Tomorrow Never Dies: Noget gammelt, noget nyt, noget lånt ...

Tomorrow Never Dies

11/10 00:46Noget gammelt, noget nyt, noget lånt og noget blåt
“Tomorrow Never Dies” er en Bond-film der arbejder sig varm. Efter en undervældende intro med et fjollet payoff, så sporer filmen sig stille og roligt ind på at være en af seriens mest nytænkende og relevante indslag. Med en magtliderlig mediemogul (en hoven Jonathan Pryce, “delicious.”) som skurk tappes ind i et fjendebillede, som var nyt men højst interessant, fordi det skubbede Bond overbevisende ind i det 21. århundrede. Og tager man et kig på mediernes magtstruktur her nogle-og-tyve år senere, ja så havde Barbara Broccoli og co. i den grad fat i den lange ende.

Gode og rigtige valg er truffet. Judi Dench’ “M.” har heldigvis fået genvalg og åbner stærkt overfor en admiral, der siger “hun ikke har nosserne til jobbet” (“Perhaps. But the advantage is, I don't have to think with them all the time”). Og omsider melder den nye Moneypenny sin ankomst (hun er sød) OG kære "Q.", spillet for 16. (!) gang af Desmond Llewelyn. Ham og Brosnan har god kemi fra første sekund, og de to har en sjov udveksling i Hamburg, hvor Bond testkører sin nye fjernstyrede BMW. En ny feature som viser sig nyttig i en parkeringskælder senere i en af filmens bedste scener, hvor Bond styrer sin Bimmer fra bagsædet, mens kuglerne flyver hen over hovedet på ham. Der er et kort kameraskud, lige uden for bilruden, hvor vi ser Bond smile som et barn med sit legetøj. Han har det lige så sjovt, som vi har det - det er et virkelig herligt øjeblik.

Og herfra kører “Tomorrow Never Dies” bare derudaf og dropper vandpausen, med et langt midterstykke der er er virkelig underholdende. Bond finder sig nemlig en hårdtslående allieret i kinesiske Michelle Yeoh, som virkelig får lov at skinne her med hidtil uset girlpower. Lige fra et frit fald fra en skyskraber (som hende og Brosnan tog i virkeligheden) til en halsbrækkende motorcykel-flugt i Saigon med en helikopter på slæb, til en ret habil kung fu-scene, hvor Yeoh giver den gas.

Filmen afsluttes med et brag af et klimaks i et metal-klonkende 'headquarter', der giver dejlige mindelser om klimakset i “You Only Live Twice”, alt imens Brosnan pløkker maskingevær med én arm (kan man overhovedet forestille sig Roger Moore gøre det?!). Han er virkelig “landet” her og er ret tæt på perfekt i rollen. Det er især fedt at se Brosnan omfavne den fysiske del af Bond, for som actionfilm er det en af de mest vellykkede i rækken. Så skide være med, han får en ny grim Walther-pistol (jo, jeg havde mit eksemplar som barn, men let's face it, det er ikke okay).

Karakter: 7/10

11/10 09:46Noget gammelt, noget nyt, noget lånt og noget blåt
Husker gamle Ole “Bogart” kaldte Brosnan pragmatisk i rollen i forbindelse med denne film og det var ikke positivt ment:D

Motorcykel scenen tog komplet pusten fra mig husker jeg. Fuck den var fed og i dag, hvor så meget af den slags ofte får et lag cgi ind over, værdsætter jeg den næsten endnu mere.

Spot on med “You Only Live Twice”. Det var også min tanke. Men fedt at se at jeg ikke er alene om at nyde denne som et actionspektakel.

11/10 10:14Noget gammelt, noget nyt, noget lånt og noget blåt
Enig, det payoff i introen er ikke engang tvivlsomt troværdigt - men virkede ikke destomindre i biografen, som det ofte gør når man ser det første gang.

Hver gang jeg hører filmens titelmelodi tænker jeg på hvordan den kunne have været. Swan Lee var SÅ tæt på at lave den - gad vide hvad det kunne have gjort for deres internationale karriere? Deres udgave er helt på højde med det mere sikre og kendte kort, man trak op med Sheryl Crow.

Her Swan Lee's udgave, hvis nogen skulle have glemt den:

https://www.youtube.com/watch?v=4jKY2G58c3M

Enig Jonathan Pryce er en glimrende hovedskurk. Kan huske at man satte lighedstegn mellem hans Elliot Carver, og virkelighedens mediemogul Rupert Murdoch - som godt nok (måske) ikke har en krig på samvittigheden, men som stod bag en presse som aflyttede kendtes telefoner, for at sælge flere publikationer. Pressens magt er stor - ikke mange har haft så stor magt som Murdoch.

