Den sidste gentleman: Charmerende oldschool røverhistorie

Den sidste gentleman

09/09 21:19Charmerende oldschool røverhistorie
En aldrende vaneforbryder er flygtet fra fængslet og igen begyndt at røve banker, da han tilfældigt møder en kvinde, som måske kan få ham til at genoverveje sit liv som forbryder.

Robert Redfords formentlig sidste hovedrolle spejler sig på mange måder i de bedste film fra hans lange karriere. Hans hovedperson som "The Old Man & the Gun", Forrest Tucker, er godt nok hentet fra virkeligheden, men i David Lowerys charmerende film bliver han skildret som en elegant, listig røver, som minder bemærkelsesværdigt meget om de elskelige banditter, Redford spillede i film som "The Sting" eller "Butch Cassidy and the Sundance Kid".

Men det er ikke kun i form af hovedrollen, at den her minder om noget fra 70'erne. Forfatter-instruktør Lowery har lavet en film, der er særdeles 70'er-agtig i ånd, stemning og stil. Ikke mindst i den overordnede fortælling om en gentlemanforbryder, som man holder med, fordi hans handlinger virker som en slags uafvendeligt ideologisk oprør mod det etablerede samfund og dets unødvendige regler.

Den slags var der masser af i 70'erne i film fra "The Sting" til "Smokey and the Bandit", og Lowery rammer virkelig samme letbenet anarkistiske tone i en røverkomedie, som i høj grad også lever på det vidunderlige samspil mellem Redford og Sissy Spacek, der ikke er mindre dejlig som kvinden, der får ham til at tænke sig om. Derudover er Casey Affleck vanligt solid som den politimand, der leder jagten på hovedpersonen.

"The Old Man & the Gun" er en let og luftig film med masser af lune og charme. Jeg kan virkelig godt lide dens søgen tilbage til 70'erne og en romantisk forbryderstil, der virker meget uskyldig i forhold til nutidens krimier. Og så er det altså svært at forestille sig et par, der er mere charmerende end Spacek og Redford. Fire store stjerner herfra.

Login

Du skal være logget ind på Scope for at skrive indlæg.

Profilnavn
Kodeord
Husk mig

Opret Scope-profil.