Aki Kaurismäki

Sammen med sin ældre bror Mika har Aki Olavi Kaurismäki efter en begyndelse som outsider i den finske filmverden opnået en position som et af sit lands mest fremtrædende og internationalt kendte figurer. Brødrene har sammen produktionsselskabet Villealfa og har siden begyndelsen skrevet, produceret og instrueret en lang række film, ofte i samarbejde med hinanden.

Aki debuterede som filminstruktør med en modernisering af Dostojevskis 'Forbrydelse og Straf' henlagt til nutidens Helsinki - 'Rikos ja rangistus' (1983).

Akis film er befolkede med ensomme randeksistenser, hvis liv skildres med solidaritet og humor. I ekcentriske genreparodier indspillet på skrabede budgetter skildrer han barske og udgrundelige finner, der drikker meget og taler lidt. Humoren er skæv og sort, mens der aldrig er langt til det absurde. Aki har i alle sine film benyttet sig af fotografen Timo Salminen. Hans film er altid meget korte, sjældent mere end 90 minutter, og karakteriseret ved relativt få enkelte kameraindstillinger og en påfaldende fravær af ydre dramatik.

Aki har haft lidt større succes uden for Finland end sin bror. Det gælder for eksempel kult-hittet 'Leningrad Cowboys Go America' (1989) om de finske musikere, der efter eget udsagn er "verdens dårligste rock ’n’ roll band". Den sorte komedie 'Ariel' (1988) om en uheldig arbejdsløs minearbejder fandt også et publikum i de europæiske artcinemas.

'I Hired A Contract Killer' (1991) anvender kun engelsktalende skuespillere. Den fortæller historien om den afskedigede tjenestemand Henri Boulanger, der efter et mislykket selvmordsforsøg hyrer en lejemorder. Snart efter finder han ud af, at livet måske ikke er så trist endda.

Efter den sort/hvide stumfilm 'Juha' (1998), fik Aki et mindre europisk gennembrud med 'Manden uden fortid' (2002). Filmen modtog den næst-fornemste pris, Grand Prix, ved Canne-festivalen i 2002. Aki holdt herefter, hvad der anses for at være den korteste takketale i festivalens historie. Den Lyder: "First, I think I should thank myself and second, the jury."

Aki instruerede i 1986 kortfilmen 'Rocky VI', der er en parodi på Sylvester Stallones fjerde Rocky-film.
Født
04/04-1957 Orimattila, Finland
< 1 >