Metropolis: Sci Fi filmens moder

Metropolis
Film Metropolis
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Debat
Sci Fi filmens moderWayne
Det moderne babelstaarnZa Kannushi

16/04 11:14Sci Fi filmens moder
En vis Charlie Chaplin må have været lidt inspireret af Metropolis, da han lavede Moderne Tider 9 år senere - og det er han bestemt ikke ene om. Navnet på byen blev tyvstjålet af Joe Shuster og Jerry Siegel, da superman skulle have en by at bo i. Og senere har Star Wars hentet inspiration til design af byer og robotter fra filmen.

Filmen; Mimikken er som altid i en stumfilm næsten komisk overdrevet, da man mangler en stor del af det talte som man må gætte sig til.

Fin historie om intriger, udnyttelse, opfindelser og oprør.

Metropolis er en fremtidsfilm, som beskriver et utopisk samfund hvor indbyggerne lever et sorgsløst liv - vores hovedperson Freder Fredersen - søn af byens grundlægger, Johan Fredersen - ser den smukke Maria som han følger ned i Metropolis undergrund. Her opdager han de arbejdere som holder hele maskinen, over jorden, kørende. Det er en verden som bestemt ikke ikke ligner det han kender - med arbejderne som udnyttes under kummerlige forhold.

Herfra udvikler historien sig, efter at Freder konfronterer sin far - med dobbeltspil, bibelske historier og meget mere. Lang kommer vidt omkring med masser af morale.

Ingen tvivl om at Fritz Lang var genial, og langt foran sin tid - for datidens publikum må den have været helt overvældende. Lidt af en præstation, som fortjener at blive bedømt i forhold til datidens muligheder.

At den skal foregå i 2026, er ganske sjovt - når vi nu hastigt nærmer os tidsmæssigt.

10/10 - 6/6

16/04 11:47Sci Fi filmens moder
Lidt tung og nok også lidt dateret til min smag. Men jeg nød den selvom det ikke er en jeg har blandt favoritter. M derimod synes jeg mere om.

16/04 14:42Sci Fi filmens moder
Åh ja Wayne, ingen tvivl om filmens ikoniske status kan ses i mange sci-fic film sidenhen. Helt enig. Jeg kan i et historisk lys også kun anerkende hvad den kan. Personligt rammer den mig ikke helt, så jeg ville kun rate den 4/6. Om det er dens ofte lidt dateret udtryk ved jeg ikke. Elsker jo mange virkelig gamle film. Jeh har også en del Fritz Lang film jeg værdsætter mere. Bedst er nok “M”.

16/04 14:57Sci Fi filmens moder
Wayne, du runder anmeldelsen af og siger, at filmen er bedømt ud fra datidens muligheder. Men jeg formoder da også, du personligt holder af filmen? Jeg værdsætter mange ældre uden de nødvendigvis er favoritter.

Jeg har set en håndfuld Lang-film. M står bedst. Umiddelbart ikke blandt favorit instruktører, men jeg er formentlig ikke generationen der voksede op med film fra den helt tidlig fase, selvom jeg har set flere jeg holder af.

18/04 00:35Sci Fi filmens moder
Har stor kærlighed til Metropolis - og har desværre ikke set M, så den kan jeg ikke udtale mig om.

Login

Du skal være logget ind på Scope for at skrive indlæg.

Profilnavn
Kodeord
Husk mig

Opret Scope-profil.