Fredag den 13., del 9: What the ... hell?!

Fredag den 13., del 9

11/02-19What the ... hell?!
Efter den ottende film i serien ikke solgte ligeså mange billetter som de forrige, hvilket er en skam, eftersom det er en af de allermest underholdende, besluttede Paramount at sælge rettighederne til New Line Cinema. New Line Cinema havde stor succes med "A Nightmare on Elm Street"-serien, og i mange år havde der været tale om et muligt møde mellem de her to bøhmands-giganter på det store lærred. Dette ses i filmens allersidste scene. Der skulle dog gå ti år, før dette rent faktisk blev en realitet.

New Lines forsøg på en "Friday the 13th"-film endte med at blive til "Jason Goes to Hell: The Final Friday", hvor de ikke kunne kalde den "Friday the 13th", fordi de rettigheder var stadig placeret et andet sted. At filmen afviger fra de foregående film qua sit navn afspejler også meget godt selve filmen og dens indhold.

Filmen er et spøjst forsøg på nytænkning. Men det er nu ikke al nye ting, som fungerer. I stedet for endnu en film med fyren med hockeymasken, bliver Jason her sprunget i stykker i starten af filmen. Hans hjerte pumper dog stadig og på lighuset bliver en retsmediciner åbenbart hypnotiseret til at spise Jasons hjerte, hvortil Jason overtager mandens krop. Javel.
Ikke nok med filmen lægger op til et cross over med "A Nightmare on Elm Street"-serien, så inkorporerer filmen nu pludselig sort magi og helt konkrete genstande fra "Evil Dead"-serien med Necronomicon-bogen, som skal forklare, hvorfor Jason er udødelig. Filmen er en forvrøvlet gang nonsens som introducerer nye nøglekarakterer såsom The Duke, som åbenbart har et regnskab med Jason, selvom vi aldrig har hørt om denne karakter før, og vi får heller ikke noget videre at vide om hans karakter og baggrund. Det samme gør sig gældende for Jasons søster, som nu lige pludselig eksisterer. What? Halvsøster må det vist være, siden Jasons mor omomtalte Jason som sit eneste barn i den første film. Kontinuitet har ikke været den stærkeste side i serien, men what the fuck?! I det hele taget introducerer filmen nogle helt nye elementer til universet, som ikke hører hjemme.

I det hele taget virker filmen så forvrøvlet og langt ude og desuden kedelig, så jeg for en gang skyld er enig med T. Nielsens karaktergiving. Dette er den værste film i serien.
Jeg kan dog meget godt lide åbningsscenen. Der bliver både leget med klichéen og publikums forventninger samtidigt med, at det rent faktisk giver mening indenfor filmens indre logik. Så meget som der nu er.

Bonus: Hvis man skal se filmen, bør man for guds skyld se den unrated udgave. Den har et af mest brutale drab, hvor man ser en kvinde blive flækket på mere end én måde samt en hysterisk morsom scene, hvor en Jason-spæd-orm svupper op i sin søsters vagina. Det blev klippet ud ikke fordi, man rent faktisk ser noget, men det har nok virket provokerende. Ja, det er sådan en film.

Login

Du skal være logget ind på Scope for at skrive indlæg.

Profilnavn
Kodeord
Husk mig

Opret Scope-profil.