The World is Not Enough: Vemodigt farvel i gedigen fuser

The World is Not Enough

09/12 21:28Vemodigt farvel i gedigen fuser
“The World Is Not Enough” skulle oprindeligt først være kommet til verden lidt senere, døbt ‘Bond 2000’ - instrueret af ringherren, hamselv, Peter Jackson. Ligesom Spielberg, drømte Jackson om at lave en Bond-film, men så så Barbara Brocolli desværre “The Frighteners”, den ku’ hun ikke lide, og valgte - modsat hvad Miramax gjorde kort tid efter - ikke at tage chancen med Jackson.

Dén film ville jeg gerne have set. Kursen virker nu faktisk fint sat fra start. Brosnans bedste pre credit-sekvens åbner dejligt enkelt med en sjov oneliner fra 007 “forklædt” som schweizisk bankmand. I en habil to-akter griber Bond bagefter fat i Q’s nye speedbåd (“It’s not ready yet!!”) for at eftersætte en råsexet kvindelig spion, der lige har bombeangrebet MI:6 i egen hytte - it’s on!

….to små men herlige øjeblikke i den åbning:

'Bat-Bond' der brager op på gaden med båden og suser igennem en smal gyde med flammekaster-udstødningen bag sig.

Bond, der retter på sit slips under vandet, mens båden dykker i kanalen.

Efter 90’er-rock fra Garbage med titelsangen smider filmen omgående sit bedste kort - Q, der introducerer sin afløser…...JOHN CLEESE! Jeg husker tydeligt, hvor stort et idol Cleese var for mig dengang (og nu), så jeg var ved at eksplodere, da jeg hørte nyheden. Det virkede bare perfekt. Og han skuffer naturligvis ikke. En 60-årig John Cleese der bliver sat på plads af den originale (85-årige) Q. er ganske enkelt ubetaleligt. Herefter følger et af seriens måske mest rørende øjeblikke nogensinde. Desmond Llewelyns farvel som Q..... Gadget-troldmanden, Quartermaster, Major Boothroyd - inspireret af en våben-kender fra Glasgow, der sendte klagebreve til Ian Fleming over, at Bond ikke brugte ordentligt udstyr. Q. var en gave til os, der så Bond fra barnsben af. Han var det legende element, tilførte universet kreativitet og humor, og samtidig kunne han få selv Roger Moores smørfjæs til at rette ind med sine reprimander, eller stille suk.

“You’re not retiring anytime soon……..are you?”, spørger Brosnan.

“I've always tried to teach you two things. First, never let them see you bleed.” svarer Q.

“And the second?”

“Always have a backup plan.”

Deres blikke hænger ved hinanden, mens Q. forsvinder ned i gulvet på sin rampe. Så fint (og dejlig udramatisk) et punktum for en legendarisk filmkarakter. En skam, han og Pierce ikke nåede at lave flere film - de havde noget sammen.

Men herfra udvikler “The World Is Not Enough” sig desværre til en af de mest forglemmelige Bond-film nogensinde. Som i det bombe-besatte plot er der en tikkende bombe, vi som publikum skal hen til, men rejsen dertil er uinteressant, ujævn og enkelte steder decideret kedelig - fuldstændig uhørt for serien! Og så duer det ikke, at man overkompenserer med helikoptere, der skal jage Bond med rundsave på størrelse med rutebiler. Oh dear.

Lyspunktet i det hele er, at Pierce Brosnan fortsat er virkelig veloplagt i rollen, men hvad nytter det, når man giver ham en katastrofe af en Bond-pige, det sløjeste stand off med skurken, den grimmeste bil i serien samt den værste slutreplik i Bond-historien (end ikke Roger Moore ville ku’ pull dén off).

Karakter: 3/10

11/12 11:54Vemodigt farvel i gedigen fuser
Fedt at du vælger at fokusere positivt, selvom det er tydeligt at filmen ikke hører til i din top 20 af Bond film :-)

Ja, vigtigt farvel til Q. Han vil blive savnet - og hvor er det åndsvagt at døde i et traffikuheld, få dage efter at denne film havde premiere - dermed blev exitten jo også så historisk aktuel, og endelig.

Jeg er også kæmpe fan af John Cleese - men jeg så ham bare ikke for alvor fungere i rollen. Det Desmond Llewelyn gjorde så perfekt, var netop at spille helt afdæmpet med en stille ironisk humor - som perfekt modvægt til Bond.

