Tenet: Nolans spionfilm

Tenet

27/08 09:54Nolans spionfilm
Christopher Nolans imødesete Tenet har en masse gode ting kørende for sig. Filmteknisk er den glimrende, det høje ambitionsniveau dejligt og anerkendelsesværdigt indenfor den amerikanske mainstreamfilm, og så er der noget spændende i at overvære Nolan tilføje sine egne interesser og syn til en genre, som han tydeligvis elsker. Tilgangen med tiden som en flydende størrelse i Tenet giver intet emotionelt afkast eller besidder nogle dybere lag, men Nolan bruger det til en originalitet i værket og nogle ret vilde set-pieces ind i mellem, hvor især et slagsmål i en korridor, hvor de involverede parter slås henholdsvis forlæns og baglæns, er fuldstændig overrumplende. Andre steder er Nolans actionscener ret ordinære, mens det tårnhøje tempo som så ofte med Nolan nu har det med at fremstå mere udmattende end spændende i flere strækninger. Jeg var ellers og egentlig nogenlunde på Tenet et godt stykke hen ad vejen, hvor man har svært ved at følge det videnskabelige og logikken i tidsreglerne, men stadig føler sig komfortable nok med filmen, da Nolan virker til at vide, hvad han laver. Desværre er der en skillevej op mod tredje akt, hvor Nolan har muligheden for at gå fuldstændig abstrakt på sin film og sine idéer, men i stedet forsøger at forklare de uoverskuelige regler for at nå hen til en overlang spændingsklimaks. Het tabte Tenet mig, og jeg blev en passiv tilskuer, hvor jeg hverken forstod eller var interesseret i, hvad der egentlig foregik. Grundet slutningen har jeg svært ved at give Tenet stjerner, men det sagt, så er der nok interessante ting og spiongenrekærlighed i Nolans film til at den føles som noget, ulig Nolans forrige film, Dunkirk. Men jeg ville nu stadig ønske, at Nolan snart ville skrue lidt ned for budgetterne og hægte sine konceptuelle idéer mere op på hovedkarakteren og filmens indre, hvilket han for mig har formået i sine bedste film.

27/08 10:59Nolans spionfilm
Du skriver det meget godt don. Jeg har prøvet at skrive noget, men er egentlig ude af stand til det. Mange fine ting kørende, men det er også Nolan uden dybere lag denne gang i forsøget på sin James Bond homage. Den kærlighed har jeg bare ikke helt til dette univers. Logikken er umulig at danne sig et billede af, hvilket kan frustrere lidt. Konklusion: jeg stempler når som helst kvalitet på en Nolan film, men tror det er på tide Nolan vender tilbage til noget mindre eller mere karakterfokuseret.

27/08 14:50Nolans spionfilm
Det lyder som en kolos på lerfødder. Men at Nolan, i hvad der nærmest er lanceret som hans mest ambitiøse film EVER (!), ingen dybere intentioner har haft, det lyder underligt??? Så har jeg svært ved at se, at man kan mene han har haft det tidligere? Så mon ikke mere der er tale om et ikke specielt vellykket værk? Eller mener i han rent faktisk har mistet “det”?

27/08 15:55Nolans spionfilm
Armbevægelserne er mindre da jeg anser TENET som Nolans mest rendyrkede genrefilm til dato. Interstellar var en humanistisk fortælling på tværs af tid og rum og filosoferen over det at være et menneske og vores plads i universet. Så nej, jeg tror faktisk ikke han har haft dybere intentioner DENNE gang udover at underholde a la Edge of Tommorow - hvilket er fint nok. Så må vi se om det bliver Villenuve der ender med at imponere i 2020.

27/08 16:16Nolans spionfilm
Mere rendyrket end Batman Begins? Ahhh hva??? I min bog er genrefilm så heller ikke pr automatik uden substans. Det diskvalificerer dem heller ikke fra at være mesterværker, også uden “substans” (hvad det så i realiteten er?).

Men synd den skuffer. Ved du havde glædet dig max:-(

27/08 16:52Nolans spionfilm
Begins har jo forlæggets tematiske elementer og er meget karakterfokuseret.

Jeg tror bare jeg forventer mere af Nolan end hvad TENET byd på. Dermed ikke sagt den ikke er interessant nok, som Don siger.

27/08 16:54Nolans spionfilm
Det er stadig en genrefilm;)

Min største frygt mht Tenet tror jeg Søren Pinhead fint har udtrykt på Facebook:-/

28/08 10:33Nolans spionfilm
Jo tak, Adis. Kan dog mærke, at jeg måske er lidt mere varm overfor Tenet end dig (?), da det egentlig fungerede fint for mig, Nolans forsøg på homage til James Bond.

Ikke helt sikker på, hvad du spørger om Thomas, men har vist fået min mening fint ud i skrivet

28/08 18:52Nolans spionfilm
TN: ja, og alligevel vil jeg sige havde actiondelen så bare været mindblowing a la Fury Road var jeg mere tilgivende men som Don også påpeger er den del ret ordinær. Fly scenen er dejlig praktisk, men det er bare et fly der styrter ind i en bygning.

