Outsideren: At Føle Sig Fremmede “Derhjemme”

Outsideren
Film Outsideren
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Debat
At Føle Sig Fremmede “Derhjemme”Thomas Nielsen

10/04 15:48At Føle Sig Fremmede “Derhjemme”
Som teenager læste jeg Susan Hinton’s ”The Outsiders” og ”That Was Then… This Is Now” og kunne, trods deres amerikanske islæt virkelig identificere med begge romaner, der tiltalte mig meget. Husker jeg dengang blev lidt skuffet over Coppola’s take på ”The Outsiders”. Den var bestemt ikke dårlig, men virkede en anelse flad og lige hurtigt nok afviklet. Derimod fandt jeg filmatiseringen af ”Sidste År Er Længe Siden”, som den hed på dansk, virkelig god, trods en langt lysere slutning (som jeg husker det). I dag tror jeg så den ville falme lidt.

Nå, men hvad jeg dengang ikke var klar over var, at instruktør Francis Coppola først havde ladet sig overtale via en skoleklasse til at filmatisere bogen, som han ikke først kendte og så siden havde ladet sig overtale af filmselskabet til at klippe filmen ned med adskillige minutter.

Igennem årene har han så modtaget mange opfordringer til at genskabe den originale version, så det er han så endt med at have gjort.

Om det så er det der har gjort forskellen, kan jo være svært helt at vide, så mange år efter. Men et gensyn med filmen, nu i sin oprindelige udgave og længde, gav mig et langt mere positivt indtryk.

Handlingen føles bedre effektueret og karaktererne får bedre tid til at vokse på en, så man får et mere nuanceret indtryk af dem, end jeg mindes de gjorde førhen.

Coppola instruerer i øvrigt historien her i en næsten i en anarkistisk, eller i hvert fald meget løs stil til tider, der giver et liv til fortællingens personer via spil der føles autentisk løssluppen og også råt, som det miljø den skildrer med tydelig kærlighed for dens aktører.

Det er en i sig selv rørende og gribende beretning, om at føle sig udenfor og/eller anderledes, også der hvor man hører hjemme.
Jeg kan i hvert fald for mit vedkommende, tydeligt identificere mig med filmens hovedperson, Ponyboy, spillet af C. Thomas Howell.

Castet er så også værd at bemærke, med flere kommende stjerner som f.eks. Tom Cruise og Patrick Swayze i mindre, men bærende roller.

10/04 23:45At Føle Sig Fremmede “Derhjemme”
Du får da også skrevet en hel del anmeldelser for tiden, Thomas. Fedt.

Jeg blev sgu ikke rigtigt grebet eller rørt af The Outsiders. Jeg fandt den ret kedelig for at være ærlig, selvom jeg er ret sikker på, at det er den forlængede udgave, jeg så. Men den skal da have den obligatoriske second chance.

11/04 17:39At Føle Sig Fremmede “Derhjemme”
Tak Indiana.

Ja det er pudsigt som samme film kan ramme så forskelligt. Jeg blev nærmest positivt overrasket.

14/04 01:22At Føle Sig Fremmede “Derhjemme”
@Thomas: Jeg husker "The Outsiders" som helt o.k. fra dengang (hvor jeg også havde læst Hintons romaner) - og det er i øvrigt en ganske imponerende samling unge skuespillere, der var med i den, som du også nævner. Men jeg husker også Coppolas "Rumble Fish" som klart den bedste Hinton-filmatisering, bl.a. fordi den stilmæssigt er meget mere interessant. Den må du vel også have set?

14/04 08:29At Føle Sig Fremmede “Derhjemme”
Jeg må med skam melde, at jeg faktisk aldrig har set den:-/ Men ville da gerne.

Login

Du skal være logget ind på Scope for at skrive indlæg.

Profilnavn
Kodeord
Husk mig

Opret Scope-profil.