Podiepladserne

30/11-99
Anonym

02/05 20:55Podiepladserne
Podiet - filmåret 1989

GULD: Do The Right Thing

Spike Lee peaker her med en historie om et race-krigerisk nabolag i et sommerhedt Brooklyn. Du kan simpelthen mærke sveden drive ned ad filmen. Især i første stykke rammer Lee et helt særligt, rødligt lys i sin visualitet. Og kameraet står aldrig stille - filmen er en kreativ magtdemonstration fra den indledende halvmærkelige dansesekvens til trykkoger-slutningen. Danny Aiello er intet mindre en fremragende i den. Og så er den decideret rørende i hele sin had/kærlighed-behandling af vold og racisme, som desværre er mere aktuel end nogensinde i de "forenede" stater.

SØLV: Mystery Train

En film der gjorde et stort indtryk på mig. Den siger så meget i sin tavse retorik. Det er en særling af en film. Emmer af tristesse, men bliver alligevel aldrig en trist oplevelse. Selv et pludseligt selvmordsforsøg rammer ikke særlig voldsomt ovenpå en sjov køretur. Jim Jarmusch lykkedes - som vanligt fristes man til at sige - vitterlig med at skabe sin helt egen stemning. Memphis (og Elvis) som en pilgrimsrejse i slutfirserne, der udgør første akt (ud af tre), er en virkelig god metafor for kulturelt forfald, hvilket lader til at være filmens kerne. Et hyper-originalt værk med nogle brillante casting-valg (jeg er især glad for brugen af Screamin' Jay Hawkins og The Clash-forsangeren Joe Strummer).

BRONZE: Indiana Jones and the Last Crusade

Doktor Jones *er* bare bedst, når han har nazister på nakken. Onkel Spielberg excellerer nok engang i sit eminent udtænkte Indiana Jones-univers, der gnidningsfrit fusionerede den legesyge eventyrlighed med et virkelighedsfunderet setup. Sikke en 3'er! En film der som få træder på sin pedal, og bare helt kategorisk afviser at slippe den - alt sammen i den hellige sags tjeneste: At underholde røven ud af bukserne på dig. Humoristisk mener jeg, dette er seriens sande champion. Sean Connery (der som den originale Bond er hele årsagen til, vi har de her film) som Fatter Indy er en af de der ting man stadig næsten ikke fatter blev en realitet. Og at kemien med Harrison Ford så er, som den er, er jo bare pragtfuldt. Den her film er som at få Hitlers autograf - uforglemmelig.

04/05 08:24Podiepladserne
Mine bud 89;

1. Indiana Jones og det sidste korstog. Den næstbedste Indy-film er god nok til at være den bedste, det år. Connery som Dr. Jones senior, var lige præcis den medicin der skulle til for at sætte gryden i kog igen.

2. Min Venstre Fod. Daniel Day-Lewis er fantastisk i rollen som den spastiske/lammede Christy Brown - hvis hjerteskærende historie dog rummer en fantastisk vilje for at blive anerkendt, trods næsten ubeskrivelig modgang.

3. Batman. Burton var som den første i stand til at bringe nattens ridder fra tegneserie til rigtig film - så det gav mening. Keaton var acceptabel - men Jack Nicholson var simpelthen genial som Jokeren. Det hele omkranset af Prince som peakede musikalsk. Filmen banede vejen for alle andre superhelte på film, og Nolan's version havde næppe eksisteret hvis den ikke havde haft dette forbillede

04/05 08:25Podiepladserne
I øvrigt en skam at trådene ikke kan vendes om, så nyeste side med indlæg ligger først.

04/05 15:52Podiepladserne
Fedt Wayne - også et godt podie. Men hvis du kun synes, Keaton er [acceptabel] hvorfor skal den så hives op på dit podie (?)

Og ja, det er pænt irriterende, at man skal trykke sig frem hver gang - endnu en af Scopes bommerter, da de ændrede deres design.

05/05 11:48Podiepladserne
Tak.

Keaton var ikke den perfekte Bruce Wayne/Batman - blandt andet på grund af hans højde 1,75. I tegneserierne er Batman typisk større/højere (hans varemærke er jo at virke skræmmende) - men han gjorde det bestemt ganske fint. En mindre fejl var ikke nok til at hive helheden ned fra podiet :-)

05/05 13:52Podiepladserne
Fuck da højden :-) Jeg synes, Keaton var hele nøglen til, at filmen fungerede - ved at holde seriøsiteten lidt i skak, samtidig med at det ikke bliver helt Christian Bale-depressivt. Nicholson giver den jo 120 procent, og ville passe lige ind i Adam West-æraen, så det er faktisk ret imponerende, det som Keaton puller off her, hvis du spørger mig.