Læs evt. Wiki om ham og hans imperie https://en.wikipedia.org/wiki/Rupert_Murdoch

Et andet issue som blev flittigt diskuteret omkring premieren, var det meget åbentlyse forbrug af "procuct placement". Man var på ingen måde i tvivl om Ericsson/BMW's indflydelse på handling og teknologi - men det kom der også noget godt ud af, som du selv nævnte i scenen med den fjernstyrede BMW. Og herligt at se Q igen, enig.

Selve filmen. Rigtig fin, lige over middel, især flugt scenen i banneret og på motorcykel, stikker ud.

Jeg kan godt ærgre mig over at Vincent Schiavelli's geniale morder, Dr. Kaufman ikke fik en større og længere rolle (I am a professor of forensic medicine. Believe me, Mr. Bond, I could shoot you from Stuttgart und still create ze proper effect.) - istedet for den stereotype henchman Stamper (Götz Otto).

Alt i alt en habil præstation.

Jeg er helt enig i karakteren. 7/10 med pil op.

11/10 14:56Noget gammelt, noget nyt, noget lånt og noget blåt
Thomas:
Haha, hårde ord fra den gamle mester, for Brosnan er fandeme skarp her! Fedt, jeg ikke står alene med "You Only Live Twice"!

Wayne:
Don't get me started, Swan Lees sang var SÅ meget bedre (og smukkere). Dog snakker Bond jo dansk i filmen, så en lille sejr får vi da i de hellige skrifter ;-)

Jeg var faktisk i gang med et afsnit om Vincent Schiavelli, men tænkte det blev for langt :-) Han er virkelig godt castet og giver lige filmen en perfekt dosis humor.

14/10 09:52Noget gammelt, noget nyt, noget lånt og noget blåt
Ja, nok ikke Bond's værste job med det danske :-)

14/10 11:47Noget gammelt, noget nyt, noget lånt og noget blåt
Jeg har sgu fået lyst til at give den et gensyn, efter din anmeldelse. Tror jeg vil se om det bliver muligt at få ro til at smide mig ned i filmhulen i aften og fyre op for 007 :-)

14/10 14:58Noget gammelt, noget nyt, noget lånt og noget blåt
FEDT, Thomas. Jeg er beæret! :-) alene Pierce og Desmonds kemi i deres første scene sammen er hele gensynet værd. Ned i hulen med dig!

14/10 18:26Noget gammelt, noget nyt, noget lånt og noget blåt
Gider du ikke uddybe din kritik af indledningen og især det med fjollet payoff?

14/10 18:38Noget gammelt, noget nyt, noget lånt og noget blåt
Det kan du tro.

Jeg synes bare, det er en virkelig uimponerende start. Både i billeder og story. Vi befinder os i et højteknologisk 'state of the art' headquarter med 78 overvågningsskærme og 78 ansatte, men hovsa, "M." får da lige random spottet noget, der kan få hele lortet til at eksplodere. Det er nærmest en omvendt "GoldenEye", for jeg synes virkelig, den intro-standard som Martin Campbell satte, bliver fælt svigtet her.

Det "fjollede" var med tanke på det latterlige katapult-sæde øjeblik til allersidst.

15/10 08:50Noget gammelt, noget nyt, noget lånt og noget blåt
Ah ja okay. Jamen jeg er så egentlig nok lidt enig. Ikke at jeg synes starten er dårlig. Den er både set værre og bedre. Men der er flere ting, der på mig virker lidt dumt. Også andre end de nævnte. Som at missilet lige pludselig ikke kan springe, fordi de ikke kan få forbindelse til det fra skibet, at manden angriber Bond i flyet MENS han flyver det og har en fjende i røven osv osv. Lidt som det også generer mig, at se Bonds ageren i SPECTRE's indledning, da han slås i helikopteren.

26/10 18:16Noget gammelt, noget nyt, noget lånt og noget blåt
Ret enig også her. Dog kunne jeg godt lide sidstnævnte eksempel (Spectre), men det var sgu nok også bare fordi, det gav mig dejlige mindelser om starten på "For Your Eyes Only", som var en af favoritterne som knægt.

Login

Du skal være logget ind på Scope for at skrive indlæg.

Profilnavn
Kodeord
Husk mig

Opret Scope-profil.