Slow West

Sidst i 1800-tallet rejser den 16-årige skotte Jay over den amerikanske prærie. Hans hjertenskær, Rose, måtte flygte med sin far til Amerika, og nu vil Jay finde hende igen. Undervejs trues Jay af dusørjægeren Payne og dennes farlige bande, men den fåmælte enspænder Silas Selleck kommer Jay til undsætning. Silas, der lader til at kende Payne, slår følge med Jay for at beskytte ham på turen. © Scope

Produktionsår 2015
Genre Action, Western
Instruktør John Maclean
Medvirkende Kodi Smit-McPhee, Michael Fassbender, Ben Mendelsohn, Caren Pistorius
Spilletid 84 min.
Biopremiere 22.10.2015
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Anmeldere

Politiken
"'Slow West' vandt endda fortjent Grand Jury-prisen på Sundance Festival, for debutinstruktør Maclean kan sin genrefilm, men han kan også noget med tone, legesyg elegance og voldsomhed, og spillet mellem den naive unge og den post-naive gryntende Silas."

Berlingske
"Rejsen er både barsk og underspillet, med overraskende glimt af kulsort humor og knap så overraskende udbrud af ekstrem vold. Det hele krydret med nærmest surreelle optrin og en poetisk tone, der indimellem får hele rejsen til mest af alt at ligne en lang metafor for menneskehedens - ofte forgæves - stræben."

Jyllands-Posten
"...har en spilletid på ikke engang halvanden time, hvilket er et sjældent syn i biografen i disse tider. Det gør "Slow West" til en tæt lille sag, der rammer lige så præcist som en af de kugler, filmen fyger med."

Ekstra Bladet
"Instruktøren Maclean behersker i den grad antydningens kunst og leger elegant med vores genre-forventninger og hele western-mytologien, men ' Slow West' kræver nok også, at man som undertegnede har et helt særligt forhold til fortællinger om tavse mænd, åbne vidder og rygende seksløbere."

B.T.
"...Macleans poetiske manuskript, det intime, karakter-drevne drama, den universelle kærlighedshistorie og den knastørre humor, og instruktørens ambitiøse debut er vellykket. Så simpel og alligevel så kompliceret."

Cinemazone
"Det ville være en fjollet idé at tage ind og se 'Slow West' for at få et indblik i, hvordan den vilde vesten i virkeligheden var. Hvis man derimod er glad for absurde betragtninger og sindsforvirrede typer, er det en fryd at bruge en lille halvanden time på fredløse dusørjægere og fredelige nybyggere."

Ekko
"Michael Fassbender og unge Kodi Smit-McPhee er et forrygende makkerpar i et uhøjtideligt og fejende flot livtag med den ellers bedagede western-genre."

Brugere

27/06 14:27Ind fra højre 2
Hold nu kæft hvor er den her film flot. Naturlandskaber har alle dage været flinke mod westerns, men jeg tog mig selv i næsten at stirre mig blind på John Macleans debuterende billeder den første halve time. Måden kameraet følger med. Han forstår virkelig at indfange det element, og rent visuelt ærgrer det mig at se, at filmen er fem år gammel, for den instruktør skal i gang med at lave nogle flere film. Nu!

En anden ting jeg ikke kunne stå for, var filmens leg med komik og (melo)drama. Det er muligt, jeg læser det forkert, men jeg håber vitterlig ikke, Maclean ønsker at blive taget helt så seriøst, som materialet lægger op til, for jeg kunne bare ikke lade være med at finde den sjov. Hele kærlighedsaspektet er jo så rent, men aldrig følte jeg mig tvunget til at føle hans sag. Jeg men...

02/03-16Overlevelse og død i Vesten.
Michael Fassbender har studeret Clint Eastwood, og rammer den fåmældte revolvermand ganske godt - selv røgpinden mellem tænderne, har han med.
Det er ikke ofte man i en western hører en sætning som; "Charles Darwin taler om evolution og naturlig udvælgelse. For vores skyld må vi håbe han tager fejl".
Om man synes om slutningen, som mest virker som om en absurd cirkusforestilling, hvor det virker som om John Maclean tager dybt pis på westerngenren, er nok afgørende for om man synes filmen er god.
Personligt har jeg intet imod westernkomedier - men det udgiver filmen sig ikke som, før til slut.
Filmen glider pludselig over i en anden genre, og det gjorde ikke noget godt for mig. Ærgerligt.

10/11-15Dead Man uden Jarmuschs elegance
I 1870 rejser en ung skotsk fyr igennem Oklahoma-territoriet og leder efter en pige, som sammen med sin far er stukket af til Det Vilde Vesten. Den naive unge skotte er ved at komme galt af sted, da han møder nogle eks-soldater, men han bliver reddet af en pistolmand, der tilbyder at eskortere ham gennem vildmarken. Det viser sig dog, at flere dusørjægere også er ude efter pigen.

Forfatter-instruktør John Maclean debuterer med denne britisk-newzealandske co-produktion, der stilmæssigt kan sammenlignes med 70'ernes antiwesterns i den måde, den bevidst udfordrer de klassiske westernmyter på. Den unge helt står for den rendyrkede romantiske idealisme i sin klippefaste tro på, at han kan finde den pige, han har kastet sin evige kærlighed på, og få et liv sammen med hende. Men virkelighede...

Fakta

Medvirkende
Jay Cavendish Kodi Smit-McPhee
Silas Selleck Michael Fassbender
Payne Ben Mendelsohn
Rose Ross Caren Pistorius
Victor the Hawk Edwin Wright
Werner Andrew Robertt
Bag kameraet
Instruktion John Maclean
Produktion Iain Canning, Rachel Gardner, Conor McCaughan, Emile Sherman
Manuskript John Maclean
Fotografi Robbie Ryan
Klip Roland Gallois, Jon Gregory
Scenografi Kim Sinclair
Musik Jed Kurzel
Genrer og relationer
Genre Action, Western
Premieredatoer
Biograf 22.10.2015
Øvrige oplysninger
Land Storbritannien, New Zealand
Sprog Engelsk
Produktionsår 2015
Spilletid 84 min.
Trailer Eksternt site
Selskab New Zealand Film Commission, Film4, See-Saw Films, DMC Film
Biodistributør Miracle Film

Se også...