The Matrix: retrospective: The Matrix

The Matrix

19/04 14:39retrospective: The Matrix
Once brothers, now sisters.

De skøre to. Man kan jo ikke tage fra Wachowskis, at de prøver grænser af - også i deres svagere film. Deres CV er desværre ikke videre godt og jeg tror grunden skal findes i deres store gennembrudsfilm. The Matrix. Man toppede simpelthen for tidligt. Men sikke en film. Stadigvæk. For mig udkom den på det helt rette tidspunkt. Jeg gik i folkeskolen og begyndte samtidig at interessere mig mere og mere for film. Efter The Matrix kørte tankerne rundt i hovedet og det er formentlig nok den film, der fik mig til at tænke dybere over film. Den har en kolossal stor betydning for mig og den har mere eller mindre formet min smag. I dag tager man flere ting for givet, men alle der så filmen dengang i biografen, vil formentlig skrive under på en mindblowing oplevelse. Bortset fra enkelte computereffekter, som logisk er en smule dateret, så holder den stadig max på historiesiden og de mange praktiske stunts er formidable. Jeg så udvalgte scener fra 4K udgivelsen. Filmen har fået et nyt ‘ansigtsløft’ og man har kraftigt reduceret det grøntonede look og givet billedsiden et mere naturligt udseende. Det synes jeg klæder filmen langt bedre. Mesterværk som cyberpunk. Mesterværk som film.

20/04 08:29retrospective: The Matrix
Helt enig, et mesterværk - som burde have stået alene.

Efterfølgerne ødelagde mere end de gavnede.

20/04 09:39retrospective: The Matrix
Dem har jeg lykkeligt glemt. Jeg må dog krybe til korset og indrømme, at jeg ratede Reloaded højt dengang. Meget er dog sket siden og den er slet og ret ikke særlig god længere.

Jeg krydser fingre for 4’eren. Men interessen er minimal.

20/04 10:21retrospective: The Matrix
Det er altid et problem når et herligt mysterie løses virkeligt ringe. Når det er sagt så var efterfølgene stadig visuelt gode.

Ja - mine forventninger er også små til 4 del.

20/04 11:07retrospective: The Matrix
Jeg synes så ikke engang de er visuelt gode. Tværtimod.

20/04 13:03retrospective: The Matrix
Enig i topkarakteren og ordene, Adis. Jeg så et foto fra settet til 4'eren, hvor Neo og Trinity stormer gennem en storby på en sort motorcykel, mens John Tolls (!) kamerakran følger dem. Jeg kan ikke andet end glæde mig.

20/04 13:26retrospective: The Matrix
God fotograf og jeg håber at komme på hype-vognen senere. Jeg havde nok bare håbet på andre folk overtog roret og startet på frisk. Eftersigende er det en fortsættelse til 3’eren og det lyder ikke godt.

21/04 15:07retrospective: The Matrix
Wachowskierne må aldrig stoppe med at lave nye film, uanset hvor skidt det kører ved billetlugerne. Som jeg vistnok skrev til dig engang Adis, en ny Wachowski-film, uanset, giver mig simpelthen ren forventningsglæde. Netop fordi de prøver grænser af, altid. Der kan Marvel ikke være med.

Og nej, jeg synes ikke, Matrix-fortsættelserne er ringe, selvom jeg medgiver det måske kører liiiidt af sporet i den sidste. Men de er ærlige, kompromisløse værker, og for det elsker jeg dem.

21/04 15:54retrospective: The Matrix
Jeg vil altid se deres film. Alene fordi de har begået The Matrix. De skal så sandelig ikke stoppe. Eller...det følte jeg faktisk lidt de burde have gjort efter deres sidste film, Jupiter Asscending. Det var noget uambitiøst skrammel.

Som sagt, jeg har lykkeligt fortrængt Matrix-efterfølgerne. 2’eren oplever jeg i dag som noget værre nonsens, kørt alt for langt ud og 3’eren har jeg faktisk altid ment var en skidt afslutning. Man kan muligvis rose dem for kompromisløshed. Men det er jo ikke nok. Jeg genser glædeligt etteren og det er formentlig også den film, som jeg har set flest gange. For mig slutter festen der da Neo flyver og Rage Against the Machine bulder i baggrunden :)

Jeg bliver desuden altid imponeret over helikopter-styrt sekvensen. Den er så blændende praktisk lavet og holder derfor SÅ godt den dag i dag.

22/04 19:19retrospective: The Matrix
Du bad dem nemlig lige præcis om at skride, sidste gang de lavede film og vi diskuterede dem - derfor, jeg skrev som jeg skrev ;-)

22/04 20:12retrospective: The Matrix
Jeg trøster mig lidt med, at det var en big studio Movie uden de havde kontrol over den. Noget kunne virkelig tyde på det, eftersom den slet ikke besad personlighed.

Mener forresten det kun er den ene af søstrene, der er tilknyttet Matrix 4? Uanset, så ser jeg skidtet :)

22/04 20:23retrospective: The Matrix
Hvor har du fra, at studiet tog kontrollen fra dem? Det virker da for mig at se, netop, ikke som en studiekontroleret film. Som jeg hintede lidt til før, vi er jo verdener væk fra Marvel her.

22/04 21:09retrospective: The Matrix
Call it a hunch. Vi ved jo ikke hvad der foregår bag lukkede døre. Vi gætter jo begge her. Men for mig var den slet ikke i tråd med dét, de plejer at levere. Jeg så den som letbenet big studio underholdning og mig bekendt plejer de at være over det. Du nævner Marvel. Selv den svageste Marvel er sgu bedre :)

24/04 12:19retrospective: The Matrix
Jeg glæder mig helt vildt til at se, hvad de kommer til at gøre med den fjerde film!

Man kan kaste meget grus efter Jupiter Ascending, men jeg sys ikke at en af dens fejl er manglende ambitioner. Og er enig med Emil her, tror ikke at Wachowski-søskende led under studiekontrol, til det er der simpelthen for mange vanvittige idéer i filmen

24/04 12:52retrospective: The Matrix
Det med kontrol var et gæt og noget jeg måske blot finder trøst i, da filmen ikke blev bedre.

Men lad os nu være ærlige her, det var altså en meget letbenet film i forhold til hvad de ellers har af ideer? Det er ikke fordi jeg ikke kunne have nydt den som letfordøjelig genrefilm på de præmisser, havde den været godt udført. Men det var den jo så ikke engang.

Jeg ser ikke ‘de vanvittige’ ideer i filmen mere end jeg ser i Van Helsing fra 2004.

Login

Du skal være logget ind på Scope for at skrive indlæg.

Profilnavn
Kodeord
Husk mig

Opret Scope-profil.