ROMA: Okay - en lidt forsinket top 10 liste.

ROMA

13/01-19Okay - en lidt forsinket top 10 liste.
Årets top 10 liste:

10. Deadpool 2

“Deadpool” var en kæmpe forfriskning, der i sin genre, ikke tog den mindste smule hensyn til hverken konventioner eller politisk korrekthed for den sags skyld, hvilket i særdeleshed ikke skræmte publikum det mindste. Nu har vi fået en næsten ligeså vellykket efterfølger, der bare underholder fra start til slut med referencer og meta-jokes, der for det meste sidder lige i skabet. Ryan Reynolds har nu for alvor fundet sin plads i en rolle som formentligt ingen andre spiller bedre end ham.

9. Upgrade

“Leigh Whannell” som vi jo kender som en af de syge hjerner bag “Saw” filmene, har nu splittet sit partnerskab med “James Wan” og er nu begyndt at arbejde selvstændigt. Han har nu indtaget instruktørposten og formået at skrue en yderst begavet Sci-Fi-Horror film sammen. “Upgrade” omhandler det klassiske præmis om den Dystopiske fremtid, hvor at kunstigt intelligens begynder at få mere og mere magt. Der er et utal af film, der i bund og grund prøver at fortælle det samme som Stanley Kubrick gjorde med “2001 A Space Odyssy”. Men det kan fortælles på mange måder og Leigh Whannell har på allerbedste vis fortalt hans version. Respekt til ham.

8. The House That Jack Build

Lars Von Trier er sgu noget for sig, både som filmskaber og som person. Selvom at han påstår at han lever et liv i angst og frygt, så virker han derimod frygtløs, når han skal lave film. Har manden overhovedet nogen grænser for hvad tør at smide i hovedet på hans publikum? Åbenbart ikke, og har man let til forargelse, så vil man sikkert påstå at hans film er det værste lort. Ikke mig. Er ganske stor fan af manden og var yderst spændt på at se hvad han nu havde at byde på. Pyha, sikke en film. “The House That Jack Build” er ikke ligefrem en børnetime og selvom at jeg ser mig selv som ganske forhærdet når at det kommer til “voldsfilm”, så var denne film godt nok lidt af en udfordring at sidde igennem (ment som et kompliment). Filmen handler ikke blot om en indsigt ind i et sygt sind, men også om hvor vidt kunstens grænser overhovedet kan opnås igennem dødens kunst. Lars Von Trier, gal eller genial... Han er begge dele.

7. A Quiet Place

Vi befinder os i en guldalder, når at det kommer til horror-genren. Og det demonstrerer “A Quiet Place” i allerhøjeste grad. Her er en gyserfilm der næsten hele vejen igennem bare får pulsen til at stige til det absolutte maximum med sin ultra suspensefyldte snigende uhygge, der bare bliver ved og ved. Det er lidt a la Ridley Scott’s “Alien” vi snakker, og det ville ikke komme som nogen stor overraskelse, hvis at den engang i fremtiden kommer til at få en ligeså høj status. Det skal dog måske lige siges at historien nok ikke skal overanalyseres alt for meget.

6. Avengers Infinity War

Nu bliver det virkeligt mainstream. Til de lidt mere garvede filmfolks store ærgrelse, så dominerer superheltefilmene altså stadigvæk Hollywood som de helt store pengemaskiner – hvilket jo også betyder at man trygt kan lægge et par ekstra 100 millioner oveni budgettet. “Avengers Infinity War” er et monster af en superheltefilm, hvor at der bare absolut ikke bliver sparet på noget som helst. Det her filmen hvor at flertallet af “Marvelfilmene” mødes og nærmest skaber et “Big bang” for hele “Avengers” universet. Mit indre legebarn blev nu atter igen vækket til live og ligesom at jeg troede at jeg havde fået nok af superheltefilmene, så har jeg nu igen fået appetit efter mere.

5. Den Skyldige

Fra en stor Hollywood blockbuster, så går vi nu ned til en spinkel low budget DANSK film. “Den Skyldige” er en film af international klasse og måske nok et af de bedste danske film i nyere tid. Filmen er en one-loaction thriller om betjenten “Asger” på alarmcentralen, der pludseligt modtager et alarmerende opkald fra en desperat kidnappet kvinde, som Asger påligger sig ansvaret for at redde, med de midler han nu engang har. Men det går dog i en uventet og chokerende retning, og handlingen udvikler sig til et puslespil hvor at brikkerne ikke passede der hvor at vi troede. Filmen er ikke bare intens thriller, men også et karakterstudie i Jakob Cedergrens fantastiske portræt af Asger, der i starten fremstår som en arrogant skiderik, der også igennem hans professionelle attitude forekommer fuldstændig overfladisk i hans personlighed. Men som til sidst også finder hans allermest menneskelige side, da han går hen og bliver personlig overfor den desperate kvinde i telefonen. Denne film er ikke blot et spændingsfix, men en oplevelse som man sent glemmer.

