Doctor Sleep: mainstreamfilmen i god stand

Doctor Sleep

12/11 10:36mainstreamfilmen i god stand
Så vidt jeg husker så var første gang, hvor jeg stødte på konceptet drive-in bio, ikke overraskende i filmverdenen, specifikt i Jan De Bonts Twister, hvor en tornado hærger en udendørsbiograf. Filmen, som der blev vist der, var Stanley Kubricks Ondskabens Hotel, så det gav mening, at den første film, som jeg (og kæresten også) så i en virkelighedens drive-in biograf var denne fortsættelse til Ondskabens Hotel, der også er baseret på en roman af Stephen King og som følger den lille dreng Danny Torrance i sine nu traumaramte voksenår. Jeg havde egentlig lave forventninger til Doctor Sleep, men jeg blev enormt positivt overrasket over værket, som jeg fandt aldeles medrivende og spændende. Den gode oplevelse med drive-in bio smittede måske også af på mit indtryk, men jeg var virkelig tiltrukket af filmens tålmodige tempo og dens lyst til at bevæge sig frit i sit univers og karakterer og fascinerende mytologi, som manusforfatter og instruktør Mike Flanagan leverer overbevisende. Det var mig virkelig rart at være i en stor mainstreamfilm, der ikke farer energisk løs, og Flanagan skaber virkelig megen stemning i de mange gode scener og i sit filmsprog. Skiftet mellem de forskellige historiegrene og ensemble (hvor Rebecca Ferguson stikker ud med en forrygende og ret mindeværdig præstation) fungerede rigtig godt for mig og gav filmen en ambitiøs og bredtfavnende følelse, uden at miste følelsen af det nære. Doctor Sleep er ganske vist ikke en problemfri film, idet hovedkarakterens historie ikke er særlig interessant og dennes karakterbue (om ikke at være egen fader med dennes dæmoner og mørke handlinger) ikke godt nok integreret i hovedfortællingen, alt imens at Flanagan ikke får nok ud af sit klimaks, der med sin konsekvente locationskift ellers beror på en virkelig god ide. De fem stjerner er derfor ikke helt overgivende, men Doctor Sleep var mig en forbavsende god filmoplevelse af den mere resonerende slags og derfor ville alt under de fem for mit vedkommende ikke være sandt.

26/01 15:35mainstreamfilmen i god stand
Jeg fandt den lange version på nettet og måtte tjekke den ud :)

Desværre blev det en skuffelse. Det er svært at skulle bide skeer med Kubrick og jeg vil da også give den et "pass" til filmens to første akter (selvom jeg til gengæld fandt mytologien lidt fjollet) så går der ren fanservice i den mod slut - som med alt andet franchise fra Hollywood efterhånden. Man kan rose lidt Flanagan for at tematisk forsøge at favne de lidt samme ideer fra hans egen glimrende Netflix serie. Det lykkedes bare ikke nær så godt her og modsat Kubrick, gives der intet at tænke over bagefter.


Med en anden slutning havde jeg formentlig slugt den bedre.

27/01 11:29mainstreamfilmen i god stand
Mr. AB

Fedt du tjekkede filmen ud, ærgerligt du ikke kom op og ringe over den (kunne forestille mig den lange version er, ja, lang?).

Mht. Kubricks film, så satte jeg aldrig Doctor Sleep op imod den. Kubricks film er et singulært værk, lukket i settingen og fortællerperspektiv, og da Flanagan nærmest øjeblikkeligt i filmen krydsklipper mellem forskellige karakterer og storylines, tænkte jeg ikke på Doctor Sleep som en fortsættelse til Ondskabens Hotel, men mere et selvstændigt bæst i samme univers. Det var i hvert fald nok en af flere grunde til, at jeg nød denne film så meget, at jeg ikke satte den op imod Kubricks film.

Fair nok du fandt mytologien fjollet, men jeg vil nok lige gøre lidt oprør mod din udtalelse om, at tredje akt er fanservice :-) Doctor Sleep er en film om traumer, så det giver historiemæssigt og tematisk mening, at filmen bevæger sig derhen, hvor den nu gør til sidst. Som jeg også nævner i mit korte filmindlæg, så synes jeg dog ikke Flanagan bruger trækket helt godt nok (især scenen hvor sønnen møder you-know-who føles mærkelig), så der kan jeg godt følge dig

27/01 13:01mainstreamfilmen i god stand
Jeg ville fuldt ud have accepteret filmen bevægede sig ‘derhen’ til sidst i forhold til tematikken, hvis man blot var sparet for de unødvendige kopier af ikoniske scener, som ikke bidrog til noget - og i stedet brugte lokationen på en frisk måde og uden det blev on the nose med referencer. For det var en film, der langt hen af vejen kunne stå på egne ben.

Jeg anbefaler Flanagans Netflix serie, som har tilsvarende tematik. Jeg vil sige han godt kan noget som instruktør, især med sine karakterer og gys lykkedes han ret godt med i 'The Haunting of Hill House'. Desværre var 3 timer med en gyser for meget og den langsomme pacing var lidt en prøvelse.

28/01 10:34mainstreamfilmen i god stand
Jeg er spændt på at se denne don, efter din ros af den. Har efterhånden hørt en del blandet om den, så måske den kan noget alligevel. Det troede jeg nemlig ærligt først ikke.

31/01 18:25mainstreamfilmen i god stand
Enig med dig Adis at det var unødvendige kopier. Vil helt sikkert tjekke hans serie ud en dag

Er spændt på at høre din mening, hr. Nielsen, hvilken oplevelse du end får. Men det lyder til du måske skulle gå efter bio-versionen om muligt?

31/01 18:50mainstreamfilmen i god stand
Super. Han toppede med serien kunstnerisk, men har også lavet et par habile film som Oculus og Hush, som er værd at tjekke ud.

Login

Du skal være logget ind på Scope for at skrive indlæg.

Profilnavn
Kodeord
Husk mig

Opret Scope-profil.