Fredag den 13., del 4: Sidste kapitel!: Et midlertidigt pu...

Fredag den 13., del 4: Sidste kapitel!

05/01-19Et midlertidigt punktum
I denne fjerde film i "Friday the 13th"-serien, gjorde filmskaberne noget lignende som i "Olsen Banden"-serien. Dette skulle forestille at være Jasons sidste bedrifter, men blev det som bekendt ikke.

Jason skulle allerede være slået ihjel flere gange nu, men det var først i denne film, at han for alvor skulle slås ihjel. Dette var også grunden til, at special effects-eksperten Tom Savini vendte tilbage til serien for at slå Jason ihjel. Realismen er således smidt væk, men det er heller ikke derfor, man ser filmen.

Jeg synes karakterne er mere interessante end i den foregående tredje film. Denne gang indeholder persongalleriet også en lille familie, herunder den unge Tommy Jarvis, som senere skulle spille en gennemgående rolle i serien.

At der slet ikke skulle være nogen uhygge i filmen, er jeg uenig i. Scenen med hunden, der springer gennem vinduet af rædsel er foruroligende, og derudover kan visse mennesker finde den luskende morder uhyggeligt. Men personligt har jeg aldrig fundet slashere uhyggelige bortset fra "Black Christmas" (1974) og "Psycho" (1960) som vel var den første slasherfilm. Men det er igen stemningen og effekterne, man ser filmen for. Men karakterne leverer også flere mindeværdige og (u)frivilligt komiske øjeblikke i denne film. Ellers er den minimalistiske handling den velkendte: Jason er på lur efter de unge og andre, som er så uheldig at befinde sig omkring Crystal Lake.

Opgøret med Jason til sidst med Tommy er også et opfindsomt et af slagsen ligesom i film nr. 2. Her lægges der også op til, at Tommy skulle fortsætte som morderen. Noget som "Halloween 4" kopierede fire år efter.

Dette er en af de bedre film i serien, og så ringe en film er det altså ikke indenfor sin genre.

Login

Du skal være logget ind på Scope for at skrive indlæg.

Profilnavn
Kodeord
Husk mig

Opret Scope-profil.