En vellykket filmatisering, men den blev dog ret hurtigt sorteret fra her, da jeg skulle vurdere slutpuljen af kandidater til podiet.

05/05 14:50Podiepladserne
Jeg kan faktisk godt lide Keaton - jeg elskede hans arbejde i Birdman - tyveri at han ikke fik en Oscar for den.

Men som sagt, jeg er tegneserie-nørd og Keaton passede ikke ind i mit billede af den udgave jeg havde læst gennem mange år, tegnet af blandt andet Neal Adams.

Og det var en drøm for mig som fan, at Burton materialiserede Batman - næsten som jeg kendte ham.

Men det var da kedeligt hvis vi var helt enige :-)

05/05 18:51Podiepladserne
Du *er* jo også 'Wayne', så nu jeg tænker over det, skal den selvfølgelig med på dit podie :-)

Helt enig mht. Oscaren - men ja, talen blev puttet tilbage i inderlommen :-( og det havde også været en sejr på comedy'ens vegne, Keaton var jo oprindelig komiker, og kunne have brudt med Akademiets måde at se ned på dem (med Jim Carrey som måske tydeligste eksempel, der ikke engang fik en nominering for "Man on the Moon"....!!)

06/05 09:09Podiepladserne
Præcist :-)

Birdman vandt trods alt som film - men det var i den grad Keaton som trak læsset i en helt fantastisk præstation - og så gav man statuetten til Eddie Redmayne som bare sad i en kørestol og så hjælpeløs ud. Tyveri, siger jeg.

Akademiet har aldrig indset hvor svært det er at ballancere humor - det er ofte meget sværere end de alvorlige roller.

08/05 04:51Podiepladserne
Jeg har slet ikke fået kigget i denne tråd. Spændende. Fedt med noget Indy-love, Oberst!

08/05 05:01Podiepladserne
Skulle jeg blande mig i nogle få nedslag så:
- BTTF ville også være mit klare guldvalg fra 1985. Jeg må indrømme, at selvom jeg synes det er en formidabel eventyr-feel-good-film så er der noget ved den som skurrer. Jeg blev overrasket da jeg genså den som teenager, efter kun at have set den som barn en enkelt gang, og undrede mig over, at filmen så skødesløst bare siger god for at ændre på hele familiens liv til sidst i filmen. Butterfly-effect, anyone? Nå, nu går der måske for meget filosofi i den.
- "The Mosquito Coast" kan jeg ikke dele din store begejstring for, selvom jeg har set den et par gange. Men det er jo gode gamle Harrison i en uvant sprælsk præstation, så den må da også få et gensyn.
- Nok mere henvendt til AB, ang. "Manhunter" på trods af, at William Petersen portrætterer en virkelig fascinerende Will Graham, så synes jeg, at filmens meget udprægede stillistiske udtryk bliver for meget. Så synes jeg at "Silence of the Lambs" er mere poleret og tidsløs.
- Die Hard er en stensikker guld hos mig.

08/05 08:44Podiepladserne
Indiana:

Med årene er jeg blevet mere fascineret af Mann’s afdæmpede version fremfor Demmes gotiske om jeg så må sige. De fungerer jo begge to upåklageligt på hver deres præmisser, men Mann vinder hos mig i dag.

15/05 13:45Podiepladserne
Hmm... Jeg respekterer din mening, og der kan da også være en vis charme over den 80'er-stil, der er i "Manhunter". Jeg beklager, hvis der skal gå ordkløveri i den, men jeg er ikke sikker på, at vi forstår det samme med "afdæmpet"? Men "Manhunter" er da meget bombastisk ikke mindst pga soundtracket?

15/05 15:55Podiepladserne
Det er helt fint. Jeg svarer gerne.

Jeg synes ikke Manhunter bærer præg af 80'erne på nogen negativ ladede måde. Spinotti var jo en utrolig stilfuld fotograf og "bombastisk" soundtracket er ikke altsigende for, om en film er afdæmpet eller ej. Cox spiller jo en mere realistisk udgave af Lector og filmen bygger i mindre grad på at være ude på overdrevet. Jeg finder desuden Petersens karakterer mere kompleks og fascinerende end Fosters, som bestemt er fremragende, men også en anelse one-note og en publikum bedre kan sluge.

