Parasite: gentagende

Parasite
Film Parasite
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Debat
gentagendedon
Røvtur på 1. KlasseWayne
AB

04/02 13:59gentagende
Bong Joon Hos Parasite er blevet modtaget med universel anerkendelse overalt, og jeg var bestemt spændt på at se værket, især fordi jeg har nydt flere af Joon Hos andre film. Og hvis hypen ikke havde været så enorm, som den er, så havde jeg måske været mindre lunken overfor Parasite, end jeg er nu. Udover den overlange spilletid, så er mit største problem med Joon Hos film nok, at jeg føler man fanger meningen ret hurtigt, hvorefter Joon Ho uddyber og uddyber den samme pointe i sin historieudfoldelse uden at dreje eller eksplorere yderligere. Desuden kunne jeg heller ikke rigtig finde ud af, hvor Joon Hos hjerte og sympati lå i filmen. Parasite er ikke udstillende, den er heller ikke postulerende mørk, til det er Joon Ho for dygtig og med for unik en filmstemme, men jeg søgte virkelig efter det ekstra i filmen, der for mit vedkommende kunne løfte den op på den celebreringspæl, som den sidder på. Men jeg fandt det ikke. I stedet fandt jeg en udmærket film, hvis grundide ikke helt kunne bære en spillefilm i nuværende form. Hvis jeg så Parasite uden forhåndsviden og ophævelse, ville den nok lande på de fire små stjerner, men som min oplevelse er nu, så vil jeg ikke give den mere end de tre.

04/02 14:35gentagende
Har helt ærligt ikke set andre film af Joon Ho - men går ud fra at du har ret i at han gentager sin pointe.

Min oplevelse var dog i samme retning i starten af filmen - men efter 1/3 stiger den i niveau, fantasi og kunstnerrisk værdi. Efter min mening.

Så jeg haler den op på 5 stjerner - hvilket jeg synes er fair. Kan ikke sige hvor jeg var landet, hvis jeg havde oplevet gentagelser.

05/02 09:34gentagende
Tak for disse forfriskende ord, don. Jeg kan godt se din pointe, og det var netop det formulariske handlingsmønster, der gjorde, at en sjette stjerne aldrig kom på tale hos mig (og at jeg i første omgang lå på fire). Det er en skarpt skåret, men også ret nem og overskuelig film at fordøje og forholde sig til – mesterligt konstrueret som den dog er :)

05/02 11:47gentagende
Wayne, jeg har heller ikke set alle fra ham endnu. Den, der står klarest frem i erindringen, må være Memories of Murder. Men er sikker på AB har en dækkende rangering af mandens film. Og kun dejligt du havde en god oplevelse med Parasite

Enig med dine ord, Rasmus, selvom jeg ikke faldt videre hårdt over dens historiekonstruktion

05/02 11:50gentagende
Jeg har set alle hans film fra og med 'Memories of Murder', som nok er hans bedste – dog skarpt forfulgt af 'Okja', som jeg virkelig holdt meget af.

05/02 12:05gentagende
Jeg synes ikke det er en skidt ting, at den er nem at forholde sig til. Jeg ser den lidt som en invasion-home-thriller, der har nogle ekstra lag gemt, men modsat Burning appellerer lidt bredere. På den bedst tænkelige måde. Fordi den er så kunstnerisk. Jeg synes virkelig samfundskritikken er elegant udført og det er så absolut IKKE altid en nem opgave. Mit sind gjorde ikke ondt på samme måde da jeg så Burning, men Parasite var så absolut tilfredsstillende på andre parametre. Sådan skal genrefilm laves i min bog.

05/02 13:01gentagende
don - ja men som jeg skrev, så var det bestemt ikke starten som gjorde det - men den overraskende drejning historien tog - og de smukke billeder - blandt andet under flugten i regnvejr - og det helt absurde sceneri med kloarkvand op ad toilettet mens søsteren sidder ovenpå og ryger. Der synes jeg det var stor kunst.

05/02 14:50gentagende
Forfriskende Tommy, men jeg synes godt nok 3 stjerner er hårdt :-)

[Desuden kunne jeg heller ikke rigtig finde ud af, hvor Joon Hos hjerte og sympati lå i filmen]

Det synes jeg netop var en styrke og, ja, forfriskende. Du skal ikke holde med nogen, bare nyde turen.

