Licence to Kill: Dræbende ukedelig

Licence to Kill
Film Licence to Kill
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Debat
Dræbende ukedeligOberst Kurtz
Brutal men Cooooooooool.marcellbülow
kynisk!AB
er i top 5 af bondAnonym
rå bondAnonym
Brutal Bond-filmAnonym

08/07-19Dræbende ukedelig
Hvor er det altså bundhamrende ærgerligt, at Timothy Dalton ikke fik flere skud i Bond-bøssen end to film. En tredje var på tapetet, men producerne koksede en sjælden gang rundt, råflirtede allerede med Brosnan her og behandlede - en ellers helt loyal - Dalton som dogshit. Til sidst måtte Dalton nødtvunget forlade skibet, fordi produktionsudskydelserne blev ved.

Det virkelig fede ved "License to Kill" er, at den skiller sig så meget ud fra sin fremragende forgænger. Bister, sammenbidt, brutal, ja direkte diabolsk nogle steder. En lænket Felix Leiter der levende bliver fodret til et par hajer er grusom. Af en kanon castet Robert Davi, der er en djævelsk god psykopat af en skurk. Den scene er til dato det hårdeste, jeg har set i en Bond-film.

Men pengene passer. For Timothy Daltons Bond er en killer, og denne anden ombæring er skræddersyet til ham. På mange måder er dette filmen, der fuldender ham. Hvor han tager ejerskab. Hans knugende kølighed var rigtignok også til stede i 'Daylights', men her giver han - paradoksalt nok - også en meget mere menneskelig luns af sig selv i de ellers grumme omgivelser. Han er hele filmens nerve bag det hårde panser, som "License to Kill" bærer i sin tone stort set hele vejen. Hans hævntørstende spil alene efter Felix-episoden er et fantastisk øjeblik at overvære - Dalton knalder den i det hele taget bare ud af parken, igen.

Jeg kan godt følge dem, der måske ikke finder den så 'fun', det *er* en satset "toer". Men jeg elsker dens mod, dens freshness. Og selv i den skægge afdeling har den nu altså en herlig TV-præst karakter, slesk og sjovt spillet af Vegas-sangeren Wayne Newton. Og hey! Så har den jo selveste Benicio del Toro som mindeværdig henchman i sin første rigtige filmrolle!

Filmen har helt klart nogle flow-problemer, men dammit, det her er altså en tæskeunderholdende film. Bazooka-sekvensen med olietankeren alene er næsten en stjerne værd. Jeg flotter mig squ med fem stjerner her, om ikke andet så hevet hjem af den slagtede helt, og aldeles fremragende Bond, som Dalton kom, så og sejrede med (i hvert fald for mig). Et tidstestet portræt hvis egen mytologi, netop i disse år, lever videre gennem Craig-æraen.

Karakter: 8/10

08/07-19Dræbende ukedelig
Jeg tror stadig, jeg vil kalde "Licence to Kill" for den mindst Bond-agtige Bond-film i den 'officielle' serie - fordi det så meget er en selvtægtsfilm og ikke det sædvanlige agentsjov. Så helt enig i din pointe omkring mod og friskhed - og så endda fra John Glen, som vel ellers er den mest rutineprægede Bond-instruktør af dem alle. Jeg synes så samtidig ikke, at den her holder hele vejen, men jeg er helt enig, i at det var synd, at Dalton ikke fik flere film. Hellere ham end Brosnan.

08/07-19Dræbende ukedelig
Meget enig i, at den står ud, ja.

Og præcis! Det er vildt - men i grunden også ret sejt - at seriens instruktørkonge John Glen så virtuost runder sin femte og sidste film af. Fem film i rap på otte år er lidt af en bedrift i sig selv. Regnede lige på det for skægs skyld, og det bringer Glen op på en gennemsnitskarakter på 7,2 her, hvilket må siges at være hæderligt, når man tænker på, han både skulle sende Roger Moore godt afsted i en brydningstid og genopfinde karakteren sammen med Dalton i den periode.

11/07-19Dræbende ukedelig
Jeg er glad for at se at en kapacitet som du Emil, deler min begejstring for både Dalton som en fremragende Bond og denne som en fremragende underholdende 007 film. Jeg er enig i hvert et ord din store filmiske begavelse har beriget os med i denne anmeldelse. Tak for den gamle ven.

12/07-19Dræbende ukedelig
Jeg skamså "License To Kill" som barn, måske netop på grund af den fascinerende og forbudte ultravold (hajscenen og hovedet der eksploderer i trykkammeret), men hold nu k*ft hvor var det også bare en fed film. "Bazooka-sekvensen med olietankeren," som du nævner, husker jeg slet ikke, så måske det er på tide at få afstøvet minderne. Tak for en stærk anmeldelse.

