Anomalisa

Selvhjælpsforfatteren Michael Stone er så hårdt ramt af midtlivskrise, at alle omkring ham lader til at flyde sammen i en grå masse af ens ansigter. På en rejse til Cincinnati, hvor han skal optræde ved en kongres, møder han Lisa, der er salgsrepræsentant for et kagefirma. Selvom Michael er gift og har børn, vækker den bly Lisa nogle følelser i hans dybeste indre, som han ikke kan ignorere. © Scope

Produktionsår 2015
Genre Drama
Instruktør Duke Johnson, Charlie Kaufman
Medvirkende David Thewlis, Jennifer Jason Leigh, Tom Noonan
Spilletid 90 min.
Biopremiere 03.03.2016
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Jennifer Jason Leigh

Den talentfulde frk. Leigh har aldrig været bange for at kaste sig over skæve roller og er virkelig i stand til virkelig at hæve niveauet i middelmådige film. Som 14-årig deltog hun i en sommerworkshop hos Lee Strasberg. Efter et par tv-roller fik hun en af hovedrollerne i gyserfilmen 'Tag telefonen og dø' (1981). Herefter fulgte college-filmen '...

Anmeldere

Politiken
"Stop-motion animation for voksne, skrevet og medinstrueret af Charlie Kaufman, der skrev manus til ' Being John Malkovich' og ' Evigt solskin i et pletfrit sind'! Det stemmer forventningerne højt. Desværre også for højt - ikke mindst fordi materialet til en god novellefilm her er trukket for langt."

Berlingske
"Den let makabre og dystre stemning af følelsesmæssig blindgyde vil ikke falde i alles smag, men er man til filmeksperimenter eller måske til surrealistiske drømme og jordnær sciencefiction, må man ikke gå glip af Charlie Kaufmans nye skøre dille, der tematisk passer fint ind i hans værk, om så han kun skriver eller instruerer, eller som her begge dele."

Jyllands-Posten
"En lille, på én gang irriterende, lidt krukket og mesterlig kommentar om menneskeheden."

Ekstra Bladet
"Man kan i det hele taget godt anklage 'Anomalisa' for at være lidt for bastant i sin symbolik, men den har alligevel en sært rørende tone, og et akavet samleje mellem de to dukker er et af de mest bevægende af slagsen, man længe har set på film. Kaufman er i hvert fald stadig ikke som de andre børn i skolegården. Tak for det."

B.T.
"...er ikke for alle. Men hvis du godt kan lide film, der eksperimenterer med mediet og leger med din virkelighedsopfattelse, så bør du bruge en vinteraften i selskab med én af USAs mest særprægede filmskabere."

Cinemazone
"Anomalisa er en fascinerende og hudløs ærlig fortælling, der forsøger at stille spørgsmål ved liv, lykke og kærlighed, som kun Kaufman kan. Man kan ikke undgå at have en ufattelig respekt for manden, selvom han altid ender med at få en i nedtrykt humør."

Ekko
" Filmen tillader sig at dvæle, og vi får lov til at mærke to mennesker i al deres uformåenhed, klodsethed og storhed. I al sin lidenhed er 'Anomalisa' en betydelig film."

Brugere

22/12-16Havde det været en helt almindelig film,
så havde næppe været noget særligt.

Men på en underlig måde, så skaber de udtryksløse SIMS deres helt eget liv. Pludselig kan man selv udfylde de manglende huller, og forestille sig det de i virkeligheden føler.

Moralen er uden tvivl menneskets trang til at være ens, selvom vi alle føler at vi er vores eget design - så er vi i høj grad præget af den verden vi lever i, og en trang til at høre til flokken.

Vores hovedperson befinder sig i en midtvejskrise, og føler ikke han hører til nogen steder. Samtidig er han en kendt taler, som er hovedtaler ved en lokal konference.

På grund af hans ensomhed, udnytter han sin stjernestatus hos en pige som er med på konferencen - og opfatter for en stund hende som en redningsplanke, for hans krise.

Imidlertid bliver det hverdag igen, og ...

18/03-16Et pludseligt bump på flad vej
Som altid er Charlie Kaufmans tankegang i sin helt egen syrede liga, men i 'Anomalisa' er det for første gang hans form - og ikke hans sindrige indhold - der er drivkraften.

Historien er nemlig dybest set ret triviel. Vi kender den desillusionerede familiefar til ukendelighed og har set hans træden vande i tilværelsen og kærlighedslivet portrætteret flere gange, end vi kan tælle - også af fremragende skuespillere (hvem sagde Bill Murray?), der evner at sende langt flere følelser henover lærredet end Kaufmans bevidst forkrampede dukkemimik.

Men bedst som man tror, at man kender filmens temperament, dens tone og dens hensigt, skiftes der gear - godt nok ikke til den svimlende, metafysiske rustjebanetopfart a lá 'Evigt solskin...' og 'Synecdoche New York', måske to af de bedste film s...

Fakta

Medvirkende
Michael Stone (stemme) David Thewlis
Lisa (stemme) Jennifer Jason Leigh
Diverse stemmer Tom Noonan
Bag kameraet
Instruktion Duke Johnson, Charlie Kaufman
Produktion Duke Johnson, Charlie Kaufman, Dino Stamatopoulos, Rosa Tran
Manuskript Charlie Kaufman
Fotografi Joe Passarelli
Klip Garret Elkins
Scenografi John Joyce, Huy Vu
Musik Carter Burwell
Genrer og relationer
Genre Drama
Undergenre Animation, Dukkefilm, Romance
Nøgleord Midtlivskrise
Premieredatoer
Biograf 03.03.2016
Dvd 21.07.2016
Øvrige oplysninger
Land USA
Sprog Engelsk
Produktionsår 2015
Spilletid 90 min.
Trailer Eksternt site
Censur Tilladt for børn over 15 år Tilladt for børn over 15 år
Selskab Paramount Animation, Starburns Industries
Biodistributør United International Pictures
Dvd-distributør Twentieth Century Fox Home Entertainment

Se også...