The Shape of Water: Form uden indhold

The Shape of Water
Film The Shape of Water
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Debat
Shape of WaterScaruffi
UHYRE VANDETFilmbøffen
(For?) Fuldendt fabelCarcajou
Smukt mesterværkMartin Lindahl...
fejlfyldt fabeldon
Form uden indholdRasmusFL

27/02-18Form uden indhold
Okay, overskriften her ER et overdrevet forsøg på at fremme forståelsen, men dybest holder den sgu vand.

Dette svulstigt billedskønne, poetisk bevægelige fantasy-drama er skam ikke ingenting pakket ind i pænt papir. Det virker bare, som om indholdet af Guillermo Del Toro og Dan Laustens vidunderligt indpakkede pakke har taget skade under fragten.

Udgangspunktet i det romantiske bånd mellem en stum kvinde og en fjendtliggjort vandskabning taler til noget dybt i os, og som sådan fænger filmen fra start. Historiens kontraster mellem de sterile, sci-fi-associerbare sikkerhedsfaciliteter og den "Amélie"-lignende verden udenfor har ganske enkelt digtets og poesiens kvaliteter. Den både opridser og modsætter sig spillereglerne for umulig kærlighed, og i forbifarten stikker den en mere eller mindre kærlig fuckfinger til alle fordomme om ”interracial dating” (her i yderste potens). Det er med al tydelighed et gennemsympatisk og vovemodigt projekt, men også et gennemskueligt og måske endda hult klingende et af slagsen, hvis ikke gnisten brænder inde i midten af det hele.

Og det føler jeg ganske enkelt ikke den gør. Bindeleddet mellem den stumme kvinde og den slimede havmand etableres i ”The Shape of Water” gennem et fåtal af scener, hvoraf ingen har den fornødne intimitet til at besnære mine følelser. I modsætning til en af årets indtil videre helt store romantiske biografoplevelser, ”Call Me By Your Name” (eller for den sags skyld "Phantom Thread"), lader ”The Shape of Water” ikke til naturligt at nyde at være i selskab med sine elskende. Den benytter i stedet hver en lejlighed til klippe væk, enten til en russisk dobbeltspion eller en barbarisk slyngel eller dennes rådne fingre, der væsker og knaser. Det virker som en sær, men måske egentlig ret sigende prioritering.

Måske det er resultatet af at sætte et passionsprojekt i verden, som længe har lagret (og støvet) i fantasiens depoter. Kemien mellem Sally Hawkins – der spiller aldeles fremragende – og hendes computergenerede kærlighed bliver et postulat, som iscenesættelsen og livagtiggørelsen af idéen kan bygge sig op omkring, frem for et fundament det kan stå ovenpå. Det her kommer fra en mand, der ganske vist ikke fik allergiske øjne af ”Pans Labyrint”, men som uden problemer så og beundrede den films suveræne vekslen mellem benhård virkelighed og flyvsk fantasi. Samme kunst mestrer Guillermo Del Toro ikke med ”The Shape of Water”.

27/02-18Form uden indhold
Pudsigt, jeg synes forholdet var dejligt underspillet og alt det usagte skabte en fængende stemning. I mange andres hænder havde det med garanti endt ud i sentimentalt pladder, men jeg synes Del Toro holder flot igen med less is more. Jeg brød mig ikke om Amélie og instruktørens andre værker, som ligger mig fjern, så jeg foretrækker klart en ting midtimellem, som jeg så synes Del Toro leverer. Ikke helt på højde med Pans, men det er næsten ingen film i min optik.

Forresten, så var ‘vandmanden’ ikke CGI.

28/02-18Form uden indhold
Mht det sentimentale synes jeg faktisk "The Shape of Water" blev netop det i scenen, hvor Hawkins synger og danser på bedste "The Artist"-manér. Og det prellede af på mig.

Min udtalelse om vandmanden som "computergenereret" var ikke værdiladet, og at han var skabt af makeup størstedelen af tiden giver god mening i forhold til den imponerende stoflighed. Hvor var han tordnende godt lavet! Filmens helt store oplevelse.

28/02-18Form uden indhold
Dansescenen prellede ikke blot af på mig, men tog mig helt af filmen. Jeg fandt den faktisk lidt latterlig.

God anmeldelse Rasmus. Både du og Johan har meget ret, at filmens aparte romance understøttes ret svagt. Jeg synes generelt at filmen ikke lever sig ud på nogen punkter, indholdsmæssigt.

Login

Du skal være logget ind på Scope for at skrive indlæg.

Profilnavn
Kodeord
Husk mig

Opret Scope-profil.