15/07-19Dræbende ukedelig
Selv tak I to - det var sgu da dejlig at høre. I har lige skubbet skriveriet om "GoldenEye" godt frem i køen!

Og fantastisk, I er "med i klubben" her. Har altid været vild med den, og jeg synes kun, den - modsat flere i serien - er ældet med ynde.

(...og ja Rasmus, "trykkogeren" - shit. Var jeg klar til den scene, første gang jeg så den? Øøøøøhh-nej!)

22/08 08:53Dræbende ukedelig
Sorry er lidt sent ude. Men efter min mening er der kun en årsag til at Dalton fik sparket - publikum kunne ikke lide ham.

Hans to film er nr. 1 og 3 fra bunden af Box Office Totals. Når det drejer sig om Bond.

https://www.007james.com/articles/box_office.php

MGM gav ham altså en chance mere, trods dårlige salgstal i den første, men publikum kunne ikke lide ham hvilket resulterede i suverænt laveste antal solgte billetter - og en nødvendig agent pension, som resultat. Dalton var, retfærdigt eller ej, ved at sende 007 i graven.

Helt personligt havde jeg det på samme måde. Det var ikke en 007 film - det var en actionfilm, som kunne have stået alene og fungeret rimeligt som det (hurtigt glemt). Det er en af de få gange jeg er gået skuffet ud af biffen efter en Bondpremiere.

Jeg har virkelig forsøgt at komme til at holde af den siden, men det er aldrig lykkes - jeg krummer tæer over flere af scenerne - incl. den frygtelige slutscene.

Og jeg var endda en af dem som elskede Dalton i The Living Daylights. Blandt andet fordi han gjorde 007 mere seriøs, igen.

Moore var helt ude i hampen i Octupussy - da han optrådte som liansvingende Tarzan - med Johnny Weissmuller skrig. Det var sjovt i biffen, men uha det gør ondt at se efterfølgende.

22/08 14:41Dræbende ukedelig
Den er lidt for simpel den konklusion, Wayne. Der er flere faktorer, man skal have med her. Roger Moore havde eksempelvis gjort publikum virkelig møre og trætte, kan man sige (jf. indtjening på hans sidste film). Men selv ud fra et kedeligt regnestykke, holder det heller ikke. Dit link rangerer filmene efter, hvad de har indtjent, men ignorerer udgifter, budget, marketing osv. De helt præcise tal fra Forbes opgørelse - Roger Moores anden film omsatte for, hvad der i dag svarer til 498 millioner dollars. Daltons anden (inkl. eddikesure anmeldelser) for 317 millioner. Det er da en forskel, men ikke vildt, når man tænker på de to vidt forskellige situationer, der herskede omkring hvor franchisen lå henholdsvis."License to Kill" er den hårdest ratede Bond-film nogensinde.

Ud fra din logik burde Craig jo så også være blevet fyret efter sin anden film. 'Quantum' var en økonomisk skuffelse. "Bond-toere" er bare svære. Selv pålidelige Brosnan fik stryg. Og Dalton tog i øvrigt franchisen økonomisk fremad, da han tog over. Og sådan kan man blive ved. Pointen er bare, at det langt fra kun handler om hårde tal, når det er Bond.

Og så en anden ting: Moore var en TV-stjerne inden han fik rollen, Dalton var en totalt nobody i branchen.

22/08 23:38Dræbende ukedelig
Du misser at jeg faktisk synes om Dalton som Bond, og gerne havde set ham i en 3 film.
Men det turde MGM ikke. Uden tvivl på baggrund af salgstallene som faldt for 3 film i træk.
Generelt synes jeg Licence to kill er en dårlig Bond film, og det står jeg ved. Men det skyldes ikke Dalton, som bare fik et håbløst manuskript.

23/08 00:15Dræbende ukedelig
Jeg missede den skam ikke, forholdte mig bare til din claim :-)
(har i øvrigt lige gået tallene helt efter og skrevet dem)

Dalton skulle så afgjort have fortsat. Mon ikke han havde lavet en 'Skyfall' og fået sin blockbuster i tredje hug :-)

23/08 06:58Dræbende ukedelig
Ud fra min logik skulle Craig ikke noget som helst - det er din udlægning. Craig gik fra en succesfuld genstart af serien til næsten det samme i den næste film økonomisk.

At vi så måske er enige om at der er stor forskel i kvalitet er så en helt anden sag.

Dalton; Det får vi af gode grunde aldrig at vide.