06/02 12:07gentagende
Rasmus, jeg havde det også ganske fint med Okja. Har ikke set Mother endnu, den virker interessant.

Adis, også til dig, er kun glad for du havde så forrygende en oplevelse med filmen. Måske hvis jeg havde set den primært som en genrefilm, og ikke en film jeg kunne ´gå på opdagelse i´, som jeg grundet anmeldelserne havde forventet, så havde mit indtryk måske været anderledes.

Wayne, helt enig, helt regnvejrs-sekvensen var superfed!

Obersten, som vistnok nævnt så tror jeg også de tre stjerner ville være fire små hvis filmen ikke var reddet ind på den lovprisende bølge, som den gjorde. Mht. at holde med nogen, så havde jeg det fint med at alle karakterer var fejlbarlige og ingen havde ret og jeg på den måde ikke kunne eller skulle holde med nogen. Min kommentar gik mere på, at det kunne for mig have været rart at se hvor Joon Ho selv var i det her

06/02 13:04gentagende
Don - jeg synes dog samtidig den efterlod mig med at tænke over filmen og jeg synes Joon laver genrefilm med noget indhold - som jeg foretrækker. Særligt kameraarbejdet var en aktiv figur i forhold til sociale klasser aspektet - alene åbningen hvor kameraet nærmest ‘synker’ ned i øjenhøjde med de fattige - var sgu en simpel genistreg.

Apropos Okja, så er det den eneste film af hans, jeg ikke brød mig om. Gyllenhaal fandt jeg forfærdelig i den.

1. Memories of Murder
2. Parasite
3. The Host
4. Mother
5. Snowpiercer.

The Host og Memories har længe været blandt favoritter. Tror også Parasite bliver det. Han kan til tider minde mig en smule om Paul Verhoeven, altså en der lavede genrefilm, men også ønskede at kommentere lidt på samfundet m.m.

06/02 20:03gentagende
[Min kommentar gik mere på, at det kunne for mig have været rart at se hvor Joon Ho selv var i det her]

Helt uenig :-)

07/02 11:27gentagende
Adis - det gør han i hvert fald, ingen tvivl om det. Og enig, Gyllenhaal var skrækkelig i Okja. Lidt ligesom Tilda Swinton i Snowpiercer. Han kan nok bare lide det overstyrede og gakkede nogle gange. Tak for liste, jeg vil opsøge Mother snarest mulig, og give The Host et gensyn også, den sagde mig vist ikke noget dengang

Oberst - Haha, fair nok :-)

07/02 22:10gentagende
Han er fantastisk skuespiller Gyllenhaal, men lige der faldt han sgu igennem. Ikke hans skyld, han er da blevet instrueret på den måde formoder jeg. Og ja, Swinton var også dårlig, men fandt Snowpierce mere underholdende end Okja og havde en fed præmis, selvom filmen var lidt overlæsset.

Mht The Host, så har jeg i flere år troet jeg næsten var den eneste der elskede den, men for nylig kom den på they shoot pictures dont they top 1000 og blev helt begejstret. Samtidig opdagede jeg den også er blandt Tarantinos favoritter. Som fan er monster-film, så er den virkelig et must synes jeg.

Mark Kermodes anmeldelse af Parasite til de interesserede.

https://m.youtube.com/watch?v=XrNgfDYAbrI

15/02 01:57gentagende
Enig med Rasmus i den formulariske indvending. Det bliver lidt stift i ny og næ.

Omvendt er filmen jo dejligt nihilistisk i den forstand at upstairs-downstairs grupperne bliver nogenlunde ligeligt kritiseret og at magtforholdet mellem dem ikke står til at ændre. Derved synes jeg faktisk han lægger sig lidt i slipstrømmen af personlige favoritter som Altman der plejer at lange ud efter høj og lav. Parasite er jo en slags Gosford Park After Dark.

Der er nogle rimeligt fede billeder fra det natlige Seoul da familien går hjem i regnen, under trapper, ledninger, lys og vand.

Men filmen har også sine mangler. Kærlighedshistorien mellem de unge og deres berøring af hinandens puls forløses ikke rigtigt. Måske skulle han havde tænkt på dem i stedet da han stod ved vejkrydset i Vancouver. Men alright - stadig fed ide hvor faren flygter hen.

Login

Du skal være logget ind på Scope for at skrive indlæg.

Profilnavn
Kodeord
Husk mig

Opret Scope-profil.