4. Mission Impossible - Fallout

Tom Cruise, 56 år gammel og i bedre form end nogensinde. “Mission Impossible Fallout” er toppen af poppen af de actionfilm der er blevet lavet de sidste 10 år. Jeg tror aldrig at jeg har set en så adrenalinpumpende film at den nærmest ødelagde min nattesøvn (true story). “Mission Impossible Fallout” er den sjette film i serien og den overgår de andre med lysår. Kampscenerne i filmen er historiske og action scenerne er hæsblæsende. Historien er dog ikke original – overhovedet faktisk. Men overrasker alligevel gang på gang, og som publikum sidder man bare fuldstændig limet fast til sædet og glemmer alt om både popkorn og cola. Buster Kea... nej undskyld... Tom Cruise vil åbenbart gøre alt for at give folk det de vil have i biografen – om det så skal koste ham livet. Og “Christopher McQuarrie” fortjener nu at være på listen over bedste action instruktører nogensinde. Way to go!

3. Hereditary

Endnu engang er jeg blevet væltet omkuld af en gyser – og denne gang i særdeleshed. Spøgelses/dæmon gys er jeg med tiden begyndt at have mindre og mindre til overs for og pudsigt nok så er “Hereditary” i den kategori. Men hold da helt ferie, hvor blev jeg overrasket. Filmen er proppet med substans, der ikke blot omhandler det der skræmmer os, men også det tragiske som vi kan relatere til. Før at vi bliver kastet ud i filmens rædselsvækkende klimaks, bliver historien meget solidt bygget op med et tragisk og skæbnesvangert familiedrama, om en mor, hvis familieliv nærmest virker djævelsk forbandet til at ende i ulykke. Der bliver skarpt fortalt fra A til B og vi kan som publikum lettere sætte os ind i omstændighederne og gøre os bekendte med karakterende som vi jo nærmest kender ud fra det virkelige liv og derfor føler med - hvilket lige præcis, er det der gør det hele så forbandet uhyggeligt, når helvede så endeligt begynder at bryde løs for den stakkels familie. “Hereditary” er en født klassiker inden for sin genre.

2. Mandy

Vi bliver i horror-genren, men denne gang en mere usædvanlig en af slagsen. “Mandy” er en psykedelisk horrorfilm af en anden verden med så stærke visuelle billeder at man nærmest sidder og kigger helt forstenet ind i skærmen. Hvordan skal jeg beskrive denne film? “Its like an acid trip without having to do acid”. Det er blodigt, brutalt, syret, amoralsk og skruet sammen på en så bizar måde at den med 100 procent sikkerhed, vil dele vandende hos publikum. Jeg forstår dog delvist hvor at kritikken kommer fra, men jeg var alligevel helt på røven over den. Tror nok at den her film er kernedefinitionen på den type gyserfilm jeg elsker allermest, selvom at den nok ikke er en reklame for avanceret mentalhygiejne.

1. Roma

Titlen som årets storfilm og mesterværk må jeg nok give til “Roma”. En yderst personlig film af den mexicanske mesterinstruktør “Alfonso Cuaron” der næppe har lavet noget dårligt, men også næppe har lavet noget bedre end “Roma”. Filmen er en erindring af det Cuaron observerede i hans barndomsmiljø som han nu med objektivt perspektiv deler med os. Det er en rejse ind i den dybeste del af Mexico, hvor at vi følger den hårdt arbejdende stuepige “Cleo”, der pludseligt får meget mere personlige ting at se til, end vasketøj og madlavning, og det bliver en dramatisk og uhyre autentisk livshistorie som man føler at man gennemlever sammen med hende. Et sandt mesterværk!

13/01-19Okay - en lidt forsinket top 10 liste.
Fed liste med dejligt entusiastiske tekster og forfriskende med en titel som "Mandy" så højt (også for højt i følge mig, men altså, det her er jo en disciplin ud i subjektivitet :)). Jeg mangler selv "Deadpool 2" og "Upgrade", men de skal da bestemt krydses af listen.

16/01-19Okay - en lidt forsinket top 10 liste.
Ja, lækker liste og tak for gode begrundelser. Må få set "Den Skyldige" snart.

18/01-19Okay - en lidt forsinket top 10 liste.
Jeg takker helhjertet for rosen. Ser meget op til jer og jeres skriveri.

Login

Du skal være logget ind på Scope for at skrive indlæg.

Profilnavn
Kodeord
Husk mig

Opret Scope-profil.