Kvinden i guld (Woman in Gold)

Under 2. verdenskrig flygter den unge jøde Maria Altmann fra sin hjemby, Wien. 60 år efter sætter hun sig for at skaffe de kunstskatte tilbage, som nazisterne dengang stjal fra hendes familie. Maria allierer sig med en uerfaren advokat, Randy Schoenberg, for at starte en opsigtsvækkende kampagne. Deres bestræbelser giver genlyd i Østrigs magtcentrum og bringer dem sågar helt til USA's Højesteret. © Scope

Produktionsår 2015
Genre Drama
Instruktør Simon Curtis
Medvirkende Helen Mirren, Ryan Reynolds, Daniel Brühl, Katie Holmes
Spilletid 109 min.
Biopremiere 29.10.2015
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Anmeldere

Politiken
"Det er en interessant problematik og et fint portræt, men filmen gaber over for meget, når den både vil give plads til Marias nutid og fortid og Randys uvedkommende familieproblemer."

Berlingske
"Der er noget trygt og velkendt over »Kvinden i guld«, der lægger sig sindigt i slipstrømmen af lignende »ene kvinde mod systemet« -film. Når resultatet alligevel er både rørende og tankevækkende, skyldes det primært to ting: baggrundshistorien og Helen Mirren."

Jyllands-Posten
"Instruktøren Simon Curtis klarede sig fint i 2006 med den medrivende "A Week With Marylin" og bekræfter her sit talent for kultiveret underholdning."

Ekstra Bladet
"Især forholdet mellem den forfjamskede Schoenberg og den kontante Maria oser af klicheer, som den ellers altid dygtige Helen Mirren ikke engang kan spille sig ud af. Synd, for man har fat i en rigtig god historie, der desværre aldrig rigtig bliver forløst efter fortjeneste."

B.T.
"Heldigvis vælger filmen at fokusere mere på nutidens juridiske og menneskelige tovtrækkeri og mindre på fortidens krigsgru. Og det er i samspillet imellem canadiske Ryan Reynolds og britiske Helen Mirren, at filmens virkelige guld skal findes."

Cinemazone
"Kvinden i guld er en middelmådig og forvirret film, der arbejder med en interessant sand historie, som desværre falder til jorden på et filmisk plan. Den fungerer ikke som helhed, og tilbyder ikke meget andet end en smule kunsthistorie og retsgennemgang."

Ekko
"Man mærker ikke bare kampen for et maleri, men også kampen for fortiden, og alle publikummer vil forstå, at Anden Verdenskrig ikke er et afsluttet kapitel."

Brugere

02/03-16Retfærdighed.
Det nazisterne gjorde mod jøderne, kan aldrig blive tilgivet - og bliver heller aldrig glemt.
Amerikanerne elsker at svælge i retfærdighed - og det er også et evigt interessant emne, når den David vinder over Goliat i en ulige kamp.
Her bindes to historier sammen til en, gennem godt og sikkert skuespil af Helen Mirren - godt hjulpet af Ryan Reynold, som faktisk minder om Matt Damon i rollen.

28/11-15Minder Om Noget 2
Spoilers,

Man kan tage temperaturen på den moderne mainstream filmkunst på baggrund af denne film. Og på tilskuerne. Om det første kan man sige, at den står på skuldrene af mestre som Welles, Leone og Greenaway, og den står let vaklende. Men ikke så orginalt. Om det andet kan man sige, at folk lidt sætter automatpiloten til når nazisterne er indblandet - i troen på at offeret har ret i enhver henseende. Filmen er derfor meget velegnet til kritisk baseret undervisning, for den rejser flere spørgsmål end den besvarer. Bevidst, men det går lidt hen over hovedet på folk, f.eks når en af verdens førende anmeldere Peter Bradshaw giver filmen 2 af 5 stjerner.

Hvem havde fået malerierne, hvis nazismen ikke var opstået? Højst sandsynligt museet. Så hvilken forskel gør nazisternes beslaglægg...

Fakta

Medvirkende
Maria Altmann Helen Mirren
Randol Schoenberg Ryan Reynolds
Hubertus Czernin Daniel Brühl
Pam Katie Holmes
Unge Maria Altmann Tatiana Maslany
Fritz Max Irons
Sherman Charles Dance
Adele Bloch Bauer Antje Traue
Dommer Florence-Marie Cooper Elizabeth McGovern
Barbara Schoenberg Frances Fisher
Gustav Klimt Moritz Bleibtreu
Heinrich Tom Schilling
Bag kameraet
Instruktion Simon Curtis
Produktion David M. Thompson, Kris Thykier
Manuskript Alexi Kaye Campbell, E. Randol Schoenberg, Maria Altmann
Fotografi Ross Emery
Klip Peter Lambert
Scenografi Jim Clay
Musik Martin Phipps, Hans Zimmer
Genrer og relationer
Genre Drama
Nøgleord Advokat, Baseret på en virkelig historie, Billedkunst, Jøde, Kunsttyveri, Wien
Premieredatoer
Biograf 29.10.2015
Dvd 03.03.2016
Øvrige oplysninger
Land USA, Storbritannien
Produktionsår 2015
Spilletid 109 min.
Trailer Eksternt site
Censur Tilladt for børn over 11 år Tilladt for børn over 11 år
Selskab BBC Films, Origin Pictures
Biodistributør Scanbox
Dvd-distributør Scanbox

Se også...