Philadelphia: GULD FRA GEMMERNE

Philadelphia

08/03 19:33GULD FRA GEMMERNE
Forskrift:

Ironisk nok var tanken med ”Ugens klassiker” at tage kritikken til mig og få en mere klar, seriøs profil, hvor nogen måske for nogen forvirrende og arbitrære valg af emner kunne blive behandlet i en klart defineret ramme. I stedet blev jeg tydeligt til grin, da andre ser en klassiker som noget helt andet. Klassiker eller ej er projektet uvedkommende, det handler om at minde folk om filmenes eksistens og kvaliteter.

Slutteligt vil jeg sige, at hvis man mener, det er noget pjat, jeg laver, som flere har skrevet gennem tiden, skal man på ingen måde føle sig forpligtet til at engagere sig, selvom det altid velkommes. Jeg værdsætter en god filmdebat, men skriver hovedsageligt til de forhåbentligt mange besøgende, der søger inspiration til aftenens film eller deres samling.

Anmeldelse:

”Philadelphia” er på mange måder en vigtig film. Den satte fokus på hele AIDS-problematikken samt Tom Hanks som skuespiller, idet han modtog sin første Oscar-statuette for rollen som Andy Beckett. Mange kender nok historien om den unge homoseksuelle advokat, der får sit at se til, da han pludselig får konstateret AIDS og hans stokkonservative arbejdsgivere vælger at fyre ham, da sandheden kommer frem i lyset. Dette vil Andy dog ikke finde sig i og får fat i den dygtige advokat Joe spillet af lige så forrygende Denzel Washington for at indlede et søgsmål mod sit gamle firma. Hermed starter også et umage venskab, der også udforsker homofobien i den afro-amerikanske kultur.

Vi ser i disse tider med MeToo, hvor vigtig en rolle retssystemet spiller for den amerikanske selvforståelse, og derfor er det logisk, at mesterintruktøren Jonathan Demme tager tematikken op i netop retssagsgenrens rammer. Filmen dvæler ikke ved selvtilfredsheden i at have taget nogen modige emner op, som man nogen gange ser det i dag: Den stræber efter at være en god film i sig selv og lykkes. Demmes kunstneriske evner og sans for æstetik tjener historien godt og så er skuespillet i topklasse med et ensemble, der desuden tæller Antonio Banderas og Mary Steenburgen, gamle veteraner som Joanne Woodward og Jason Robards samt en stor trup af autentiske statister, der faktisk led af AIDS i virkeligheden, hvilket tilføjer filmen en hel særlig fornemmelse af signifikans. Musik af Bruce Springsteen sætter prikken over I'et.

Login

Du skal være logget ind på Scope for at skrive indlæg.

Profilnavn
Kodeord
Husk mig

Opret Scope-profil.