GoldenEye: Genfødsel ved kejsersnit

GoldenEye

25/09 19:43Genfødsel ved kejsersnit
Januar 1996.

Jeg er ved at krakelere. Min storebror har lige givet mig min fødseldagsgave ved morgenbordet. En “Invitation til SNIG-premiere på den nye James Bond-film "GoldenEye”... jeg måtte læse det igen for at være sikker. To biografbilletter var vedlagt ved siden af et stort fedt billede, klippet ud af et ugeblad, hvor en HELT NY Bond poserede i mørk army-grønt outfit et sted i en jungle.

Lido Teatret i Vejle samme dag - nu aften. Jeg nedstirrer plakaten til "GoldenEye" og hver afkrog af de mange still-fotos, som biografen gavmildt har hængt bag glasmontren i lobbyen, mens min bror og jeg venter semi-tålmodigt. Den kolde lobby var fyldt til bristepunktet, - denne dag med indtil flere (voksne!) herrer bevæbnede med plastic-pistoler og spændte blikke - inden vi kunne komme ind i varmen i forhallen. Oh what a joy, at træde over dén dørtærskel lige denne aften.

Det er nok meget godt, denne anmeldelse ikke er skrevet af mig i dagene efter ovenstående, hæh. Jeg havde - naturligvis - en af mit livs biografture. Den første Bond-film jeg så i biffen vil altid have en særlig personlig plads, den vil altid ramme nogle helt bestemte bløde punkter. Men jeg indrømmer gerne, vi har vores problemer den dag i dag, og selvom det *var* nyt og fedt dengang, så kan jeg også allerede dengang huske følelsen af, at det måske var lidt for meget.

Man må jo huske på, at filmen var 'lev ELLER lad dø', den var et kejsersnit. Den her skulle ud og den *skulle* bare virke - Bond var komatøs, Dalton-bruddet var bestemt ikke kønt, og hvem fa’en er ham den nye egentlig? ‘Den nye’ var en irer ved navn Pierce, som havde skabt sig et TV-navn i USA og England, men som ellers skulle ud og bevise sig selv som Bond - as it should be. “Problemet” her var bare, at manden sprang alt det der over. Han ankom bare. Dels havde den lange ventetid kun hjulpet Brosnan, tror jeg, men dels så *blev* han bare rollen fra dag 1, med sit perfekte hår og kussetyv-swagger. Han vadede lige ind i rollen med manchetknapper på, og vi vadede lige ind i hans flirtende smil. Jeg elsker, da Brosnan nikker vores 'femme fatale' videre fra sin Aston Martin - i hvad der kan beskrives som et motoriseret samleje - med et stort smil. En direkte homage til Roger Moore i Citroën’en. Brosnan var en kombination af Roger Moores charmerende ubesværethed og Connerys sex-appeal. Alt var tilsyneladende som det skulle være. He could do no wrong.

Men deri ligger et stort problem med James Bond version 4.0. Bond er en hemmelig agent, ikke en Superman, der kan flyve ned og rette op på et styrtende fly. Det er simpelthen for latterligt, det vi skal acceptere i “GoldenEye”s ellers virkelig gode pre-credit sekvens. De HAVDE jo lige vist ham langsomt trække et knirkende metalbur med gastønder foran sig, mens en hel hær af russiske soldater intet kan gøre andet end at sigte og se fortvivlede ud. Dét er Bond.

Og jo “GoldenEye” er da en underholdende Bond-film, men det er også en svulstig Bond-film, og der er lidt for mange dun i dynen. Især filmens EDB-fascination kammer over, og man er til sidst ved at blive sindssyg af lyden af tastatur-knapper og 90’er bip-bip. Ligesom alliancen med CIA denne gang er komplet ligegyldig (ja nærmere en undskyldning for at have billeder til rulleteksterne). Det er den slags, der får filmen til at falme ved gensyn. Dog fortjener indlemmelsen af Judi Dench i serien som M. næsten en stjerne i sig selv. Hendes svada på chefkontoret er fabelagtig, ligesom at filmens højdeskræk-fremkaldende start- og slutlocation også bør fremhæves, nu hvor resten af scenografien ellers ikke imponerer.

Karakter (Emil i 1996): 9/10
Karakter (Emil i 2019): 6/10

25/09 20:57Genfødsel ved kejsersnit
Fed og personlig anmeldelse. Vildt at Emil 2019 er så skuffet. :-)

25/09 21:03Genfødsel ved kejsersnit
Jeg er selv på 7/10 - den har mange fine sekvenser. Uddyber lige i morgen, når jeg har bedre tid.

25/09 21:42Genfødsel ved kejsersnit
Dejlig anmeldelse. Dele er jeg enig i og andre dele ikke. Jeg har altid fundet Brosnan så oplagt i rollen at det nærmest er kedeligt. Han er også lidt meget mister perfect til min smag, på den glatte facon. Har aldrig helt følt han slog til i rollen. Karakteren forblev flad. Historien er intet særligt, men den indeholder en del gammeldags og håndfast action jeg nyder stort. Der er dog noget for mig, udefinerbart mindre fængende ved historien som altid først rammer mig når jeg tænker MEGET over filmen. Men når jeg ser den, morer den mig stort.

