Dogman: Jordslået og glitrende

Dogman
Film Dogman
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Debat
dogmandon
Jordslået og glitrendeRasmusFL

16/03-19Jordslået og glitrende
Nu har jeg næsten lige set den, så det siger måske ikke alverden. Men jeg kan ikke få ”Dogman” ud af hovedet.

Jeg kan ikke glemme en scene, hvor en rubinrød, spritny Ducati-motorcykel jerner frem og tilbage på en lige strækning i en beskidt og forfalden italiensk kystby, imens en anden mand – hundesalonejeren Marcello – forsøger at råbe køreren op. Konteksten skal ikke spoleres her, men den er tilspidset. Og scenen er simpel, suspensefuld og visuelt henførende i en grad, der kendetegner hele Matteo Garrones film.

Jeg kan ikke glemme, hvordan Garrone i ”Dogman” udlægger en universel, næsten banal allegori om en fysisk underlegen mand (førnævnte Marcello) og et stort, uregerligt muskelbundt (Ducati-føreren) – en klassisk David og Goliath-historie om det lille gode og det store onde – og sætter det i en forfriskende original kontekst, der opruller den urklassiske historie, så det næsten er som første gang, man får den fortalt.

Det trick kan Garrone kun lave, fordi han har skuespilleren Marcello Fonte til sin rådighed – et naturtalent, der nærmest er trådt ind fra gaden, og som (forhåbentlig) sparker døren ind til en kometkarriere. Fonte er en samlet pakke af store oplevelser i ”Dogman”: Han er en fysisk komiker, en brændende dramatiker, en indadvendt ekspressionist. Et slet og ret uforglemmeligt bekendtskab og et ansigt hvis lige man sjældent har set mage til.

Næsten lige så enestående er Edoardo Pesce som muskelbundet Simone, der konstant fucker op. Hans præstation vækker minder om Matthias Schoenaerts’ gennembrudsrolle i den belgiske perle ”Bullhead”, en film der i øvrigt på flere måder virker blodbeslægtet med ”Dogman”.

Jeg kan slet ikke komme mig over den timing, den sitrende ro og ikke mindst den visuelle fantasi, ”Dogman” er fortalt med. Simones motorcykel, der glitrer og fræser gennem den jordslåede by, tålmodige hunde der får pudset kløer i Marcellos salon, den lokale stripklubs dunkende eskapisme. Det hele er filmet og forløst akkurat lige så smukt og kontrastrigt, som det er tænkt. Det må det være.

Og så kan jeg slet ikke glemme det faktum, at ”Dogman” åbenbart er et skrivebordsprojekt, som Matteo Garrone fandt tid til at lave grundet en forsinket produktion af sin kommende ”Pinocchio”-filmatisering. Det er næsten ubegribeligt, men også ret fantastisk og nærmest logisk, fordi ”Dogman” virkelig føles som en kreativ kraftudladning skrevet og skabt på intuition og brusende hjerteblod. Det er en mesterlig film, der er tæt på den sjette stjerne.

18/03-19Jordslået og glitrende
Sikke en anbefaling! Tak for ordene og tak for at sende mine i forvejen store forventninger mod toppen, Rasmus.

18/03-19Jordslået og glitrende
vidunderligt skriv, glæder mig endnu mere til filmen nu

18/03-19Jordslået og glitrende
Tak venner, I kan roligt glæde jer! Også fedt at læse jeres skriverer. "Fluen" er helt klart en film, jeg skal have opsøgt, Emil. Det samme gælder "Dead Ringers" og "Videodrome". Generelt har jeg set alt for lidt Cronenberg (kunne dog ikke fordrage "A History of Violence" og Eastern Promises" i sin tid). Don, helt enig mht "It" og "Five Easy Pieces". Nicholsons præstation er så spændstig og levende i sidstnævnte. Har du set "Profession: Reporter" og "The Last Detail"? Det er satme også nogle fantastiske Jack Nicholson-præstationer/film.

19/03-19Jordslået og glitrende
Har ikke set Profession: Reporter nej, men vil opsøge den nu. The Last Detail er fremragende

Jeg har altid haft det lidt svært med Cronenberg, men både Fluen og Dead Ringers rev mig rundt. Af mindre, men stadig gode film fra ham, sys jeg både Scanners og The Brood er værd at tjekke ud

22/03-19Jordslået og glitrende
Cronenberg er klart en instruktør, jeg skal mere ind på livet af. Det samme gælder Jim Jarmusch og Robert Altman.

Don og Emil, I må lige råbe højt, når I har set "Dogman" :)

28/03-19Jordslået og glitrende
Will do :-)

Bryan Cranston er i øvrigt lige så god i "Last Flag Flying", som Jack Nicholson er i "The Last Detail". Få den endelig set.

Login

Du skal være logget ind på Scope for at skrive indlæg.

Profilnavn
Kodeord
Husk mig

Opret Scope-profil.