1917: Med Døden På Udflugt

1917

13/06 11:18Med Døden På Udflugt
Efter to film i James Bond franchisen, vender instruktør Sam Mendes tilbage med en, i hvert fald på papiret, mere original film om ”The Great War”, som 1. Verdenskrig vistnok engang blev kaldt.

En film der måske ikke er helt det mesterværk den gerne selv vil være. Men stadig er pokkers fængende, velcastet og grum.

Mendes har valgt at filme og klippe den på en måde, så man får indtrykket af at vi ser en lang scene.

Teknisk er det gjort flot og beundringsværdigt. Man kan altid diskutere hvad formålet er, om der ligger en større kunstnerisk intention bag eller om det bare er en instruktørs lidt (egotrippende?) udfordring til sig selv, uagtet sit publikum.

Men det fungerer altså, i hvert fald en stor del af tiden, når vi her kravler helt med ned i mudret og følger to soldater på en mission igennem fjendeland uden nogensinde at slippe dem. Vi får som publikum simpelthen aldrig helt en ”pause”, på samme måde som soldaterne ikke har fået det under en sådan tur.

Handlingen og endemålet er i sig selv ikke det store. Men ofte er det også mere rejsen end målet der er det spændende og her er vi helt tæt på og med som var vi der (næsten) selv, i et setup så imponerende fyldt med detaljer og autencitet at man er tæt på at kunne fornemme lugten af død og forrådnelse.

Stilen mister dog lidt i filmens sidste halvdel, hvor der løbes lidt rigeligt i en bombet by, så det er tæt på at give et kunstigt indtryk af konsolspil og man samtidig efterhånden er ved at tabe pusten.

Men samlet set, er det en film der rager op over mængden af stort anlagte spektakler. 5 forsigtige stjerner.

13/06 12:34Med Døden På Udflugt
Jeg har endnu ikke set denne film, men vil stadig rose dig for dit skriv her

13/06 12:46Med Døden På Udflugt
Tak for at give filmen den fortjente ros uden at se stort på forbeholdene. For mig gik der klichéer og konsolspil i den, og den virkede simpelthen ikke grum eller nuanceret nok til at gøre et stort indtryk. Måske jeg vil se den med lidt mildere øjne om nogle år, for som du også er inde på, så er der også ting, der virkelig fungerer.

13/06 13:07Med Døden På Udflugt
Tak don og Rasmus. Jeg fandt den ramte det "grumme" godt i første halvdel, med hænder der plumper ned i maltrakterede lig og lignende. I sidste halvdel mindes jeg ikke den virker så rå og ubehagelig på det punkt. Så måske er jeg på en måde halvvejs enig i at den ikke er så grum:-) Det med det nuancerede er jeg ikke helt med på hvad menes. Altså karakterne eller historien eller hvordan? Der er ingen nævneværdig karakterudvikling, hvilket dog også ville have forekommet mig underlig i det den foregå i realtid sammenholdt med det den vil (det jeg tror den vil måske nærmere).

14/06 19:53Med Døden På Udflugt
Mht nuanceringen følte jeg bare, at det hele var tegnet for tydeligt op. Alle briterne stod klar til at hjælpe hinanden når som helst, mens alle tyskerne var brogede og fulde og klar til at dolke fjenden i ryggen. Og den franske kvinde, der renser den unge soldats sår i en kælder oplyst af stearinlys... Det virkede ret klichefyldt, fastlåst og ført ved hånden. På den måde minder min kritik vist om den, du gav 'Ford v. Ferrari'.

14/06 21:02Med Døden På Udflugt
På den måde okay. Det er ikke noget jeg bed mærke i selv og opfattede på den måde.

15/06 09:52Med Døden På Udflugt
Rasmus.
Jeg opfattede det bare, som den ansigsløse modstander - som krigen også er.

For mig klart det seneste års største biografoplevelse.

15/06 12:46Med Døden På Udflugt
Som vi skrev om, Thomas, så frygtede jeg gensynet lidt, da den rangerede højt som en biografoplevelse, så dejligt, at den holder derhjemme også. Jeg tror grunden til jeg "køber" den lidt polerede engelske stil er, at de to unge knejte 1) Var for mig totalt ukendte ansigter, jeg investerede mig i dem 2) Gør det faktisk ret godt indenfor filmens stil, synes jeg

Login

Du skal være logget ind på Scope for at skrive indlæg.

Profilnavn
Kodeord
Husk mig

Opret Scope-profil.