26/09 08:44Genfødsel ved kejsersnit
Fantastisk at læse om biografens magi. Selv hører jeg til blandt de Bond-fans, der holder af alle hans forskellige inkarnationer og du fanger meget godt, hvad Pierce Brosnan havde at byde på og det er en række klassiske Bond-film, du har foran dig. Jeg synes dog, du er lidt hård i din bedømmelse. Tænk også på Sean Beans 006, Tina Turners klassiker og de mange fascinerende gadgets.

26/09 12:33Genfødsel ved kejsersnit
Dejlige reaktioner, tak skal I have!

Tro mig, det er med blødende hjerte, jeg giver den fire små stjerner! Den kunne måske godt have fået en 7'er for at have genoplivet patienten så effektivt, men skal jeg se på selve filmen (og det skal jeg), så synes jeg bare den dag i dag, at den er overlæsset. Og det er bestemt ikke med tanke på Sean Bean - som jeg skriver: virkelig god pre credit-scene, men det er nok. Vi behøver ikke mere. Eller der er ikke PLADS til mere, lad mig sige det sådan. Vi HAR Famke (og gudskelov for det), vi behøves ikke Izabella Scorupco også. Eller Alan Cummings comic "relief" (som jeg allerede fandt irriterende som barn, hehe). Den er ikke kedelig, men den er overlang.

26/09 13:26Genfødsel ved kejsersnit
Izabella Scorupco gjorde ikke meget godt for filmen, enig.

Men at Bond ikke skulle kunne flyve et fly? Det har gode gamle Connery gjort - og Bond er jo netop betegnet ved at han iskoldt beregner odds - og lykkedes mod alle.

Der er flere scener som bestemt kunne være bedre - men da han bongee jumper ned fra dæmningen, for kort efter at dukke op på toilettet. Da var Bond tilbage.

Pierce Brosnan som Bond? Mange efterlyste flere film med George Lazenby - men havde han fået dem, så kunne han sikkert kun have skuffet.

Men kan god se hvad du mener - til min store overraskelser, har jeg givet samtlige Brosnan/Bond film 7/10, hvilket beviser din pointe - at Brosnan er anonym i rollen. Der er ingen top eller bund placeringer.

Synes dog at denne var Brosnans bedste i rollen - faktisk i konkurrence med svanesangen; Die Another Day

26/09 14:19Genfødsel ved kejsersnit
Der skal selvfølgelig være plads til forskellige holdninger og du argumenterer jo for sagen, men fire stjerner synes jeg personligt er yderligtgående. Mange er jo ikke glade for resten af Brosnans Bond-kavalkade, så jeg kan frygte nogen stjernefattige anmeldelser fra din side den kommende tid, som vil stå i urimeligt stor kontrast til dine seneste to femstjernede Bond-anmeldelser. Jeg glæder mig uanset til at læse dem, for det er nogen film, alle har et forhold til.

26/09 14:21Genfødsel ved kejsersnit
Nu forsvarer jeg lige den gode Oberst ;-)

Det er 4/6

Han giver den 6/10 - hvilket ikke er i top, men dog en hæderlig karakter.

26/09 14:51Genfødsel ved kejsersnit
Arh ja, Wayne, tagfat med et fly, den vil altid dele vandene :-) Jeg snakker ski da ikke om, at Bond ikke kan flyve et fly (han kan sgu flyve en brødrister). Jeg snakker om, han SELV lige pludselig kan flyve :-) Bond tager sine chancer, det ligger i hele hans DNA, men dét der, undskyld mig, er sgu en superhelt (alene måden det visuelt fremstilles...) og totalt med hovedet under armen. Og det pauvre skud, hvor han bakser sig ind i flyet er ikke just ældet med ynde...yikes! Jeg ka' sguette li' det, beklager :-)

Men altså lige bortset fra det - en helt vildt god pre-credit sekvens som jeg skriver i anmeldelsen, hell, en af seriens bedste indtil den saboteres til sidst. Da han banker på på lokummet, der er Bond nemlig lige præcis tilbage. Det er en perfekt introduktion af en "ny Bond". Elsker også svejse-sekvensen, at vi kun må se øjnene, at de liiiige trækker den lidt, hehe. Pissefedt.

Og ja, Filmbøffen, fire stjerner er vel fire stjerner, omend de er små her. Det er fint, du allerede tror, du ved, hvad jeg mener om resten af Brosnan-æraen. Her vil jeg anbefale dig at vente og se ;-)

27/09 08:25Genfødsel ved kejsersnit
Husker også flugtscenen fra Moskva - og især tank-biljagten, det var fin humor.

07/10 07:57Genfødsel ved kejsersnit
Har lige genset scenen med flyet.

Bliver nødt til at give dig ret Emil, det er med hovedet under armen - og ikke Bond. Han ville have analyseret situationen, og sandsynligvis overgivet sig for at vente på bedre odds.

08/10 22:29Genfødsel ved kejsersnit
Nemlig, Wayne :-) nogle gange skal man lige zoome ind.

https://giphy.com/gifs/Wp29ZzVZQMCv6/html5

Login

Du skal være logget ind på Scope for at skrive indlæg.

Profilnavn
Kodeord
Husk mig

Opret Scope-profil.