Den følsomme mand (Der Bewegte Mann)

Doro griber Axel i at være hende utro. Det er langt fra første gang, men dette er dråben, der får bægeret til at flyde over. Axel må flytte. Axel mener, at det skulle være let at finde en gammel flamme, der vil huse ham et stykke tid. Desværre tager han fejl, og han indvilliger i at flytte ind hos hans bøsseven, Walther, for et stykke tid. Walther er i den syvende himmel, men Alex er ikke det mindste interesseret. Alex foretrækker at flytte ind hos Norbert, én af Walthers bøssevenner, der er knapt så pågående. Samtidig finder Doro ud af, at hun er gravid med Axel. Nu vil hun gerne ha' ham igen og finder ham hos Norbert. Dermed opstår mange misforståelser. © Scope

Produktionsår 1994
Genre Drama, Komedie
Instruktør Sönke Wortmann
Medvirkende Til Schweiger, Katja Riemann, Joachim Król, Rufus Beck
Spilletid 90 min.
Biopremiere 22.09.1995
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Anmeldere

Scope
Tysk humor...

"Den følsomme mand" er en overraskende morsom tysk film om mænd i alle afskygninger.

Tysk film er andet end afgrundsdybe epos og suspekte pornofilm. Det vidste jeg bare ikke, men nu er jeg heldigvis blevet klogere. "Den følsomme mand" eller "Der bewegte mann" på tysk, er en uprætentiøs film om mænd. Tyske mænd. Filmen viser på tydeligste vis, at tyske mænd hverken er værre eller bedre end de danske. Faktisk ligner de ubehageligt meget de danske. En frygtelig viden, jeg helst ville være foruden. Men nu ved jeg det - og filmen ville jeg nødigt være foruden.

"Den følsomme mand" er først og fremmest en komedie og er baseret på to tegneserier af Ralf König. Aktørerne er macho-manden Axel og bøssen Norbert. Axel har svært ved at undertrykke sine seksuelle instinkter. De kræver sin ret, og han giver efter. Den frustrerede Norbert er også i sine instinkters vold, han har bare ikke nogen at lade dem gå ud over.

Axel smides ud af kæresten på grund af et af sine utallige sidespring. Hun griber ham på fersk gerning på et offentligt toilet, med hovedet godt begravet mellem benene på en tilfældig kvinde. Der er ikke noget at tage fejl af. Axel starter sin søgning efter tag over hovedet og en ny kvindes favn, men må modvilligt tage til takke med en sofaplads hos Norbert.
Et sært venskab opstår imellem de to. Norbert, og resten af hans farverige homoseksuelle vennekreds, drages af Axel, der desværre ikke er til mænd.

Norbert er specielt hårdt ramt af Axels ubestridelige 'man-power' og prøver vedvarende at vinde hans gunst. I et overraskelsesangreb affører Norbert sig sit tøj, mens Axel åndsfraværende viser lysbilleder. Uheldigvis overraskes de af Axels eks-kæreste Doro, der ellers havde besluttet at tage Axel til nåde igen.

"Den følsomme mand" er på kryds og tværs infiltreret af den slags forviklinger og misforståelser. Filmens komiske stil lægger sig tæt op ad den klassiske amerikanske forviklingskomedie som f.eks. "Han, hun og leoparden". "Den følsomme mand" er ligeså raffineret og taber bestemt ikke tempo undervejs.

"Den følsomme mand" har frigjort sig for alt, hvad der er politisk korrekt. Den gør grin med bøsser, macho-mænd og kvinder lige skånselsløst og rammende. Den er fordomsfri - og bliver derved politisk korrekt på en omvendt utvungen måde. Først og fremmest skal "Den følsomme mand" ses som fri og fræk komik. Den er fordomsnedbrydende, og i forhold til danskere får dette begreb en ekstra dimension. Tyskere kan faktisk være sjove. De går ikke altid i 'lederhosen' og grynter små-nationalistiske forsvar for det tyske overherredømme. Og så kan de lave komedier. Instruktøren Sönke Wortmann kan i hvert fald.


Fakta

Medvirkende
Axel Feldheim Til Schweiger
Doro Feldheim Katja Riemann
Norbert Brommer Joachim Król
Walter aka "Waltraut" Rufus Beck
Slagter Armin Rohde
Fränzchen Nico van der Knaap
Elke Schmitt Antonia Lang
Jutta Martina Gedeck
Caludia Judith Reinartz
Gunnar Kai Wiesinger
Bag kameraet
Instruktion Sönke Wortmann
Produktion Bernd Eichinger
Manuskript Sönke Wortmann
Forlæg Ralf König
Fotografi Gernot Roll
Klip Ueli Christen
Scenografi Monika Bauert
Musik Torsten Breuer
Genrer og relationer
Genre Drama, Komedie
Nøgleord Baseret på tegneserie, Homoseksuel
Premieredatoer
Biograf 22.09.1995
Øvrige oplysninger
Land Tyskland
Produktionsår 1994
Spilletid 90 min.
Censur Tilladt for børn over 11 år Tilladt for børn over 11 år
Solgte billetter 12.191
Selskab Constantin Film Produktion GmbH, Live Entertainment
Biodistributør Øst for Paradis

Se også...