Glæder mig til at du går igang med Brosnan, som jo også fik en lovende start. Sjovt iøvrigt med Bond. Min ældste søn så Brosnan som den første - og skulle frem Skyfall før han accepterede Craig som ny Bond. ;-)

23/08 14:26Dræbende ukedelig
Min udlægning? Nej, det er en udlægning af virkeligheden. Efter Craig bragede ind, var der kæmpe forventninger til 'Quantum', og studiet brugte kæmpe summer på marketing.... hvis du ellers ville læse de pointer, jeg prøvede at give videre Så på bunden af linjen tjente 'Quantum' rent faktisk 100 mio. mindre end 'Casino'. Det var min grundlæggende pointe, at ingen har det nemt ved "Bond-toeren", ikke Moore, ikke Dalton, ikke Brosnan og heller ikke Craig.

Sjovt at høre med din søn, måske nogle klokker vil ringe, når du læser min anmeldelse af "GoldenEye", skynder jeg mig så at sige ;-)

23/08 23:47Dræbende ukedelig
Hmm. Du vil vist bare have ret ;-)

Jamen, hvad stopper dig. Kom med den!

24/08 18:44Dræbende ukedelig
Have ret? Jeg skriver hvordan det helt faktuelt forholder sig. Og efter at have nørdet Bond i en livstid ved jeg, hvor mange faktorer, der er i spil, og hvor store overvejelser Barbara og co. gør sig hver eneste gang, der skal skiftes ham.

Må jeg også linke? Eller er det så bare for at få ret? Anyways, her er seneste gennemgang, som Forbes trykte sidste år:

https://www.forbes.com/sites/je.../#57325ea54e1a

24/08 22:44Dræbende ukedelig
Jeg tror, du læser forkert her, Emil. Det lyder, som om Wayne bare når til en ydmyg erkendelsen af, at du har ret i dine pointer.

25/08 00:47Dræbende ukedelig
Sorry, det' Bond, så løber det sgu lidt af med mig - kun dejligt, at Wayne sparker lidt til bolden, we cool :-)

Will return. In "GoldenEye".

29/08 09:11Dræbende ukedelig
Rasmus - pænt af dig at tolke mit udsagn ;-)

Emil; Du kan altså ikke tale dig ud af at selv dit eget link fortæller at LTK er historiens dårligst sælgende 007 film - som kom efter de to andre dårligst solgte film.

Albert Romolo "Cubby" Broccoli (som stadig var chefen på det tidspunkt), var sikkert i panik over om serien kunne overleve. Derfor en drastisk beslutning - og den længste filmpause i seriens historie, 6 år!

Btw: Jeg har skam også nørdet Bond i en livstid - og mig bekendt er jeg ældre end dig ;-) Hvis det er et argument, altså.

Bottom line; Vi er enige om at Dalton sagtens kunne have fortsat - vi er bare ikke enige om at Licence to Kill er en god Bond film.

Peace, og videre?

30/08 19:40Dræbende ukedelig
Mig bekendt har vi da aldrig diskuteret, om "License to Kill" er en god film eller ej (?) Altså, du slyngede en vildt sort/hvid claim ud under min anmeldelse. Den reagerede jeg på.

Hvordan kan faktuelle påpegninger være "at tale sig ud af noget"?. Det passer ikke, det du skriver. Hvor ville jeg ønske, du læser, hvad jeg skriver, i stedet for bare (åbenbart stadig) holde liv i en diskussion. "License to Kill" havde et overskud på 257 millioner helt præcist - når alt er regnet med i forhold til budget. Det er ikke en større skuffelse end eksempelvis "Quantum of Solace". Så igen-igen-igen: Nej, så simpelt kan det ikke stilles op.

30/08 21:13Dræbende ukedelig
Jeg mindes i hvert fald kraftigt at 007 var i en bølgedal, hvor Bond var blevet lidt utrendy. Husker at det strakte sig så langt, at jeg mødte publikummer der nærmest undskyldte da Goldeneye kom frem, at den faktisk var overraskende god. Det var egentlig ikke underforstået at Daltons film ikke var gode. Bond var blot ikke så hot i den periode. Sådan husker og opfattede jeg det.

30/08 22:14Dræbende ukedelig
Lige præcis, Thomas. Det er nemlig en af de faktorer, man skal huske. Bond var totalt 'not'. Og så den satsede - totalt uprøvede - stil og uhørt hårde rating, som "License to Kill" repræsenterede. Det er en stor del af forklaringen på, at filmen ikke blev den vilde succes, mener jeg.

31/08 08:28Dræbende ukedelig
Jeg er enig!

Login

Du skal være logget ind på Scope for at skrive indlæg.

Profilnavn
Kodeord
Husk mig

Opret Scope-profil.