Perlemorsknappen (El botón de nácar)

To perlemorsknapper dukker op i havet ud for Chiles bjergrige sydkyst. Knapperne giver filmmageren Patricio Guzmán anledning til at filosofere over sit lands fabelagtige natur og diktatoren Pinochets blodige militærkup i 1973. Filmessayet trækker også tråde tilbage til Chiles oprindelige befolkning, patagonierne, som fik en hård medfart, da kolonisterne invaderede landet i 1800-tallet. © Scope

Produktionsår 2015
Genre Dokumentar
Instruktør Patricio Guzmán
Spilletid 82 min.
Biopremiere 19.11.2015
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Anmeldere

Politiken
"...med knapperne som symbol, med sin egen stemme og med billeder af naturen før og nu skaber Guzmán en uforglemmelig smuk og sørgelig historie."

Berlingske
"Guzmans film er som en bølge, der river dig med i sin tankestrøm og får dig til at skabe dine helt egne tankehvirvler undervejs."

Jyllands-Posten
"Der er ingen grund til at betvivle sandfærdigheden, men filmen falder fra hinanden og burde være delt i to: Den indlevede fortælling om ildlænderen og en direkte, fyldigere analyse af lovløsheden efter Allendes fald."

Information
"I Kurt Vonneguts roman Cat's Cradle opfinder en videnskabsmand et stof, der får alt vand på jorden til at størkne. En fortælling om videnskabelig hybris og om et menneskets totale afkobling fra naturen. Den fortælling lykkes Perlemorsknappen også smukt med at fortælle - endda i et sindsoprivende prisme af etnologiske, politiske, filosofiske, sociale, psykologiske og astronomiske refleksioner."

Ekstra Bladet
"Det bliver indimellem lidt for højttravende og patosfuldt, men generelt har Guzman et godt blik for at se det store i det små og omvendt."

Cinemazone
"Et imponerende visuelt værk, tilsat en vrede over Chiles blodige historie. En fragmentarisk dokumentarfilm, der har meget på hjertet – nok for meget."

Ekko
"... chilensk filmessay, der elegant balancerer mellem det smukke og det foruroligende."

Fakta

Medvirkende
Bag kameraet
Instruktion Patricio Guzmán
Produktion Renate Sachse
Manuskript Patricio Guzmán
Fotografi Katell Djian
Klip Patricio Guzmán, Emmanuelle Joly
Musik Hughes Maréchal, Miguel Miranda, José Miguel Tobar
Genrer og relationer
Genre Dokumentar
Nøgleord Chile, Folkemord
Premieredatoer
Biograf 19.11.2015
Øvrige oplysninger
Alternativ titel The Pearl Button
Land Chile, Frankrig
Sprog Spansk
Produktionsår 2015
Spilletid 82 min.
Trailer Eksternt site
Selskab Atacama Production
Biodistributør Øst for Paradis