Sommeren '92

Da Sepp Piontek i 1991 går af som træner for det danske fodboldlandshold, får hans assistent, Richard Møller Nielsen, tjansen. Den kantede fynbo er et upopulært valg, der har svært ved at sætte sig i respekt hos spillerne. Men da Jugoslavien forhindres i at deltage i EM i Sverige, kommer danskerne med på et afbud. 'Ricardo' har nu tre uger til at samle holdet og få dem til at levere varen - mod alle odds. © Scope

Produktionsår 2015
Genre Drama
Instruktør Kasper Barfoed
Medvirkende Ulrich Thomsen, Mikkel Boe Følsgaard, Cyron Melville, Esben Smed Jensen
Spilletid 110 min.
Biopremiere 27.08.2015
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Ulrich Thomsen

Ulrich Thomsen er født på Fyn og var dansk films mest fremadstormende mumler i slutningen af 1990'erne. Han fik sit afgørende gennembrud med Vinterbergs dogmehit 'Festen' (1998), men havde allerede gjort opmærksom på sig selv i samme instruktørs tv-drama 'Slaget på tasken' (1993) og debutspillefilm 'De største helte' (1996). Thomsen havde en ...

Anmeldere

Politiken
"Det er hundesvært at lave fodboldfilm, men ’Sommeren ’92’ er solid underholdning tanket op med en blanding af hjerteblod og sokkeøl med temmelig berusende effekt."

Berlingske
"...har ganske enkelt fortjent at blive sensommeren ’15s helt store folkelige filmhit – en film man ikke kan gå fra uden et lillebitte »og det var Daaaaanmark« syngende et sted i sit fodboldhjerte. Også selvom man egentlig ikke er specielt interesseret i fodbold."

Jyllands-Posten
"Endnu en elegant detaljespejling af sporten, som er lavet af samme stof som dramaets urhistorie. 'Sommeren '92' er en klar vinder."

Information
"'Sommeren 92' er én del folkekomedie, én del kritik af en nådesløs fodboldkultur, én del personlig udviklingshistorie og én del melodrama. Musikken er noget rod. Skuespillet er strålende. Og historieskrivningen? Den er klaustrofobisk."

Ekstra Bladet
"Der er med andre ord ikke mange argumenter for ikke at tage en tur i biffen, hvis man har blot det mindste tilovers for enten fodbold eller en god historie."

Cinemazone
"Overordnet set er Sommeren '92 en klassisk underdog-fortælling, der takket være sin korte spilletid og høje tempo aldrig formår at kede."

Ekko
"Meget kunne være gået galt, men filmen om EM-triumfen i 1992 er både veloplagt underholdende og et agtværdigt bud på den første danske spillefilm om elitesport."

Brugere

07/07-18Combardo Ricardo
Tre ting;
1) Det danske spilsystem var ud fra en æstetisk synsvinkel svært kritisabelt i hovedparten af Danmarks kampe under Richard Møller Nielsen; for defensivt og mikrostyret - den rene resultatorientering.
2) Originalens sejr over de magtfuldkomne er en skøn historie i sig selv og jeg sender mange kærlige og respektfulde tanker til Richard Møller Nielsen og hans efterladte.
3) Filmen er noget sentimentalt og overfladisk bras, både som drama og fodboldfilm. Men det er vigtigt at hædre en principfast håndværker med stor kærlighed og dedikation til faget.

10/03-16Respektfuldt farvel til Ricardo
Og undskyld mange gange. Citat af mig, da jeg læste om projektet for første gang for 2 år siden; "Kan kun blive enig - hvorfor se en kopi, når vi har set den ægte vare så mange gange? Det lyder godt nok som en dødssejler." Det er også lidt af en opgave Kasper Barfoed tog på sig dengang - det er lige som at pille ved Det Kongelige, eller arvesølvet. Em 1992 er så stor en del af Danmarks kollektive selvforståelse, at det er på linie med de største begivenheder i danmarkshistorien. Ikke siden Danmark blev befriet den 5 maj 1945, har vores land været samlet om at fejre en begivenhed på samme niveau. Der var stort set kun mulighed for at det kunne gå galt. Dels kunne man have valgt at være kreative, og ændre på forskellige forhold og begivenheder - for at gøre det mere spændende - og dels kun...

