Michael Moore

Michael Moore
Med sin lidt korpulente figur, små briller og baseball-cap har Michael Moore gennem en årrække påtaget sig rollen som den jævne amerikaners repræsentant.

Han er på samme tid politisk aktivist, samfundskritiker og humorist og har lavet en række dokumentarfilm, TV-serier og skrevet bøger, der alle stiller spørgsmål ved erhvervslivets adfærd og de politiske magthavernes forvaltning af de fundamentale amerikanske værdier.

Moore debuterede som filminstruktør med dokumetarfilmen 'Roger & Me' (1989). Filmen skildrer de katastrofale følger det fik for hans barndomsby Flint, da General Motors lukkede deres fabrikker, hvor Moores far og bedstefar havde arbejdet. Filmen blev en kæmpe succes og en af alle tiders mest indbringende dokumentarfilm.

I sin første spillefilm, 'Canadian Bacon' (1995) forsøgte Moore sig med politisk satire om en amerikansk præsidents forsøg på at blive populær ved at indlede en kold krig mod Canada. Hverken kritikere eller publikum synes imidlertid at der var noget at grine af.

Moores fjerde film, 'Bowling for Columbine' (2002), undersøger amerikanernes forkærlighed for skydevåben med baggrund i massakren på Columbine High School. Filmen blev som den første dokumentarfilm vist i hovedkonkurrencen på samme år Cannes Festival, hvor den modtog juryens specialpris.

Med 'TV-Nation' (1994-95) forsøgte Moore sig med en serie af satiriske nyhedsprogrammer til TV. Trods gode anmeldelser og en loyal seerskare holdt den kun i to sæsoner. Den blev efterfulgt af serien 'The Awful Truth' (1999).

Det er ikke kun den amerikanske højrefløj, der ser rødt når de hører navnet Michael Moore. Flere venstreorienterede og liberale har kritiseret Moore for hans populistiske stil og den til tider noget skingre tone, hvormed han kritiserer det amerikanske samfund.

'Downsize This! Random Threats From an Unarmed American' (1996) er titlen på Moores første bog, der viste sig at blive en overraskende bestseller.

Den planlagte udgivelsen af Moores polemiske bog 'Stupid White Men' (2002) blev efter terrorangrebet den 11. september, 2001, stoppet af forlaget, på grund af dens ualmindelig barske kritik af præsident Bush. Bogen udkom det følgende forår og blev et kæmpe bestseller.

Moore indledte sin karriere som journalist ved Flint Voice. Siden har han været redaktør for tidsskriftet Mother Jones. En overgang var Moore aktiv som støtte for græsrodspolitikeren Ralph Nader.
Født
23/04-1954 Flint, Michigan, USA
< 1 >