Cleese var bare fjollet.

Mht til filmen - jeg er egentlig ret meget på linie med dig. Jeg genså den for ca en måned siden og krummede tæer flere gange.

Det er en røvsyg historie - og helikopter-snescoterne gjorde intet godt.

Jeg synes dog at de momenter du selv nævner fra introen, og for eksempel ubådsscenen trækker op.

Jeg lander på 5/10

11/12 14:24Vemodigt farvel i gedigen fuser
Så, nu har Wayne allerede nævnt det. Men som jeg har sagt en del gange efterhånden, så nyder jeg stort hvordan du er i stand til at give en saglig kritik og finde selv de værste films lyspunker, så folk der elsker en given film, ikke føler sig talt ned til eller latterliggjort. Jeg må medgive, at sidst jeg så TWINE og det er et bet tid siden, da var jeg nogenlunde underholdt. Det er dog en Bond film som er så forglemmelig som de kommer. Jeg har ikke så meget mere at tilføje, uden at sige at jeg har nydt at læse det du skrev og selv om jeg muligvis ikke er helt så kritisk som du, så er det svært at argumentere imod på et grundlag man dårligt husker:-D

Jeg er MEGET spændt på din anmeldelse af den næste film i rækken. Det er muligvis ikke den værste Bond film (om end tæt på synes jeg). Men det er dog den første Bond film, hvor jeg direkte har siddet i biografen og kedet mig, trods dens enormt høje tempo.

12/12 02:47Vemodigt farvel i gedigen fuser
Jeg har nu aldrig kedet m i g til DaD. Men til gengæld synes jeg Daniel Craigs Quantum er så ringe fortalt, at jeg i hvert fald dårligt kan huske handlingen på trods af i hvert fald to gennemseeninger.

12/12 05:14Vemodigt farvel i gedigen fuser
Der er også problemer med closeup kameraføringen i Quantum. Det fungerer flot i indledningen. Men i resten af action mister man overblikket

13/12 18:12Vemodigt farvel i gedigen fuser
Det værste en James Bond-film kan være er at være forglemmelig, Wayne, men jo. Og afgjort, virkelig trist med Desmond, men I det mindste nåede han at se sig selv en(/sin) sidste gang på det store lærred.

Takker Thomas! "Die Another Day"-anmeldelsen kommer another day, don't die! (LOVER, det ikke bliver til påske :D)

15/12 09:10Vemodigt farvel i gedigen fuser
Jeg er i øvrigt enig med Wayne i at John Cleese ikke fungerede. Hvor Desmond Llewelyn som Q var skarp, sarkastisk og med himmelvendte øjne, som et modspil til Bond, som fremstår Cleese bare fjumret, klodset og lidt patetisk. Selvsagt er det jo fint de ikke forsøger at efterligne Llewelyns karakterer. Men Cleese skulle have spillet rollen mere stram, som vi også ved han kan. Eller sådan husker og tænker jeg det.

15/12 17:33Vemodigt farvel i gedigen fuser
Jeg kan godt følge jer lidt i, at han var til for at fjolle og ikke så meget andet, men Cleese i alt = lige mig :-) Jeg synes, det var lige som det skulle være, for ingen kan erstatte Q. Men en mere Basil Fawlty-agtig gnavpot ville måske ha' været endnu sjovere. Uanset hvad, så tager jeg fjollethed any day over det humorforladte stivstikkerhed, som vi er tjent med i dag.

15/12 17:49Vemodigt farvel i gedigen fuser
Pudsigt du lige nævner Basil, for ham tænkte jeg også lidt på. En mere intellektuel udgave, hvis Cleese have blandet lidt af sin rolle fra Frankenstein ind i også?

15/12 18:17Vemodigt farvel i gedigen fuser
Nu snakker vi!

26/01 09:07Vemodigt farvel i gedigen fuser
Påsken nærmer sig....Jeg siger det bare;-)

27/01 11:31Vemodigt farvel i gedigen fuser
Ditto .... :-)

28/01 17:48Vemodigt farvel i gedigen fuser
Mjah, om et kvartals tid :-)

Jeg skal se, hvad jeg kan gøre.

Login

Du skal være logget ind på Scope for at skrive indlæg.

Profilnavn
Kodeord
Husk mig

Opret Scope-profil.