Under sandet

Under 2. verdenskrig graver tyske styrker millioner af landminer ned langs de danske strande. Kort efter befrielsen i 1945 tvinges tyske krigsfanger til at grave minerne op og desarmere dem. Sergent Rasmussen hader alt tysk og viser ingen nåde over for de purunge drenge, som udfører det livsfarlige rydningsarbejde under hans opsyn. Men han påvirkes alligevel af drengenes frygt og de voldsomme vilkår. © Scope

Produktionsår 2015
Genre Drama, Krigsfilm
Instruktør Martin Zandvliet
Medvirkende Roland Møller, Mikkel Boe Følsgaard, Louis Hofmann, Joel Basman
Spilletid 100 min.
Biopremiere 03.12.2015
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Anmeldere

Politiken
"...placerer sig både historisk faktuelt og dirrende symbolsk i feltet mellem angst og vrede, mellem den umenneskelige verdenskrigs endeligt og umenneskeliggørelsens fortsættelse..."

Berlingske
"...Martin Zandvliet orkestrerer minerydningsscenerne, så de fremstår som skoleeksempler på filmisk spændingsopbygning. Det er længe siden, en dansk film har kunnet præsentere så intense sekvenser."

Jyllands-Posten
"Zandvliet er sit eget formfuldendte talent, der igen, efter "Applaus", har vist, at han er noget særligt på den danske filmstjernehimmel. Han har lavet dette års bedste danske film."

Ekstra Bladet
"...er en fremragende film. Og det er den af mange årsager. Ikke mindst fordi den fortæller mig en vigtig historie fra den virkelige verden, som jeg aldrig havde hørt før."

B.T.
"Filmen er et karakterbårent drama uden meget action, men man sidder alligevel på nåle hele tiden og venter på, at næste mine springer."

Cinemazone
"...vækker begejstring i et filmår, hvor gode krigsfilm har fyldt historisk meget i det danske filmudbud. De har været stærke på deres måde, men Zandvliet står for det mest helstøbte, genrestærke og konsekvent gennemførte bud. Hvad man ikke får i storladen historisk skildring, gives tifold tilbage i ulidelig spænding."

Ekko
"I hans tredje film falder alt på plads for Martin Zandvliet, der med førsteklasses filmhåndværk og en suveræn Roland Møller stiller skarpt på en ubeskrevet dansk krigsskamplet."

Brugere

27/04-16Internationalt potentiale.
Hvem er de gode, og hvem er de onde? Det afgøres ofte af hvilket udgangspunkt og hvilken baggrund, man har. Filmen har en række geniale præmisser, og en logisk udvikling som viser at når vi kommer helt tæt på, så er de fleste af os bare mennesker. Roland Møller spiller fantastisk troværdigt, som befalingsmanden der skal få de forhadte tyskere til at rydde op efter deres landsmænd. De tyske drenge er også godt castet, og Mikkel Boe Følsgaard har det hele behageligt på afstand - og beholder derfor det had som ellers forsvinder som sand mellem fingrene. Det er dødsensfarligt arbejde, og minerne vil slå uskyldige danskere ihjel, hvis de ikke bliver fjernet ordentligt - så man forstår baggrunden for hadet og frygten. Filmen må være en stor kandidat til Oscar titlen som bedste udenlandske film...

16/04-16en film med eftertanke
Holder 100%. super skuespil af Roland Møller

31/12-15Glemt i strandkanten
I efteråret 1945 blev ca. 2.000 tyske soldater sendt til Danmark for at fjerne de miner, som tyskerne havde lagt ud langs vestkysten i forventning om en allieret invasion. Mange af soldaterne var teenagere, som var blevet udkommanderet til hæren i krigens sidste måneder, og minerydningen krævede store tabstal.

Det er den historiske baggrund for Martin Zandvliets "Under sandet", der følger en enkelt deling tyske knægte, som under opsyn af en dansk sergent bliver beordret til at rydde et stykke strand.

Filmen er dermed helt nede i frøperspektiv og skildrer nærmest kun den lille osteklokke af en strand, som i nogle måneder bliver tyskernes hjem, mens de kravler rundt i sandet og graver miner op med de bare hænder. Det er åbenlyst livsfarligt arbejde, men filmen viser tydeligt, hvorfor...

Fakta

Medvirkende
Sergent Carl Rasmussen Roland Møller
Løjtnant Ebbe Mikkel Boe Følsgaard
Sebastian Schumann Louis Hofmann
Helmut Morbach Joel Basman
Ludwig Haffke Oskar Bökelmann
Ernst Lessner Emil Buschow
Werner Lessner Oskar Buschow
Wilhelm Hahn Leon Seidel
Manfred Karl Alexander Seidel
Karin Laura Bro
Bag kameraet
Instruktion Martin Zandvliet
Produktion Malte Grunert, Mikael Chr. Rieks
Manuskript Martin Zandvliet
Fotografi Camilla Hjelm
Klip Per Sandholt, Molly Marlene Stensgaard
Scenografi Gitte Malling
Musik Sune Martin
Genrer og relationer
Genre Drama, Krigsfilm
Nøgleord 1940'erne, Anden verdenskrig, Jylland, Soldater
Premieredatoer
Biograf 03.12.2015
Dvd 21.04.2016
Øvrige oplysninger
Alternativ titel Land of Mine, Unter dem Sand
Land Danmark, Tyskland
Produktionsår 2015
Spilletid 100 min.
Trailer Eksternt site
Censur Tilladt for børn over 15 år Tilladt for børn over 15 år
Selskab Nordisk Film, Amusement Park Films
Biodistributør Nordisk Film
Dvd-distributør Nordisk Film

Se også...