Familien Addams: SPØG OG SKÆMT

Familien Addams
Film Familien Addams
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Debat
SPØG OG SKÆMTFilmbøffen
Familien AddamsMalkovich
das ist ser gutAnonym
God filmAnonym
skåd.........Anonym

06/11 11:07SPØG OG SKÆMT
Beder man undertegnede nævne de bedste familier i filmhistorien, vil jeg ikke som de fleste gå igang med at opremse Corleone, Tennenbaum eller endda Skywalker. Jeg ville sige Griswold, Focker, Addams! Her bliver vi inviteret ind i sidstnævntes palæ og det er en fremragende oplevelse. De er ærkeamerikanske, men svælger samtidig i europæisk gotik og kulturtradition.

Historien er centreret om den berømte (fiktive) Familien Addams og bæres frem af dels deres skøre natur og mange påfund samt et klassisk svindler-plot, hvor bagmænd forsøger at frarøve den dystre men velmenende familie deres store formue. Den underlige Onkel Fester (Lloyd) har været forsvundet fra husstanden i 25 år og vender pludselig tilbage til stor begejstring og mistænksomme blikke fra husets beboere. Dette plot udfolder sig i perfekt tempo og står godt i kontrast til familiens øvrige eskapader filmen igennem.

Teknisk er filmen for sin tid overnaturlig. En stor del af dens gevinst består i de mange visuelle fuldtræffere, når vi møder de forskellige karakterer i det vanvittige persongalleri. Her står eksempelvis familiens kæledyr, en akrobatisk, autonom hånd, stadig mål med nutidens effektmageri. Ligeledes er kostumer og scenografien i top hele vejen igennem. En film som "Familien Addams" har netop brug for troværdige omgivelser for for alvor at kunne sprede uhygge og latter, hvilket instruktør Barry Sonnenfeld synes at have haft øje for. Det er derfor heller ikke noget under, at det senere skulle blive ham, der stod i spidsen for "Men in Black"-serien.

Til at levendegøre de ellers halvdøde karakterer finder vi et af de mest velcastede ensembler til dato. Chrstopher Lloyd viser nye facetter af sit spil som Onkel Fester, mens Raul Julia med de to film om Familien Addams sikrede sig evigt liv på det store lærred. Anjelica Huston som matriarken Morticia forbliver dog hovedattraktionen. Hun spiller en heks i stand til at tryllebinde mænd, hvilket man som seer ikke er ét sekund i tvivl om. Desuden er den senere Hollywood-stjerne Christina Ricci et scoop som datteren Wednesday.

Denne film har i dag opnået status som klassiker. Den kan ses til halloween, fastelavn, jul eller bare en aften, hvor man har lyst til noget familieunderholdning i første klasse. Opfølgeren "Det bli'r i Familien Addams" er lige så god og kan på det varmeste anbefales. Af de filmfamilier, jeg indledte med at nævne, er det her nok den, som stadig har flest gode film i sig og som film-elsker ville det være en drøm at se en instruktør som Tim Burton tage handsken op.

Familien Addams modtager seks stjerner og kender jeg dem ret, vil de vende dem omvendt, så de i stedet danner det satanistiske pentagram.

Login

Du skal være logget ind på Scope for at skrive indlæg.

Profilnavn
Kodeord
Husk mig

Opret Scope-profil.