Captain Marvel: Nu også med en stor kvindelig helt

Captain Marvel

31/07 18:05Nu også med en stor kvindelig helt
I midten af 90'erne nødlander en supersoldat fra rummet på Jorden. Hun er på flugt fra en race af formskiftere, der er ude efter informationer gemt i hendes hukommelse, og i samarbejde med jordiske efterretningsagenter går hun i gang med at følge sporene til sin glemte fortid.

Med "Captain Marvel" får Marvel omsider den første film med en kvindelig helt i den absolutte hovedrolle. Og ikke en hvilken som helst helt - i tegneserierne er denne udgave af Captain Marvel en nøgleperson, som i nyere tid er blevet markedsført som "Earth's mightiest hero".

Der er med andre ord noget at leve op til, men det lykkes (igen) Marvel-studierne at levere. Denne gang via det begavede træk at hyre makkerparret Anna Boden og Ryan Fleck til at skrive og instruere filmen. Boden og Fleck er primært kendt for indiefilm, bl.a. den fine "Half Nelson", og det lykkes dem at få overført noget af indiestilens fokus på persondrama til den kosmiske historie med store armbevægelser i "Captain Marvel". Og dermed at få etableret hovedpersonen med den gung-ho-personlighed, hun er elsket for i tegneserierne, samtidig med at der bliver lagt en del brikker på plads i forhold til resten af Marvel-filmuniverset.

For "Captain Marvel" er naturligvis en slags prequel, selv om den introducerer en hovedperson, vi ikke har set før. Der bliver elegant flettet informationer ind om starten på Avengers og baggrunden for nogle af de ting, vi allerede har set i tidligere film, mens heltene bevæger sig igennem et puslespil, der primært handler om to stridende racer fra rummet, og hvor Boden og Fleck helt sikkert også overrasker Marvel-fans med en meget nutidig omskrivning af de gode, gamle Skrull'er.

Størst fokus er der dog selvsagt på titelrollen, som jeg på forhånd var overbevist om var perfekt castet med Brie Larson. Hendes evne til at levere sarkastiske bemærkninger med et skævt, intelligent smil virkede helt rigtig til Captain Marvel-figuren. Og det fungerer heldigvis helt som forventet i filmen. Det er så også det tunge skyts, man hiver frem ved at hyre en nylig Oscar-vinder til filmen, men Larson går direkte ind og ejer rollen med hele sit store talent, mens vi får opklaret, at rumsoldaten faktisk har en meget tættere forbindelse til Jorden, end hun selv tror.

Det sker først og fremmest i samarbejde med Samuel L. Jackson, der som en forynget Nick Fury pingponger smukt med Larson. Derudover er der solide biroller til bl.a. Annette Bening, Lashana Lynch og Jude Law i endnu en gennemsolid Marvel-produktion.

Målsætningen med "Captain Marvel" er jo meget klart at introducere en spændende ny helt og lægge yderligere brikker på plads, og det lykkes i overbevisende stil i en selvsikkert underholdende film. Her er gode effekter og overbevisende kampscener, der etablerer hovedpersonen som den mægtige helt, hun skal være. Men der er også velfungerende humor, 90'er-referencer og spydige kommentarer til kønsroller og det faktum, at Marvel nu omsider også har en kvindelig helt med egen film. Og så bliver der lagt en del tråde ud til fremtiden – hvoraf nogle bliver samlet op i "Avengers: Endgame", mens tegneseriefans vil have nemt ved at se, hvordan andre kan give startskud til fremtidige Captain Marvel-film.

Jeg glæder mig i hvert fald til at se flere film med Brie Larson i denne titelrolle. Fire store stjerner til den første.

Login

Du skal være logget ind på Scope for at skrive indlæg.

Profilnavn
Kodeord
Husk mig

Opret Scope-profil.