Sunshine: Retrospective: Sunshine

Sunshine

23/02 11:25Retrospective: Sunshine
Efter gentagne gennemsyn.

Hæderlig oplevelse ved første syn, men noget har altid trukket mig tilbage til Sunshine og måden Boyle lader den nysgerrige tilskuer se under overfladen og derved åbnede mulighederne sig for en mere udbytterig oplevelse ‘anden gang’.

Opbygningen er sublim og vi præsenteres for en besætning med menneskelige egenskaber og hvad der sker, når vi konfronteres med en livstruende situation. En historie med alt på spil, hvor mennesket konstant er under ekstremt pres, som øger filmens intensitet. Boyle forstår at udnytte billede og lyd til det yderste. John Murphy har komponeret et meget lyttevenligt soundtrack, der for mig nærmest bærer størstedelen af filmen.

Det er forståeligt, at tredje akt deler vandene og med årene er jeg kommet frem til, at det står og falder altså ikke med det endelige resultat. Ambitiøs SF kan ikke være fuldkommen. Boyle lader tingene gå sin skæve gang mod slut og enten har jeg fundet en mening med galskaben eller også har jeg ubevidst accepteret omstændighederne. Jeg ved det ikke. Men én ting er sikkert: den er tit i afspilleren. Og det er for mig de bedste tegn på en kvalitetsfilm. En 4K vil være på sin plads.

23/02 11:36Retrospective: Sunshine
Også stadig en fe' film. Jeg har aldrig været smidt af pga slutningen. Men ved mange har. Et værk som dette, kan muligvis altid være svært at afrunde tilfredsstillende. Så en anden slutning, havde måske bare kastet andre af. Men shiiit hvor så den godt ud i biografen i sin tid.

23/02 12:56Retrospective: Sunshine
Jeg er enig i alt, du skriver. Det er en af de film, jeg efterhånden har set flest gange. "Boyle lader tingene gå sin skæve gang mod slut og enten har jeg fundet en mening med galskaben eller også har jeg ubevidst accepteret omstændighederne." Jeg kan heller ikke helt vurdere det, men jeg har også for længst overgivet mig.

I øvrigt påfaldende, hvordan mange scener emmer af det, der senere skulle blive Anthony Dodd Mantles kendetegn i Boyle-samarbejdet, heldigvis bare uden de fersk-digitale indslag. Og det er ikke engang Dodd Mantle, der har filmet den. Visuelt er 'Sunshine' satme et fyrtårn. Selvfølgelig også musikken. Et mesterværk.

23/02 14:17Retrospective: Sunshine
Jeg har flere år netop troet DP var Mantle :)

Kommer den i biografen igen, så er jeg sgu game. Jeg håber, så den får en chance til eftersom den floppede.

23/02 18:45Retrospective: Sunshine
Fuck, jeg troede det var Dodd Mantles kamera indtil lige nu.

Sande ord, Adis, om en film jeg også elsker, og som jeg marathon-diskuterede med et par kammerater efter biografen, husker jeg. Jeg følte, jeg havde set den bedste rumskibs sci-fi i umindelige tider, de synes ikke den var noget særligt.

23/02 19:33Retrospective: Sunshine
Sjovt at tjekke de danske anmeldelser, som svinger fra 1 til 5 stjerner. Det er da lidt vildt.

23/02 20:30Retrospective: Sunshine
Enig Adis, og jer andre. Den her film stråler stadig storslået for mig også ved hvert gensyn

24/02 15:51Retrospective: Sunshine
Damn (you B.T.)....ja.

Det er i øvrigt en skøn feature med Scope - at man altid lige har de gamle danske anmelderstjerner og et lille citat ved hånden, hvis man bliver nysgerrig.

Login

Du skal være logget ind på Scope for at skrive indlæg.

Profilnavn
Kodeord
Husk mig

Opret Scope-profil.