Visning: Billed Kombineret Tekst

Aage Rais ()

Født 31.3.1969 (Århus, Danmark)
Kendt for Anton (1995)

Den selvlærde århusianer Aage Rais-Nordentoft debuterede i 1994 med den prisbelønnede novellefilm 'Glasmuren'.

Rais fik sin spillefilmsdebut med 'Anton' (1996), der fortæller historien om en 10-årig drengs sorg over at have mistet sin far. Filmen blander lavmælt realisme med fantastiske elementer og fik en positiv modtagelse af kritikerne. 'Anton' blev nomineret til en Bodil og fik en special mention af juryen ved Berlin Kinderfilmfest i 1996.

Krigsthrilleren 'På fremmed Mark' (2000) fik først premiere i et par enkelte biografer længe efter at den var klippet færdig. Kritikerne var lunken og publikum holdt sig på lang afstand.

Med ungdomsdramaet '2 ryk og en aflevering' (2003) vendte Rais hjem til Århus. Med en flok ukendte talenter i hovedrollerne skildres en 16-årig drengs problemer med at få fodbold, venskab og kærlighed til at går op i en højere enhed.

I 1998 lavede Rais det svenskproducerede improviserede dokudrama 'Tøser + drengerøve'. Inden for dokumentargenren har han lavet afsnittet 'Jæger' (2001) til tv-serien 'Wonderkids', samt 'Operation Bilka'.

Rais har været indskrevet på litteraturvidenskab på Århus Universitet, men brugte efter sigende det meste af sin tid på at hænge ud på Det Danske Filmværksted og Århus Filmværksted.


Tøser Drengerøve
Instruktion, Manuskript
1998