James Dean

James Byron Deans status som legende hviler på de blot tre film, han nåede at indspillede inden han med 180 kilometer i timen kolliderede med en modkørende bil i sin nye Porsche. Siden er han blevet dyrket som kultfigur og er blevet en af populærkulturens største ikoner.

Dean inkarnerer den fåmælte og forpinte sjæl, enspænderen og outsideren, der misforstås af forældre, autoriteter og det omkringliggende samfund i det hele taget.

Dean blev født i Marion, Indiana og flyttede som femårig med sine forældre til Los Angeles. Fire år senere døde hans mor, og Dean voksede herefter op hos slægtninge på en farm i Fairmount, Indiana. Han tog tilbage til Los Angeles for at går på universitetet, og her begyndte han at fatte interesse for skuespil.
Efter et par enkelte tv-reklamer og små tv-roller fik han chancen på de skrå brædder i en Broadwayopsætning. Herefter fulgte små ukrediterede filmroller. Dean modtog undervisning i det berømte Actors’ Studio og blev efterfølgende opdaget af Eliza Kazan via sin optræden i en opsætning af André Gides ”The Immoralist”.

Kazan castede Dean til rollen som Cal Trask, der forgæves søger sin fars kærlighed og accept, i filmatisering af Steinbeck-romanen ”Øst for Paradis”. Deans næste film, ”Vildt Blod”, vandt endnu støre genklang hos 50ernes rastløse og fremmedgjorte ungdom, der identificerede sig med den amerikanske titel – ”Rebel Without a Cause”. I hans sidste film, sagaen ”Giganten”, spiller han overfor Rock Hudson og Elizabeth Taylor. Han har rollen som ranchejer Hudsons medhjælper Jett, der en dag finder olie på sin jord, men alligevel blot bliver betragtet som en fattig opkomling. Dean døde kort efter indspilningerne af filmen

Dean modtog Oscar-nomineringer for sine præstationer i ”Øst for Paradis” og ”Giganten”. Hans far var tandlæge.
Født
08/02-1931 Marion, Indiana, USA
Død
30/09-1955 Paso Robles, California, USA
< 1 >