviklingen af filmens klimaks også meget forceret, og der bliver kastet nye bipersoner ind til højre og venstre, mens andre bare bliver fjernet igen, selv om man egentlig troede, de var vigtige.

Omvendt er der masser af imponerende effekter, og der er et par sekvenser, som rent visuelt bare er flottere, end hvad vi tidligere har set i Star Wars-film. Jeg kan godt lide den asiatiske inspiration, der både er åbenlys i en meget stiliseret kampscene og i hele mester/lærling-spillet mellem Rey og Luke. "The Force Awakens" var jo meget Han Solos film, og "The Last Jedi" har tilsvarende Luke Skywalker i centrum - og det fungerer. Det bliver så spændende at se, hvad de vil gøre i treeren, når Carrie Fisher ikke længere er til rådighed efter sin alt for tidlige død.

Derudover synes jeg stadig, at Daisy Ridley er de nye films bedste bidrag til Star Wars-universet. Hun er en god heltinde, og det er fint, at hun her får lov til at spille op mod en solid Mark Hamill som en forbitret Luke Skywalker. De andre nye helte bliver derimod lidt tabt i forvirringen, og så kommer der sære tilføjelser a la Laura Dern som standhaftig modstandsbureaukrat. Og Kylo Ren er stadig en fesen skurk, også selv om Johnson forsøger at få Adam Driver til at give ham flere nuancer.

Som "The Force Awakens" synes jeg altså, at "The Last Jedi" er en film med både plusser og minusser. Jeg kan godt lide, at Rian Johnson forsøger at gøre noget nyt inden for de kendte rammer, men desværre synes jeg også, det kikser en del for ham, fordi det i så høj grad bliver en rodebutik frem for en sammenhængende helhed. Så jeg er desværre på lidt flere minusser denne gang og derfor kun tre store stjerner på Scopes karakterskala. Men mon ikke J.J. Adams kan samle trådene til en bedre afslutning i "Episode IX"?

Login

Du skal være logget ind på Scope for at skrive indlæg.

Profilnavn
Kodeord
Husk mig

Opret Scope-profil.