Nå men altså jeg er faktisk mere skuffet end først antaget. 6/10 kan jeg give karaktermæssigt.

Don: ja du har ret :)

28/08 21:32Nolans spionfilm
Det okay don. Adis har lige så fint svaret.

01/09 13:57Nolans spionfilm
Jeg skal ikke påstå at jeg forstod den fuldt ud i første hug, don, men er ideen ikke noget med at han bager på hende, hun bliver skudt og skal dø og han prøver at få tiden til at gå baglæns til et øjeblik hvor han kan redde hende - idet han samtidig lige skal sørge for at verden ikke går under, for så ville det jo være spildte kræfter ...

01/09 16:34Nolans spionfilm
Jeg forstod ikke engang hvorfor Washington føler trang til at redde hende? De har så absolut intet sammen? Fra skurkens synspunkt er det tiden baglæns til det øjeblik han var lykkelig med konen på båden. Som jeg ser det.

01/09 17:42Nolans spionfilm
Jeg gætter på han har været forelsket i hende.

01/09 18:07Nolans spionfilm
Synes du han viser det på nogen måde?

01/09 18:47Nolans spionfilm
Nu er det jo ikke method acting ...

EDIT - han svarer not yet på mandens spørgsmål.

01/09 19:59Nolans spionfilm
Der går jeg bag Adis på hans vej. Jeg mærkede absolut intet ved den kærlighedshistorie, og jeg har en mistanke om, at Nolan heller ikke gør, og at det har været et nødvendigt plot device for ham. Jeg blev rimelig overrasket, da Washington lige pludselig føler det vigtigt at redde hende. Det kan godt være det ikke er method acting, men man burde føle det noget mere indenfor filmens egen ramme, hvis det er så vigtigt et element for filmen.

01/09 20:40Nolans spionfilm
Det er en god diskussion synes jeg. Den har jeg ofte om fx Snake Eyes. Er det en kærlighedshistorie? Det har Nolan da pakket flot ind. Hvorfor skulle han ellers dukke op ved skolen til sidst?

02/09 16:15Nolans spionfilm
Sandmand: jeg mener bare ikke det skal "pakkes ind". Du har selvfølgelig en pointe i, at manden dukker op ved skolen til sidst, men en forelskelse mærker jeg da slet ikke. Det kunne for så vidt også have været for venskabets skyld, men det fik jeg heller ikke indtryk af når jeg tæller deres scener sammen. Det hele kommer lidt ud af det blå, at kvinden skulle reddes. Nolans mere kolde approach fungerede fint for mig i Dunkirk, fordi han vægtede begivenheden højere end sine karakterer - dét virkede for mig. Her virker det mere som et mislykket forsøg på give karakterer noget kant.

Hvad tænker du om skurkens motivation? Det virker sgu lidt 90'erne agtigt.

02/09 17:13Nolans spionfilm
Jeg er nok ikke så uenig som jeg gerne vil give indtryk af. Jeg ser den dog lige igen næste uge.

02/09 18:27Nolans spionfilm
Giv en melding. Der er sikkert detaljer der vil falde på plads ved andet gennemsyn. Desværre er filmens karakterer nærmest totalt intetsigende. Den del tror jeg desværre ikke jeg har misset. Den er der bare ikke.

03/09 10:03Nolans spionfilm
God fornøjelse, Sandmand. Spændende om filmen åbner sig op for mere ved gensyn

09/09 01:53Nolans spionfilm
Anden visning er bedre, mere emotionel fordi jeg forstod ideen med alle replikkerne og slutningen. Faktisk rørende film. Jeg fik bedre øje for de tekniske tricks.

Scenen midtvejs hvor Kat skydes i maven er stadig ikke helt feset ind. Heller ikke Sators rolle i de minutter. Og hvilken udgave af de enkelte personer der lever og dør er mig ikke helt klart. Endnu.

Men at det er et mindblowing mindfuck synes jeg ikke der er tvivl om.

Der er en udmærket tidslinje her:

https://www.reddit.com/r/tenet/...tm_name=iossmf

09/09 10:05Nolans spionfilm
Fedt at gensynet var godt!

09/09 10:48Nolans spionfilm
Mark Kermode mener at filmens gensynsværdi er mere af teknisk karakter fremfor filosofisk som i Prestige. Men det lyder godt Sandie, selvom jeg føler Kermode rammer spot on mine egne tanker.

09/09 19:03Nolans spionfilm
Der er vel et stænk Kierkegaard i at leve forlæns og forstå baglæns ...

09/09 20:03Nolans spionfilm
Det kan du have ret i, Sandie.

Rasmus, hvad er din dom? Synes du er stille :)

09/09 23:31Nolans spionfilm
Jeg er presset på job og læser sporadisk med herinde (og det er spændende læsning!), mens jeg tager tilløb til at blande mig. I morgen, tror!

Login

Du skal være logget ind på Scope for at skrive indlæg.

Profilnavn
Kodeord
Husk mig

Opret Scope-profil.