Udflugt med døden: Under overfladen

Udflugt med døden

08/05 03:58Under overfladen
Jeg fik for nyligt genset John Boormans berygtede "Deliverance" fra 1972, hvor særligt én scene har skrevet sig ind i filmhistorien. Filmen er vel det, man må betragte som en klassiker. Den har i hvert fald skrevet sig ind i filmhistoriebøgerne og er blevet citeret og paroderet her og der gennem årene.

Handlingen er meget simpel. En gruppe mænd skal på kanotur ude på bøhlandet i USA. Her kommer de i konflikt med de lokale hill billies og snart må mændene kæmpe for deres liv. På overfladen synes jeg for at være helt ærlig, at filmens handling er lidt skrabet. Men det er derimod også i de dybere lag, under overfladen, at filmens styrke ligger. Jeg kan jeg godt få øje på temaerne om byfolk vs landboere, som det er blevet skildret utallige gange i amerikansk film, man vs nature, og at under den fernis, som vi kalder "civiliseret opførsel", er vi faktisk alle i stand til at dræbe om nødvendigt. Der er også gjort noget ud af karaktertegningerne, hvor der bl.a. er machomanden spillet af Burt Reynolds og den mere rolige familiefar spillet af Jon Voight, som ikke er så pæn, når det kommer til stykket.

Disse dybere lag i filmen har dog aldrig været noget, som har tiltalt mig særligt meget, så jeg må indrømme, at det ikke er en film, som står mit hjerte nær. Dog giver jeg filmen fire stjerner på trods af den minimalistiske handling, eftersom John Boorman har instruereret en stilsikker film med solide skuespilspræstationer og flere ikoniske scener som voldtægtsscenen "squeel like a pig" og banjoduellen, som er blevet nærmest kliché, når man refererer til hill billies i USA. Mig bekendt var det først med denne film, at dette billede blev en del af populærkulturen.

Login

Du skal være logget ind på Scope for at skrive indlæg.

Profilnavn
Kodeord
Husk mig

Opret Scope-profil.