Glass: Lyt ikke til de mavesure anmeldere

Glass
Film Glass
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Debat
Tåkrummende Skuffelse!Thomas Nielsen
GlassetAB
MetaheltevrøvlCarcajou
Lyt ikke til de mavesure anmeldereIndiana

19/01-19Lyt ikke til de mavesure anmeldere
Jeg gik i biografen for at se "Glass" med lave forventninger. Ganske vist syntes jeg godt om "Split", Shyamalans forgænger til "Glass", men dømt ud fra de fleste anmeldelser i bladene så det ikke godt ud. Især Henrik Queitsch, som kvitterede med én stjerne og dristede sig til at udråbe "Glass" som en af årets dårligste film. Nu har jeg flere gange være uenig med Queitsch, og hold nu kæft, hvor er denne gang ikke en undtagelse.

Det er måske også en provokerende udmelding fra mig, men jeg ved ikke, om store dele af anmelderkorpset har fået en kollektiv hjerneblødning. Shyamalan har her lavet det, som minder mest om en regulær superheltefilm dog stadig med den særligt Shyamalan'ske (fortælle)stil, som præger hans film. Og det holder sgu!

Begivenhederne og karaktererne fra de to tidligere film skal her mødes i trilogiens sidste film. Dét, som jeg syntes, var fedt ved "Unbreakable", var at Shyamalan tog udgangspunkt i en god idé: Hvordan ville det være at lave en film om en superhelt i den "virkelige" verden, som vi kender den? Jeg kunne godt mistænke den gode Shyamalan for at have leget med idéen om at ville lave en "Superman"-film bare uden fremmede planeter, kappe og for megen science fiction. For skurken i den første film, Mr. Glass, viste sig at være en superskurk, hvis våben var hans skarpe og udspekulerede sind, meget lig Lex Luthor i "Superman"-universet. Idéen bliver her i det store hele videreført i filmen "Glass". De tre hovedpersoner Dunn, Glass og Crumb bliver her fanget og indespærret på en særlig psykiatrisk anstalt for folk med en særlig vrangforestilling: Troen på at have superkræfter. Der bliver stillet spørgsmålstegn ved, om Dunn og co. bare lider af vrangforestillinger og blot bilder sig selv ind, at de har superkræfter. Dette synes jeg dog ikke rigtigt fungerer, fordi allerede i "Unbreakable" blev dette tvivlsspørgsmål stillet, men det blev bekræftet, at Dunn havde superkræfter.

"Glass" er stadigvæk meget grundlagt i virkelighedens verden. Men filmen bliver samtidigt også blandet med den mere spektakulære og horroragtige-på-grænsen-til-det-overnaturlige i form af Crumbs mange skiftende personligheder især The Beast, som blev etableret i filmen "Split". Dog er dette også mere eller mindre baseret på videnskabelige teorier om, at menneskets fysiologi kan ændre sig i overensstemmelse med hjerneaktiviteten.

I "Glass" er filmen stadigvæk meget psykologisk ligesom de to tidligere film og ligesom Shyamalans tidligere film. Men det kommer også til regulære slåskampe, som hører superheltegenren til. Men filmen har naturligvis også flere twists, som jeg ikke vil afsløre. Jeg vil sige så meget, at visse personer er blevet skuffede, men jeg syntes faktisk af Shyamalan og filmen skal have ros for at trodse vores forventninger og igen, igen tage os ved næsen. Dette gør sig også gældende ved, at filmen er ret sørgelig, men alligevel på en sådan måde, at jeg i hvert fald tænkte, at det var godt, at filmen ikke endte på typisk Hollywood-manér. Der bliver introduceret nogle karakterer til sidst, som ikke tidligere er blevet hintet, hvilket måske er lidt problematisk, men jeg synes ikke, at det ændrer på, at "Glass" efter min mening er ret stramt fortalt, fængende, overraksende og rørende. Derudover det en af de mest originale og bedste superheltefilm i nyere tid. Derfor kvitterer jeg også med fem stjerner. Tiden vil vise, om "Glass" med tiden får den ros, som jeg synes den fortjener.

19/01-19Lyt ikke til de mavesure anmeldere
Indimellem er i dags publikum vel morgendagens anmeldere, så på den måde ser jeg det ret naturligt at filmen kan vokse i anerkendelse, hvis den unge del af publikum ikke vokser fra den. Det sker jo “desværre” også indimellem. Men ja, man kan godt få indtrykket af at filmen mest deler publikum og de etablerede anmeldere.

Du synes den er bedre end Unbreakable? Hvad med Split?

19/01-19Lyt ikke til de mavesure anmeldere
En herlig løssluppen superhelte film. Jeg nød den sgu også. Og ros til Night for stadig at formå at overraske. Ihvertfald mig.

Dog ikke på højde med Unbreakable. Men det er ingen skam.

19/01-19Lyt ikke til de mavesure anmeldere
Jeg synes nok bedre om "Glass" end "Split". Men om den er bedre end "Unbreakable", ved jeg ikke. "Unbreakable" var nok mere realistisk og færre twist-problemer. Men jeg var nok mere underholdt af "Glass". Derfor en højere karakter.

19/01-19Lyt ikke til de mavesure anmeldere
Det kender jeg godt, at man objektivt måske godt kan fornemme at en film er mere kvalitativ end en anden, men hvor sidstnævnte falder mere i ens smag. Jeg kan personligt bedre lide Split end Unbreakable.

20/01-19Lyt ikke til de mavesure anmeldere
God anmeldelse og en berettiget opsang til det danske anmelderfelt (selvom de ganske givet taler internationale forbilleder efter munden). Det nærmer sig det absurde, når en film som "Aquaman" næsten har dobbelt så mange stjerner blandt Scopes brugere som hos de professionelle anmeldere. Med sit sølle anmelder-gennemsnit på 2,5 spår jeg "Glass" gode chancer for at opnå en lignende bundlinje. Her er Scopes berettigelse let at få øje på!

Jeg har endnu til gode at se "Glass", men jeg har endnu ikke læst noget, der fik mig til at miste lysten eller interessen.

21/01-19Lyt ikke til de mavesure anmeldere
Ja, men film handler vel også meget om følelser. Det er nok dér meget af appellen ligger.

Mange tak, Filmbøffen. Ros er altid kærkommen. Jeg er i hvert fald meget uenig med de professionelle anmeldere. Og selvom jeg igen objektivt set nok må sige, at filmen ikke er ligeså helstøbt som "The Sixth Sense" og "Unbreakable" og måske burde have en stjerne mindre, så havde jeg en meget god oplevelse af filmen.

21/01-19Lyt ikke til de mavesure anmeldere
Problemet er jo, hvis det er udtryk for en generel diskrepans, hvilket jeg vil mene. Det er gang på gang, vi ser det her. Altid med de samme slags film som skydeskive. Jeg arbejder på en analyse af noget af det. Den skal nok komme op en dag,

Login

Du skal være logget ind på Scope for at skrive indlæg.

Profilnavn
Kodeord
Husk mig

Opret Scope-profil.