Og glæd dig til Leave No Trace. Havde den blandt årets film det år. Lidt i stil med Captain Fantastic, blot endnu bedre.

15/05 20:24Podiepladserne
Ja, Cox giver en mere afdæmpet præstation. Og ja, jeg forstår godt fascinationen ved Petersens portræt af Will Graham. Han er en af mine yndlingskarakterer. Jeg foretrækker endda Petersens version af Graham fremfor karakteren i romanen "Red Dragon" , som jeg har læst.

Nå, det er da noget af en anbefaling, da jeg syntes "Captain Fantastic" var noget så fantastisk. ;)

15/05 21:09Podiepladserne
Den var rigtig god Captain Fantastic. Leave No Trace er dog en mere subtil og realistisk film. Men det må man forvente af instruktør Granik. Jeg var personligt mere rørt af denne. Men smag og behag.

20/05 10:23Podiepladserne
Tager lige forskud på glæderne, for at holde gang i tråden.

Mine bud på bedste film 1990

1. Total Recall
Min favorit blandt Paul Verhoeven's mange fine film - Schwarzenegger's forvandling fra alien "udklædning" var enestående. Verhoven formår at holde en knugende uvished for betragterne, som ingen anden - en af de bedste Sci-Fi thrillere der er lavet.

2. Goodfellas

Scorseses næstbedste film, med en fremragende Joe Pesci som voldspsykopat.


3. Edward Saksehånd

Smuk kærlighedshistorie, garneret med Burtons sædvanlige goth og masser af fantasi.

20/05 11:56Podiepladserne
Du behøves ikke "holde den i gang", Wayne. Den skal bare udvikle sig helt naturligt, og når jeg lige finder tiden. Jeg havde lavet skitsen til 1990 (udvalgt de tre, men ikke fundet ud af hvilken der skal stå hvor), og nu har du jo nærmest spoilet det hele :-) Men tak for bud.

21/05 08:06Podiepladserne
What are the odds?

Har jeg ramt dine 3, så sletter jeg gerne mit indlæg :-)

22/05 12:17Podiepladserne
Heheh, 2 ud af 3.
Det går nok ;-)

25/05 18:59Podiepladserne
Podiet - filmåret 1990

GULD: Goodfellas

Jeg elsker, at denne 'finest hour' fra Scorsese er så langt fra hans anden ofte omtalte 'finest hour', "Taxi Driver". Hvor den er kølig og introvert, er "Goodfellas" pulserende og outrovert. En de bedste "hemmelig miljø"-skildringer i filmhistorien, og ja, bare forpulet lækker i alt lige fra kameraføring, klipning, musik, you name it... man skal liiiiige huske på, at Tarantino lavede sin første film efter den her ;-) I fokus er Ray Liotta formidabel, Robert De Niro er skudsikker og Joe Pesci er bare 'on fire' - sikke et trekløver, sikke en film.

Bonus-info: "Goodfellas" var den sidste film jeg så i biografen (i Imperial) før Corona'en. En drengedrøm. Selv hvis jeg havde vidst dette, kunne jeg ikke have nydt filmen mere.

SØLV: Wild at Heart

David Lynch opper sig og får en sølvmedalje for hans fantastiske "Wild at Heart", som længe har været min favorit hos manden. Lige så drømmende som den kan være i sit Wizard of Oz'ske eventyr, lige så abrupt dyster kan den være. Måske tydeligst med Diane Ladds læbestift-indsmurte fjæs eller Willem Dafoes mave-vendende karakter, Bobby Peru. Filmen er ren rock n' roll, personificeret gennem Nicolas Cages inkarnerede Elvis-skikkelse, og den er det så meget, at et gensyn aldrig bliver kedeligt for mig.

BRONZE: Total Recall

Jeg glemmer aldrig, da jeg som ung knægt første gang endelig fik set "Total Recall". Sådan havde jeg ikke set Arnold før indtil da - han var en ufrivillig helt (eller var han?), og det var vildt spændende. At Paul Verhoeven får endnu en podieplads her er kun fortjent, for det mest interessante er måske, hvor anderledes "Total Recall" er, selvom han gentager genren. Her meget mere legende, kreativt sprudlende (TRE babser....!) og lidt gammeldags eventyr-agtig. De bedste instruktører kan spille på hele klaveret, ikke kun tangenterne i den ene side. Og så er den jo altså bare kriminelt underholdende fra start til slut.

