Avengers: Endgame - 2 D: Return of the Heroes

Avengers: Endgame - 2 D
Film Avengers: Endgame - 2 D
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Debat
Wayne
Return of the HeroesCarcajou

10/10-19Return of the Heroes
Fem år efter at Thanos har dræbt halvdelen af alt liv i universet, kommer de overlevende superhelte på en vild plan for at bemægtige sig de magtfulde Infinity Stones og annullere massemordet.

Efter en kort indledende vignet, der følger direkte efter begivenhederne i "Infinity War", spoler instruktørparret Anthony og Joe Russo frem til en verden, der stadig er i chok over at have set folk gå op i røg i massevis. Denne alvorlige tone ligger indledningsvis som bund under det store klimaks i tredje fase af Marvel-universet på film. Som reelt viser sig at være en interdimensionel kupfilm krydret med masser af action - og en stadig lettere tone undervejs, for Russo-brødrene tør trods alt ikke bevare det dystre udtryk i hele tre timers film.

Stemningsmæssigt bliver der derfor relativt hurtigt givet los med actionscener, som med slapstick og forvekslinger spiller fint på plottets indre logik omkring at skulle genfinde nogle superædelsten, der egentlig er blevet pulveriseret. Det fungerer ofte glimrende med juveltyverier og slagsmål i ekstremt forskellige miljøer, men bliver også lige kørt ud over kanten nogle steder, fx i latterliggørelsen af den nu overvægtige og opgivende Thor.

Generelt virker det, som om ideen har været bare at sætte fart og tempo på alt igennem nærmest samtlige 181 minutter i "Endgame". På nuværende tidspunkt ved filmmagerne selvfølgelig også godt, at deres publikum har købt fuldt ind på præmissen, og som i de tidligere Avengers-film er det ret imponerende, at det i store træk lykkes at få et gigantisk persongalleri til at flyde ubesværet igennem fortællingen.

Til gengæld bliver det næsten også for meget af det gode med helte, der står skulder ved skulder ved skulder ved skulder i det afgørende slag, og den får ikke for lidt med patos, når de nødvendige tab skal tages. Det er på den ene side særdeles gennemført, at der stadig er omkostninger - man vinder ikke en så desperat kamp uden at betale en pris - men der bliver godt nok også malket følelser for fulde gardiner, når der skal siges farvel til nogle af Marvel-filmenes hidtil mest markante hovedpersoner.

Patos og hæsblæsende jagt og kamp fylder faktisk så meget, at der ikke rigtig er plads til at lægge ekstra til portrætterne af de efterhånden mange helte. Det er Marvel-heltene, som vi kender dem, der går parade her, og vel endda med skuffende lidt plads til visse af dem - især Captain Marvel, som nåede at blive lanceret i en glimrende solofilm, men har overraskende lidt at gøre her. Men samtidig er "Endgame" en virkelig flot produktion - med et ambitionsniveau, som man vel kun turde drømme om, da Marvel Studios gik i gang med at producere sine egne film for et årti siden. Og det er selvfølgelig også klart, at der ikke er plads til at introducere så mange nye ting, når man først og fremmest skal levere en afslutning på en flot opbygning igennem mange film.

Samlet set var jeg fint underholdt af "Endgame", men også en lille smule skuffet. Der er action og effekter for alle pengene, men der er samtidig også langt mellem overraskelserne. Efter den yderst effektive sætten scene i "Infinity War" havde jeg nok forventet en film til lidt mere end fire små stjerner, jeg lander på her. Men hey, jeg har også altid syntes, at "The Empire Strikes Back" er den bedste Star Wars-film.

Og nu er det så spændende at se, hvad Marvel-fabrikken finder på til fjerde fase. For det ser da umiddelbart noget anderledes ud, når man kigger på de titler, som indtil videre er offentliggjort.

11/10-19Return of the Heroes
Enig i mange af dine betragtninger. Jeg blev dog rørt af filmen, og måtte tørre tårer væk hele tre gang, undervejs. Men jeg har også fulgt figurerne helt fra barndommen, så det var hård kost at sige endegyldigt farvel til hele fire af heltene - også ovenpå de foregående mange film i MCU regi.

Efter andet gennemsyn måtte jeg dog kun tørre øjnene en enkelt gang, helt til slut.

Ja, interessant hvad Kevin Feige nu vil gøre. Men ambitionerne bør være der for mere - der er masser af materiale at tage af.

Login

Du skal være logget ind på Scope for at skrive indlæg.

Profilnavn
Kodeord
Husk mig

Opret Scope-profil.