Macbeth

I 1200-tallets krigshærgede Skotland forudsiger tre hekse, at kongens general Macbeth en dag vil herske over riget. Tilskyndet af sin ærgerrige kone begynder Macbeth at bruge sit sværd for at hjælpe profetien til at gå i opfyldelse. Det bliver begyndelsen på et blodigt mareridt for den ambitiøse kriger. © Scope

Produktionsår 2015
Genre Drama, Krigsfilm
Instruktør Justin Kurzel
Medvirkende Michael Fassbender, Marion Cotillard, David Thewlis, Elizabeth Debicki
Spilletid 113 min.
Biopremiere 17.12.2015
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Anmeldere

Politiken
"Ærgerrige underdirektører bør kende den historie, og det bør deres ægtefæller også. For netop lady Macbeth lærer os den anden lektie: Magt er et afrodisiakum, 'magtbrynde' deler ordstamme med 'brunst'. Og magtbryndens følger dræber begæret, ja, selve lysten til livet."

Berlingske
"Det er lige før, den gennemført dystre stil tager fokus fra indholdet, historien, men også kun lige før, for med Michael Fassbender som en vanvittigt frådende - men også i glimt rørende skrøbelig - Macbeth, er det umuligt at glemme, at dette i bund og grund er en historie om et menneske, der begår sjælemord - den mest brutale form for selvmord, der findes."

Jyllands-Posten
"...selvom den måske ikke er fuldkommen helstøbt, er det alligevel en værdig genfortælling af en af vores største historier."

Ekstra Bladet
"Den arkaiske sprogbrug vænner man sig ret hurtigt til, sandsynligvis fordi den er lagt i munden på fremragende folk som Michael Fassbender, Marion Cotillard og David Thewlis, ligesom billedsiden får ' Braveheart' til at ligne en turistbrochure."

B.T.
"...som i Shakespeares original ender vores anti-helt med at blive ravende sindssyg. Dén del af fortællingen klarer Michael Fassbender så flot, at man bliver helt bange. Og filmens klimaks er både respektindgydende og intet mindre end dybt rystende."

Cinemazone
"Cinematografien er hjemsøgende smuk, og de skotske landskaber danner en stemningsfyldt baggrund til en fortælling, der uden tøven kan siges at være værd at stifte bekendtskab med."

Ekko
"Justin Kurzels 'Macbeth' er med sit historiske og mytiske miskmask Shakespeare for 'Game of Thrones'-generationen. Men Lady Macbeth har aldrig været mere rørende end i Marion Cotillards skikkelse."

Brugere

02/01-16Flot Shakespeare-produktion
Shakespeares skuespil om kongemord og magtbegær bliver ofte nævnt som én af verdens største dramatiske klassikere, og det er naturligvis blevet filmatiseret masser af gange. Både i tekstnære udgaver, som fx Orson Welles' "Macbeth" fra 1948, og i diverse omfortolkninger, hvor Akira Kurosawas mesterværk "Blodets trone" skiller sig ud.

Så det er en stor arv inden for både teater og film, australske Justin Kurzel lader sig måle imod med denne nye filmatisering. Kurzel har valgt at tackle projektet med en helt klassisk tilgang - det her er i vid udstrækning Shakespeares originale værk, sat i det borgerkrigsramte middelalder-Skotland, med de originale replikker på gammelt engelsk. Og med fuldt tryk på den dommedagsagtigt tragiske fortælling.

Kurzel er en mand, der ikke er bange for at la...

17/12-15Folk bliver nok aldrig trætte af Shakespeares tragedie
Virkelig? Endnu en version af Shakespeares tragedie? Åbenbart – og heldigvis må jeg hellere skynde mig at sige. For godt nok er historien blevet fortalt et utal af gange, siden William skrev den.

Men gode historier kan fortælles igen og igen – og det er Macbeth. Tragisk, trøstesløs og dybt nede i det menneskelige mørke. Det er den også i Justin Kurzels udgave med Michael Fassbender som Macbeth og Marion Cotillard som hans hustru.

- Læs evt videre på mit site Filmskribenten.dk: http://filmskribenten.dk/?p=21085

Fakta

Medvirkende
Macbeth Michael Fassbender
Lady Macbeth Marion Cotillard
Duncan David Thewlis
Lady Macduff Elizabeth Debicki
Malcolm Jack Reynor
Macduff Sean Harris
Banquo Paddy Considine
Lennox David Hayman
Thane Barrie Martin
Rosse Ross Anderson
Bag kameraet
Instruktion Justin Kurzel
Produktion Iain Canning, Laura Hastings-Smith, Emile Sherman
Manuskript Jacob Koskoff, Michael Lesslie, Todd Louiso
Forlæg William Shakespeare
Fotografi Adam Arkapaw
Klip Chris Dickens
Scenografi Fiona Crombie
Musik Jed Kurzel
Genrer og relationer
Genre Drama, Krigsfilm
Nøgleord Baseret på teaterstykke, Shakespeare, Shakespeare-filmatisering, Skotland
Premieredatoer
Biograf 17.12.2015
Dvd 16.06.2016
Øvrige oplysninger
Land Frankrig, USA, Storbritannien
Produktionsår 2015
Spilletid 113 min.
Trailer Eksternt site
Censur Tilladt for børn over 15 år Tilladt for børn over 15 år
Selskab See-Saw Films
Biodistributør SF Film/Filmcompagniet
Dvd-distributør SF Film/Filmcompagniet

Se også...