Licence to Kill: Dræbende ukedelig

Licence to Kill
Film Licence to Kill
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Debat
Dræbende ukedeligOberst Kurtz
Brutal men Cooooooooool.marcellbülow
kynisk!AB
er i top 5 af bondAnonym
rå bondAnonym
Brutal Bond-filmAnonym

08/07 01:44Dræbende ukedelig
Hvor er det altså bundhamrende ærgerligt, at Timothy Dalton ikke fik flere skud i Bond-bøssen end to film. En tredje var på tapetet, men producerne koksede en sjælden gang rundt, råflirtede allerede med Brosnan her og behandlede - en ellers helt loyal - Dalton som dogshit. Til sidst måtte Dalton nødtvunget forlade skibet, fordi produktionsudskydelserne blev ved.

Det virkelig fede ved "License to Kill" er, at den skiller sig så meget ud fra sin fremragende forgænger. Bister, sammenbidt, brutal, ja direkte diabolsk nogle steder. En lænket Felix Leiter der levende bliver fodret til et par hajer er grusom. Af en kanon castet Robert Davi, der er en djævelsk god psykopat af en skurk. Den scene er til dato det hårdeste, jeg har set i en Bond-film.

Men pengene passer. For Timothy Daltons Bond er en killer, og denne anden ombæring er skræddersyet til ham. På mange måder er dette filmen, der fuldender ham. Hvor han tager ejerskab. Hans knugende kølighed var rigtignok også til stede i 'Daylights', men her giver han - paradoksalt nok - også en meget mere menneskelig luns af sig selv i de ellers grumme omgivelser. Han er hele filmens nerve bag det hårde panser, som "License to Kill" bærer i sin tone stort set hele vejen. Hans hævntørstende spil alene efter Felix-episoden er et fantastisk øjeblik at overvære - Dalton knalder den i det hele taget bare ud af parken, igen.

Jeg kan godt følge dem, der måske ikke finder den så 'fun', det *er* en satset "toer". Men jeg elsker dens mod, dens freshness. Og selv i den skægge afdeling har den nu altså en herlig TV-præst karakter, slesk og sjovt spillet af Vegas-sangeren Wayne Newton. Og hey! Så har den jo selveste Benicio del Toro som mindeværdig henchman i sin første rigtige filmrolle!

Filmen har helt klart nogle flow-problemer, men dammit, det her er altså en tæskeunderholdende film. Bazooka-sekvensen med olietankeren alene er næsten en stjerne værd. Jeg flotter mig squ med fem stjerner her, om ikke andet så hevet hjem af den slagtede helt, og aldeles fremragende Bond, som Dalton kom, så og sejrede med (i hvert fald for mig). Et tidstestet portræt hvis egen mytologi, netop i disse år, lever videre gennem Craig-æraen.

Karakter: 8/10

08/07 12:53Dræbende ukedelig
Jeg tror stadig, jeg vil kalde "Licence to Kill" for den mindst Bond-agtige Bond-film i den 'officielle' serie - fordi det så meget er en selvtægtsfilm og ikke det sædvanlige agentsjov. Så helt enig i din pointe omkring mod og friskhed - og så endda fra John Glen, som vel ellers er den mest rutineprægede Bond-instruktør af dem alle. Jeg synes så samtidig ikke, at den her holder hele vejen, men jeg er helt enig, i at det var synd, at Dalton ikke fik flere film. Hellere ham end Brosnan.

08/07 18:29Dræbende ukedelig
Meget enig i, at den står ud, ja.

Og præcis! Det er vildt - men i grunden også ret sejt - at seriens instruktørkonge John Glen så virtuost runder sin femte og sidste film af. Fem film i rap på otte år er lidt af en bedrift i sig selv. Regnede lige på det for skægs skyld, og det bringer Glen op på en gennemsnitskarakter på 7,2 her, hvilket må siges at være hæderligt, når man tænker på, han både skulle sende Roger Moore godt afsted i en brydningstid og genopfinde karakteren sammen med Dalton i den periode.

11/07 16:15Dræbende ukedelig
Jeg er glad for at se at en kapacitet som du Emil, deler min begejstring for både Dalton som en fremragende Bond og denne som en fremragende underholdende 007 film. Jeg er enig i hvert et ord din store filmiske begavelse har beriget os med i denne anmeldelse. Tak for den gamle ven.

12/07 09:32Dræbende ukedelig
Jeg skamså "License To Kill" som barn, måske netop på grund af den fascinerende og forbudte ultravold (hajscenen og hovedet der eksploderer i trykkammeret), men hold nu k*ft hvor var det også bare en fed film. "Bazooka-sekvensen med olietankeren," som du nævner, husker jeg slet ikke, så måske det er på tide at få afstøvet minderne. Tak for en stærk anmeldelse.

15/07 22:18Dræbende ukedelig
Selv tak I to - det var sgu da dejlig at høre. I har lige skubbet skriveriet om "GoldenEye" godt frem i køen!

Og fantastisk, I er "med i klubben" her. Har altid været vild med den, og jeg synes kun, den - modsat flere i serien - er ældet med ynde.

(...og ja Rasmus, "trykkogeren" - shit. Var jeg klar til den scene, første gang jeg så den? Øøøøøhh-nej!)

Login

Du skal være logget ind på Scope for at skrive indlæg.

Profilnavn
Kodeord
Husk mig

Opret Scope-profil.