LEDER: OSCAR SOM SAMLINGSFIGUR?

03/09 16:27LEDER: OSCAR SOM SAMLINGSFIGUR?
Oscar-uddelingen er den bedste filmpris i verden og det med god grund. Akademiet har spottet den presserende tendens i filmverdenen og samfundet generelt, hvilket undertegnede også længe har været fortaler for. Man ønsker at indføre en ny kategori, således at årets ”populære film” også belønnes på den stjernespækkede aften. Ser man rent praktisk på det, er det et umiddelbart positivt tiltag: Film, der ellers er blevet komplet forbigået som ”Hobbitten”-serien, ”John Wick”, Tom Cruises regeringsår som actiongenrens konge gennem 10’erne eller min kronprins Dwayne ”The Rock” Johnson vil endelig kunne opnå noget af den anerkendelse og Hollywood-glamour, som de så afgjort fortjener.

Betragter man beslutningen i et større perspektiv viser den sig dog hurtigt som straks mere problematisk end som så. Man ønsker nemlig at tegne et synligt skel mellem populære film og deres modstykke, som må være noget i stil med artistiske film. Dermed bliver den nye kategori en aktiv faktor i underkendelsen af de såkaldte ”populære film” som værende på lige fod med de ”rigtige” film. Man skaber et modsætningspar, der i denne anmelders øjne ikke eksisterer. Her kan man tage fat i film som ”Gladiator”, ”Ringenes Herre - Kongen vender tilbage” og ”Kongens Store Tale”, som man kan frygte, i fremtiden vil gå glip af hæderen som årets film, der retmæssigt tilfalder dem. Det er når film som disse triumferer, at Oscar-prisen leverer sine stærkeste, historiske øjeblikke, hvor hele verden går sammen om at belønne en film, der var så god, at den rørte os alle sammen. Det er ikke når man belønner film, der har sat såkaldt kunstneriske ambitioner eller politisk korrekthed foran bestræbelsen på at lave en god film. Her tjener de seneste vindere ”Moonlight” og ”The Shape of Water” som stjerneløse skrækeksempler.

Konflikten mellem populærfilm og artistiske film er ikke ny. Min mission som anmelder er blandt andet at udbrede kendskab til, forståelse af og begejstring for den populære film, som der bliver set ned på i disse år. Meget påfaldende har mit engagement på Scope.dk ført til mistanke om såkaldt internet-trolling, når jeg har tilkendegivet min begejstring over film, der, hvis prisen havde fandtes, med sikkerhed var nomineret til årets populære film. Alverdens filmfolk og vi anmeldere er blevet så polariserede, at vi har mistet evnen til at lytte til og værdsætte hinanden. At foretage en sådan segregering baseret på smag er i denne anmelders øjne en falliterklæring. I stedet burde blockbusterne opnå større accept og respekt både blandt anmelderkolleger og Oscar-akademiet.

/Filmbøffen, 2018

03/09 17:24

03/09 18:02LEDER: OSCAR SOM SAMLINGSFIGUR?
Hvis du beder mig korrigere Oscar-akademiets fejl for de sidste to år, så kan jeg da godt komme med et bud.

I stedet for "Moonlight" kunne jeg forestille mig "The BFG". Det er mig ubegribeligt, at Steven Spielberg blev fuldstændig forbigået med det mesterværk. Jeg har netop gransket de øvrige nominerede det år og blandt disse er "Hacksaw Ridge" den suverænt bedste efterfulgt af "Hidden Figures". Men om den ene film er bedre end den anden, er selvfølgelig en smagssag.

Hvad angår "The Shape of Water" ser jeg ikke på samme måde nogen oplagte kandidater. Formentlig "The Post", men også "Abernes Planet: Opgøret" gjorde stort indtryk på mig det år. Jeg er dog klar over, at tanken om denne film i den kategori virker absurd, men det siger mere om akademiet end mig som anmelder og film-elsker!

08/09 16:53LEDER: OSCAR SOM SAMLINGSFIGUR?
Update: Akademiet har valgt at udskyde den nye pris for årets populære film. Måske skyldes det folk som mig selv og ligesindede, der har råbt vagt i gevær?

Login

Du skal være logget ind på Scope for at skrive indlæg.

Profilnavn
Kodeord
Husk mig

Opret Scope-profil.