01/11-15Richardo turde drømme om at blive til noget stort. Det gør denne film ikke rigtig.
Når man skal lave noget så sjældent som en dansk sportsfilm, er det her selvfølgelig den mest oplagte historie af dem alle: Landsholdet, der helt uforberedt kom med til EM som reserver og vandt den umulige sejr.

Forfatter-instruktør Kasper Barfoed genfortæller den måske største danske sportspræstation nogensinde med fokus på den lige så oplagte historie bag triumfen, nemlig den om den uglesete træner, Richard Møller Nielsen, som selv efter EM-guldet aldrig rigtig blev anerkendt af den danske offentlighed. Fordi han stod for resultatfodbold i en stil, der sammenlignet med forgængeren Sepp Pionteks landshold var temmelig kedelig.

Det var en privilegeret tid for dansk fodbold - det var lidt sjovt at blive mindet om, at der var engang, hvor fans og eksperter var helt enige om at være s...

12/10-15Underdog historie med dansk twist
Er der noget vi danskere kan være stolte af, så er det EM i 92. Os der oplevede det, huske det som var det i går, og alle dem som ikke husker det, måske ikke engang var født endnu, har fået tuddet ørene fulde af deres forældre om hvor stort det var. Og sådan en stor bedrift skal selvfølgelig skildres i en film. Sommeren 92 kræver virkelig man går op i fodbold, bliver man tvangsindlagt som jeg til sådan en oplevelse, ja så kan den kun få en ringe anmeldelse. Heldigvis er filmen kort, og i forholdsvis højt tempo, så hvis du går op i fodbold og ønsker at genopleve, hvad der åbenbart er, et af danmarks stolteste øjeblikke, ja så er Sommeren 92 perfekt. Jeg vil dog mene at det er en film der skal ses hjemme i stuen og ikke i biografen!

Fakta

Medvirkende
Richard Møller Nielsen Ulrich Thomsen
Kim Vilfort Mikkel Boe Følsgaard
Brian Laudrup Cyron Melville
John 'Faxe' Jensen Esben Smed Jensen
Kaj Johansen Henning Jensen
Peter Schmeichel Gustav Dyekjær Giese
Kim Christofte Jon Lange
Flemming Povlsen Allan Hyde
Kent Nielsen Johannes Lassen
Henrik Andersen Morten Vang Simonsen
Michael Laudrup Niclas Vessel Kølpin
Jonna Møller Nielsen Lene Maria Christensen
Minna Vilfort Birgitte Hjort Sørensen
Annette Jensen Julie Zangenberg
Frits Ahlstrøm Lars Brygmann
Hans Bjerg Pedersen Hans Holtegaard
Line Vilfort Selma Neveu
Bag kameraet
Instruktion Kasper Barfoed
Produktion Nina Bisgaard, Meta Louise Foldager, Kris Thykier
Manuskript Anders Frithiof August, Kasper Barfoed
Fotografi Marcel Zyskind
Klip Benjamin Binderup, Anders Albjerg Kristiansen
Scenografi Lars Nielsen
Musik Lorne Balfe
Genrer og relationer
Genre Drama
Undergenre Sportsfilm
Nøgleord Baseret på en virkelig historie, Danmark-Sverige, Fodbold, Fodboldtræner, Underdog
Premieredatoer
Biograf 27.08.2015
Øvrige oplysninger
Alternativ titel Summer of '92
Land Danmark
Produktionsår 2015
Spilletid 110 min.
Trailer Eksternt site
Censur Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år
Selskab PeaPie Films, Meta Film, W.E.
Biodistributør SF Film/Filmcompagniet

Se også...