9. april

Natten til den 9. april 1940 krydser den tyske hær grænsen til Danmark. På en militærkaserne i Sønderjylland beordres en fortrop af cykel- og motorcykeldelinger ud. Deres opgave er at holde invasionsmagten stangen - koste, hvad det vil. Den unge sekondløjtnant Sand og hans cykeldeling bliver de første danske soldater, der på denne skæbnesvangre morgen møder den talmæssigt overlegne fjende i kamp. © Scope

Produktionsår 2015
Genre Drama, Krigsfilm
Instruktør Roni Ezra
Medvirkende Lars Mikkelsen, Pilou Asbæk, Gustav Dyekjær Giese, Sebastian Bull Sarning
Spilletid 93 min.
Biopremiere 12.03.2015
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Lars Mikkelsen

Det var som den kriminelle bror der gjorde alting forkert i tv-serien Edderkoppen at Lars Dittmann Mikkelsen for alvor slog igennem i den brede offentlighed. Nogle vil måske kunne genkende den høje mand med det markante ansigt og lidt tynde hår fra biroller i serierne 'Strisser på Samsø' og 'Taxa'. Han debuterede inden for spillefilm med Under...

Anmeldere

Politiken
"Klicheerne står opmarcheret, men ved at holde stilen virkelig, dribler Roni Ezra i sin første danske spillefilm uden om dem."

Berlingske
"...netop fordi den forholder sig så solidarisk med de enkelte soldater, bliver filmen et forsvar for deres indsats. Det er i kraft af, at filmen viser den pris, som de få måtte betale for de manges ære, at filmen giver modstanden mening."

Jyllands-Posten
"Historikere har sagt god for filmen, og den har en uafviseligt autentisk atmosfære, noget altmodisch i hele sit anlæg. Den er fint bemandet med forskellige typer, og i front yder Pilou Asbæk en af karrierens bedste præstationer."

Weekendavisen
"'9. april' fortæller en kort, grum historie meget præcist. Den er sober og yderst seværdig."

Ekstra Bladet
"...er bestemt ikke nogen katastrofe af en film, klipningen og fotograferingen tager sig flot ud, men Roni Ezras debut mangler en helt basal dramaturgisk nerve, der kunne have gjort filmen til et medrivende og engagerende svendestykke."

B.T.
"Man kan imponeres over dens billeder og scenografi, de uldne uniformer og de realistiske kamphandlinger. Men ikke uden at undres over, hvor lidt det hele fører til."

Cinemazone
"... overbeviser som en nærværende og spændende krigsfilm, der holder sig langt på afstand af det storladne og ambitiøse, men dyrker sin gruppe og sin historie med en klædelig seriøsitet og afmålt realisme."

Ekko
"'9. april' er helt uden opbagt patos og forloren sentimentalisme. Derimod er den båret af en nøgtern humanisme, en mild impressionistisk realisme selv i dramatiske øjeblikke, hvor der skydes igennem, og mennesker dør."

Brugere

24/08-15Tam og udramatisk film skildring...
...der ville have fungeret langt, langt bedre som en dokumentar.

06/08-15Cykler mod tanks, tysk mod dansk
Når folk nævner filmen 9 april så er det tit cykler mod tanks snakken falder på. Og ja der er cykler mod tanks, men det er på ingen måder det 9 april handler om. Filmen handler langt mere om det fantastiske mod de uerfarne og utrænede unge soldater viser, og deres vilje til at dø for fædrelandet.

01/08-15spild af tid
Fandt aldrig ud af handlingen

10/04-15Realisme vinder over drama i en underligt tandløs film om besættelsesdagen
I anledning af 75-året for besættelsen har Nordisk Film grebet chancen for at dramatisere begivenhederne på selve dagen, set i frøperspektiv. Helt præcist med udgangspunkt i en sønderjysk cykeldeling, der efter forlydenderne om invasion bliver sendt ned mod grænsen og som nogle af de få går i kamp med tyskerne.

Den debuterende instruktør Roni Ezra har tydeligvis været interesseret i at lave en meget realistisk film, og det skal "9. april" have ros for: Der er gjort meget ud af kulisser, kostumer og udstyr, så man får en livagtig skildring af delingens indsats, og hvordan de fx transporterer et let maskingevær rundt på cyklerne som deres stærkeste våben. Men de danske soldater er også absurd overmatchede, og filmen viser mere eller mindre, at én enkelt PzKpfw I tæver den danske hær. Så...

03/04-15Der var 1, der var 2, der var 3, der var 4,
der var mang' på cykeltur.

De klodsede strabadser tager sig realistisk ud - og virker stærkt som illustration af den nyttige idioti, der udfoldedes i det sønderjydske hin sagnfulde døgn.

12/03-15De cykler virkelig meget i den her krigsfilm, selvom det er svært at se sej ud på en cykel
De cykler virkelig meget i 9. april. De lapper også rigtig mange cykeldæk. Fordi sådan var det i 1940, da de onde nazister rullede ind over grænsen i Sønderjylland og krigen kom til Danmark.

Her er Pilou Asbæk en flink sekondløjtnant, der skal lede sin lille deling af cyklende soldater i kamp mod tysken. Ja, cykler versus tanks. Good luck with that.

Læs evt. videre om 'Cykler versus tanks' aka '9. april' : http://filmskribenten.dk/?p=19945

Fakta

Medvirkende
Oberstløjtnant Hintz Lars Mikkelsen
Sekondløjtnant Sand Pilou Asbæk
Menig Andersen Gustav Dyekjær Giese
Menig Lundgren Sebastian Bull Sarning
Sergent Bundgaard Joachim Fjelstrup
Løjtnant Gjermansen Martin Greis
Oberst Hartz Michael Brostrup
Menig Jens-Otto Lassen Elliott Crosset Hove
Menig Gram Jannik Lorenzen
Major Fladsaa Morten Hauch-Fausbøll
Bag kameraet
Instruktion Roni Ezra
Produktion Rene Ezra, Tomas Radoor
Manuskript Tobias Lindholm
Fotografi Philippe Kress
Klip Peter Brandt
Scenografi Thomas Greve
Musik Jonas Struck
Genrer og relationer
Genre Drama, Krigsfilm
Nøgleord Anden verdenskrig, Nazisme, Soldater
Premieredatoer
Biograf 12.03.2015
Dvd 20.08.2015
Øvrige oplysninger
Land Danmark
Sprog Dansk
Produktionsår 2015
Spilletid 93 min.
Trailer Eksternt site
Censur Tilladt for børn over 15 år Tilladt for børn over 15 år
Selskab Nordisk Film, TV2 Danmark, Det Danske Filminstitut
Biodistributør Nordisk Film
Dvd-distributør Nordisk Film

Se også...