25/05 19:24Podiepladserne
Så kom 1990. Tak for det.

Jeg har set "Goodfellas" to gange, og selvom den har meget godt kørende for sig, ikke mindst skuespillet, så er det sgu bare ikke en film, der underholder - eller rører noget i mig - i nogen særlig grad. En helt habil film, der bare ikke siger mig så meget.

"Wild at Heart" er en titel, jeg har været bekendt med i årevis, men ikke har fået set, desværre.

"Total Recall" er selvom den er ret kitchet ret så god og underholdende. En af Arnolds bedre, men ifølge mig ikke oppe at røre de to første "Terminator" og "Predator".

25/05 19:43Podiepladserne
Jeg tillader mig at komme med tre helt alternative bud fra det herrens år 1990. Det er ifølge mig alle tre fremragende film, hvor det er marginalerne, der afgør rangeringen. Men de er mine personlige top-favoritter fra det år, så her kommer de:

1) Danser med Ulve.
Jeg ved godt, at mange ser det som en skændsel, at Kevin Costners romantiske western-helte-drama slog "Goodfellas" til Oscar-uddelingen i 1991, ikke mindst når det kommer til prisen for "Bedste film". Men dette var Kevin Costners instruktørdebut og hvilken debut! Filmen er måske en smule leflende for de indfødte amerikanere og deres kultur. Men det er efter min mening en virkelig god historie om en mand, som ikke føler sig rigtigt tilpas i det samfund, som han kommer fra. Derfor søger han væk og finder noget helt andet, hvor han passer bedre ind. Derudover er filmen fandme flot (fotograferet) og med et fantastisk romantisk score af John Barry.

2) Die Hard 2.
Selvom jeg ikke synes, at filmen helt er på linje med sin forgænger, er det ikke desto mindre i AAA-klassen, hvad angår Hollywood-action, hvis du spørger mig. Underholdende som bare fanden med et godt plot-twist. Bruce Willis er veloplagt i rollen i en film, som indrømmet er en smule søgt i forhold til, at den samme helt almindelige fyr helt tilfældigt skal opleve en så ekstraordinær situation endnu en gang. Men det er typisk Hollywood.

3) Misery.
Jeg synes ofte denne film bliver lidt undervurderet. Den står for mig kun under Kubricks "The Shining", hvad angår Stephen King-filmatiseringer. James Caan er virkelig god som den meget uheldige forfatter, der møder enhver forfatters (Kings?) værste mareridt, spillet af Kathy Bates, som simpelthen er fænomenal i rollen. En ikke-overnaturlig thriller fra King med flere ikoniske scener, ikke mindst den brutale forkrøblingsscene, som på grummeste vis undlader at vise os, hvad der sker, men nøjes med at give os lyden og lade fantasien klare resten. Puha.

25/05 20:50Podiepladserne
Selv tak, Indiana. Mht. "Goodfellas", om end jeg fatter hat, så er der bare nogle, film der ikke virker på en - godt, du i det mindste gav den en chance til.

Tak for dit podie. Din bronzevinder var med i slutpuljen her - du sætter gode ord på den, synes jeg.

25/05 23:43Podiepladserne
Danser med ulve - er bestemt en rigtig god film, den er afgjort på min top 5 for året

26/05 02:21Podiepladserne
Ja, det er svært at forklare, lige hvorfor nogle film tiltaler én, mens andre ikke gør. Det har helt sikkert noget at gøre med ens grundlæggende år som filmseer, hvor ens præferencer i høj grad blev dannet.
Og jeg takker. Du sætter bestemt også gode ord på dine valg.

26/05 12:52Podiepladserne
Det kan være, jeg skal danse med ulvene igen, for det er længe siden. Kunne godt lide den. Det kan godt være, det er leflen, men som jeg husker det, blev den taget godt imod i indianer-miljøet. Jeg har det bare svært med Costner, må jeg indrømme. Han burde instruere noget mere, for det er han god til. Jeg kunne godt lide hans (foreløbig) sidste, "Open Range".

I alt 77 fundet.
Side « < 1 [2]
Login

Du skal være logget ind på Scope for at skrive indlæg.

Profilnavn
Kodeord
Husk mig

Opret Scope-profil.